Prinși în flagrant în timp ce ar fi comercializat droguri de mare risc | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 30 iunie 2024
Home » Societate » Prinși în flagrant în timp ce ar fi comercializat droguri de mare risc
Prinși în flagrant în timp ce ar fi comercializat droguri de mare risc

Prinși în flagrant în timp ce ar fi comercializat droguri de mare risc

  • Două persoane au fost arestate preventiv, iar față de o alta s-a luat măsura controlului judiciar după ce acestea ar fi încercat să comercializeze droguri Cristal

Polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Harghita, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Harghita, au documentat activitatea infracțională a 3 persoane, cercetate pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc.

Potrivit unui comunicat de presă emis astăzi de IPJ Harghita, la data de 27 iunie, una dintre persoane a fost prinsă în flagrant delict, în municipiul Odorheiu Secuiesc, în timp ce ar fi comercializat o cantitate de droguri de mare risc (3-CMC, cunoscut sub denumirea generică de Cristal), procurată de la o altă persoană cercetată  în cauză.

„Din probatoriul administrat a reieșit faptul că persoanele cercetate ar fi deținut, intermediat și vândut, în mod repetat, droguri de  mare risc sub formă de cristal către consumatori, din Odorheiu Secuiesc și localitățile învecinate.

În urma prinderii în flagrant delict și a perchezițiilor domiciliare efectuate în aceeași zi, au fost descoperite și ridicate aproximativ 60 de grame de Cristal (3-CMC, drog de mare risc), mai multe plicuri cu urme de substanță, un cântar electronic de mare precizie cu urme de substanță,  mai multe obiecte folosite la consumul de droguri, o sumă de bani în lei, peste 160 de pliculețe tip zipp-lock fără conținut,  precum și alte mijloace de probă.”, se arată în comunicat.

Conform sursei citate, în cursul zilei de astăzi, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Harghita au dispus reținerea a 3 persoane. Judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Harghita a dispus arestarea preventivă a două dintre persoanele reținute, conform propunerii formulate, iar față de a treia persoană, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Harghita luând măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile.

În cadrul comunicatului se mai precizează că suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română, iar acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Harghita și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita.

„Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.”, se mai arată în comunicat.

***

Potrivit presei naționale, în luna decembrie a anului trecut, două tinere din Lupeni s-au aruncat de pe un turn din oraș. Expertiza medico-legală ulterioară evidențiase că ele consumaseră „Cristal”.

„În octombrie 2023, șeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sibiu, chestorul Tiberiu-Iulian Ivancea, declara că drogul Cristal este cel mai răspândit în rândul tinerilor din judeţul Sibiu, unul dintre motive fiind că este şi cel mai ieftin, o doză costând câteva zeci de lei.

«Preponderent în judeţul Sibiu este consumul de aşa-zisele cristale. Este cel mai răspândit la nivelul tinerilor. (…) În ultima perioadă sunt foarte mulţi tineri, dar nu minori (…) Aşa-zisele cristale sunt cele mai ieftine şi la îndemână. Câteva zeci de lei pe doză», spunea șeful IPJ Sibiu. (sursa: hotnews.ro)

Specialist în adicții, psihologul clinician Mihai Copăceanu, citat de adevarul.ro, spunea: „Dacă până în prezent tinerii erau încântați și dornici de a consuma canabis pentru o stare de relaxare, Cristalul prin efectele mult mai rapide și mult mai puternice asupra sistemului nervos central devine un drog foarte consumat. Ceea ce a determinat și o evoluție a traficului de droguri. Înțelegem mecanismul psihologic și atractivitatea adolescenților față de acest nou drog. Adolescenții se confruntă cu o varietate de emoții negative aproape zilnic, de la tristețe la furie, frustrare, teamă, experimentează stres și drogul acesta răspunde pe moment nevoii de reglare emoțională. Mai mult, are un caracter social, el fiind consumat în cadrul grupului de prieteni. În plus, se poate procura oriunde în țară, în mediul urban sau în mediul rural. Traficanții de droguri profită la maximum de orice noutate în consumul de droguri și distribuie cantități uriașe de droguri. Dacă analizăm informările săptămânale ale Poliției cu privire la capturile de droguri, observăm că majoritatea au în centru drogul numit Cristal. Mai știm despre adolescenți că reprezintă acea categorie de vârstă care nu deține foarte multe resurse financiare, fie că sunt elevi de gimnaziu sau de liceu, iar acest aspect este iarăși speculat de către traficanți, oferind un preț mai mic pentru o substanță despre a cărei compoziție se cunoaște foarte puțin.

(…) Drogul accelerează ritmul cardiac, crește tensiunea arterială, deteriorează vasele de sânge din creier, ceea ce poate duce la accident vascular cerebral. Supradozele pot provoca hipertermie (temperatura corporală crescută), convulsii și moarte. Din punct de vedere psihologic, consumatorii pot avea episoade de comportament violent, paranoia, anxietate, confuzie și insomnie. Mulți sunt aduși de poliție la psihiatrie pe fondul simptomele psihotice. Potrivit Institutului Național pentru Abuzul de Droguri (NIDA), studiile imagistice ale creierului asupra persoanelor care au folosit Cristal o lungă perioadă de timp sugerează că activitatea sistemului dopaminergic se modifică în așa fel încât poate compromite grav învățarea verbală și abilitățile motorii ale unei persoane. Tot pe termen lung, structura și funcția creierului sunt afectate, mai precis zone ale creierului legate de emoție și memorie, precum și structurile asociate cu judecata”.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.