Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Proiect în valoare de peste 925.000 de euro, lansat în comuna Ciceu | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Societate » Proiect în valoare de peste 925.000 de euro, lansat în comuna Ciceu
Proiect în valoare de peste 925.000 de euro, lansat în comuna Ciceu

Proiect în valoare de peste 925.000 de euro, lansat în comuna Ciceu

În comuna Ciceu a fost lansat, luni, un proiect privind înfiinţarea unui centru comunitar integrat, care va duce la îmbunătăţirea calităţii şi accesului la servicii de asistenţă socială, educaţie, sănătate, ocupare şi locuire pentru copii, respectiv pentru adulţi şi vârstnici, contribuind la diminuarea decalajului social şi creşterea calităţii vieţii a 500 persoane vulnerabile din punct de vedere social, economic şi al sănătăţii. Proiectul beneficiază de o finanţare în valoare de 925.549 de euro oferită prin Granturile Norvegiene 2014-2021 prin intermediul Programului „Dezvoltare locală, reducerea sărăciei şi creşterea incluziunii romilor” şi este implementat de comuna Ciceu în parteneriat cu Asociaţia „Caritas-Asistenţă Socială” Filiala Organizaţiei Caritas Alba Iulia.

Primarul comunei Ciceu, Lukács Péter, a declarat cu prilejul lansării proiectului, că în urmă cu trei ani s-a reuşit achiziţionarea unui imobil în stare degradată şi s-a încercat căutarea mai multor posibilităţi de finanţare şi a unor programe pentru a se putea face ceva important pentru comunitate şi din punct de vedere social. Acesta a precizat că, pe lângă dezvoltarea infrastructurii comunei şi derularea unor programe în cazul cărora s-au făcut paşi mari, s-a considerat foarte importantă găsirea de soluţii pentru sprijinirea celor care au nevoie de ajutor, cum ar fi persoanele în vârstă, oamenii cu posibilităţi reduse sau copiii defavorizaţi şi s-a reuşit depunerea în timp util a proiectului şi obţinerea finanţării.

Potrivit afirmaţiilor sale, acest proiect se situează cel mai aproape de oameni dintre cele derulate până în prezent, va reprezenta un sprijin pentru persoanele vizate, care vor putea avea o viaţă mai normală şi se doreşte realizarea investiţiei cât mai repede şi cât mai bine.

Managerul de proiect  Besenyei Sarolta a declarat, la rândul său, că perioada de implementare este de 30 de luni şi că este remarcabil faptul că primăria unei comune destul de mici să aibă, pe lângă activităţile şi lucrările legate de infrastructură şi o prioritate în ceea ce priveşte sensibilizarea şi ajutorarea localnicilor prin înfiinţarea unui centru comunitar integrat. Besenyei Sarolta a afirmat că centrul va încerca să ofere acele servicii integrate prin care se ridică nivelul de trai al comunităţii, prin care se oferă ajutor persoanelor defavorizate sau cu un risc social ori medical dintr-o comună cu aproximativ 3.000 de locuitori, iar parteneriatul cu Asociaţia Caritas este întotdeauna benefic. În cadrul acestui parteneriat Asociaţia Caritas se va ocupa de activităţile unui centru de zi pentru persoane vârstnice, celelalte operaţiuni fiind asumate de primărie, care înfiinţează în acest scop şi 13 locuri noi de muncă.

Din informaţiile furnizate publicaţiei noastre rezultă că centrul comunitar integrat din Ciceu va fi un punct unic de acces pentru 500 de persoane care reprezintă grupul ţintă din cadrul proiectului, fiind vorba despre 200 de persoane vârstnice, 68 de copii cu vârsta între 4 şi 15 ani, 60 de tineri cu vârsta între 15 şi 24 ani care nu sunt cuprinşi în nici o formă de educaţie şi nici nu au un loc de muncă, 42 de persoane cu dizabilităţi şi copii cu cerinţe educaţionale speciale, 120 de persoane adulte care nu au loc de muncă, respectiv 10 persoane de etnie romă (copii şi adulţi). Vor fi furnizate servicii integrate sociale, medicale, educaţionale şi de dezvoltare personală a grupului ţintă prin crearea unor facilităţi, precum un centru de zi pentru persoane vârstnice, un centru socio-educaţional, un centru socio-medical, o cantină socială, două locuinţe sociale temporare de urgenţă şi un HUB vocaţional.

În centrul de zi va fi asigurat acces pentru persoanele vârstnice pe timpul zilei la activităţi de socializare, recreere şi petrecere a timpului liber, consiliere socială, suport emoţional, consiliere psihologică, activităţi socio-medicale, medicale şi consiliere juridică. În centrul socio-educaţional vor fi oferite pentru copii servicii socio-medicale de logopedie şi consiliere psihologică, servicii medicale şi la activităţi de educaţie remedială, recreere şi petrecerea timpului liber, socializare şi de dezvoltare a deprinderilor de viaţă independentă a copilului. În centrul socio-medical vor fi furnizate servicii medico-sociale centrate pe prevenire şi facilitarea accesului la servicii medicale de bază şi specializate gratuite şi consiliere psihologică, respectiv campanii de prevenire a bolilor pentru cele 500 de persoane vulnerabile din punct de vedere socio-economic şi al stării de sănătate.

De asemenea, va fi asigurat accesul la servicii sociale prin cantina socială pentru 100 de beneficiari ai proiectului, copii şi adulţi, vulnerabili din punct de vedere economic şi în caz de urgenţă la locuinţe sociale temporare pentru minimum 2 familii (maximum 4 adulţi şi 4 copii) care trăiesc în condiţii de locuit ce periclitează siguranţa şi sănătatea lor sau se confruntă cu violenţă în familie.

Prin intermediul HBU-ului vocaţional vor fi derulate programe de informare şi consiliere ocupaţională, va fi oferit sprijin în ceea ce priveşte căutarea unui loc de muncă şi va fi susţinut antreprenoriatul, prin dezvoltarea competenţelor antreprenoriale şi consultanţă în afaceri, fiind vizate minimum 180 de persoane, tineri cu vârsta între 15-24 ani (60) în principal cei necuprinşi în nici o formă de educaţie sau fără loc de muncă şi adulţi (120), în special fără loc de muncă.

Totodată, pe lângă activităţile cu grupul ţintă, se asigură formarea continuă a personalului proiectului, dar şi organizarea de work-shopuri de educare pentru 100 de membri de familie ai beneficiarilor proiectului sau reprezentanţii legali, precum şi pentru alte persoane care au în îngrijire copii. Evenimentele şi activităţile din cadrul proiectului vor fi promovate şi pe website-ul: www.cci-ciceu.ro.

E.G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.