Primăvara harghiteană a prieteniei în Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 13 iulie 2024
Home » Societate » Primăvara harghiteană a prieteniei în Miercurea-Ciuc
Primăvara harghiteană a prieteniei în Miercurea-Ciuc

Primăvara harghiteană a prieteniei în Miercurea-Ciuc

Micuţii elevi de la CNOG au dăruit, de 1 Martie, în semn de prietenie, mărţişoare colegilor mai mari din şcolile cu predare în limba maghiară

Mărţişoare au primit şi angajaţii Consiliului Judeţean şi Prefecturii

 Miercuri dimineaţă a fost un moment special într-o sală de clasă din cadrul Colegiului Naţional „Octavian Goga” (CNOG) din Miercurea-Ciuc. 15 elevi din clasele I-IV, îmbrăcaţi în costume populare, puneau în coşuleţe mărţişoarele pe care tot ei le-au confecţionat. Unii emoţionaţi, alţii nerăbdători, aşteptau să le ofere unor colegi mai mari din licee cu predare în limba maghiară, ca semn al prieteniei şi norocului.

Directoarea CNOG, Magdalena Dumbravă, spunea că totul se desfăşura în cadrul unui proiect intitulat Primăvara harghiteană a prieteniei, iniţiat de Asociaţia Comunitară Românească din Miercurea-Ciuc, Prefectura judeţului Harghita şi Episcopia Ortodoxă a Harghitei şi Covasnei şi la care au participat învăţătoarele din cadrul instituţiei de învăţământ şi părinţii copiilor.

„Am făcut mărţişoare ca să fim prietenoşi cu ceilalţi copii – colegii noştri de la şcolile maghiare – şi să le aducem noroc şi belşug”, spunea Oana Gabriela Hangan (10 ani), pentru care ziua de 1 Martie înseamnă veselie şi venirea primăverii.

Pentru Andrada Ioana Dincă (în vârstă tot de 10 ani), mărţişoarele simbolizează venirea primăverii, culoare şi bucurie. Spunea că la început a fost mai greu să facă aceste mărţişoare, dar apoi copiii s-au obişnuit, iar acum le vor dărui elevilor din şcolile maghiare pentru că „vrem să fim prieteni cu ei”.

Violeta Craioveanu, una dintre învăţătoarele care i-au îndrumat pe cei mici, spunea că elevii au lucrat cu plăcere, iar mărţişoarele au fost confecţionate, pe parcursul a mai multor zile, în orele de arte vizuale şi abilităţi practice. „Sunt fericiţi că le pot dărui copiilor care învaţă în şcolile cu predare în limba maghiară din oraşul nostru, în semn de prietenie şi să le ureze să avem cu toţii o primăvară frumoasă, cu pace, sănătate şi noroc, pentru că mărţişorul simbolizează şi norocul” – preciza Violeta Craioveanu.

„Gestul nostru – spunea Magdalena Dumbravă, directoarea CNOG – simbolizează începutul primăverii, prieteniei harghitene. Mărţişoarele noastre sunt simboluri ale admiraţiei şi respectului, sunt lucruri sfinte, prin care noi ne dorim să le transmitem celor care le poartă frumuseţe sufletească, veselie, sănătate, belşug şi iubire”.

Prin acest moment, adăuga directoarea Colegiului, s-a dorit a se crea un moment de bucurie celor din jur, „un moment care să fie frumos nu numai pentru cei care oferă, dar şi pentru cei care primesc micul nostru dar”.

O premieră pentru elevii maghiari

De la CNOG, micii elevi, însoţiţi de doamnele învăţătoare şi de directoarea unităţii de învăţământ, s-au dus la liceele „Venczel József” şi „Johannes Caioni”. Aici le-au spus elevilor maghiari simbolistica mărţişorului, dar şi o legendă a lui. La „Venczel József” au dăruit mărţişoare elevilor din două clase, una de-a IX-a, alta de-a XI-a.

Tinerii şi cadrele didactice au recunoscut că a fost prima dată când cineva, de la altă şcoală, a venit să le ofere acest simbol al primăverii şi al norocului. „Mi-a plăcut foarte mult gestul lor, a fost o surpriză foarte frumoasă că au venit”, spunea o fată din clasa a IX-a. Iar o alta, din a XI-a, impresionată de acţiunea celor mici, a întors-o din drum pe fetiţa care i-a dăruit mărţişorul pentru a-i da, la rândul ei, un pupic. După care, atât ea, cât şi restul colegilor de clasă, şi-au pus mărţişoarele primite în piept.

„Mă bucur pentru gestul de care am avut parte astăzi şi mă bucur pentru clipele acestea, pentru că e vorba de primăvară şi de prietenie”, spunea directoarea Liceului „Venczel József”, Balint Gabriella. Ea îşi amintea că atunci când era mică, şi la secui era obiceiul de a dărui mărţişoare de 1 Martie, dar acum, de mai mulţi ani, acesta s-a stins; însă recunoştea că, pe ascuns, mai cumpără mărţişoare pentru mama ei şi pentru nepoţi.

La liceul din vecinătate – „Johannes Caioni” – cei care s-au bucurat de vizita colegilor români au fost elevii din clasa a XII-a.

„Pentru generaţia tânără – preciza Sükösd Annamária, directoarea Liceului „Joannes Caioni” – mărţişorul nu spune mare lucru, mai ales pentru copiii care nu au păstrat acest obicei. Mie îmi aduce aminte de copilăria mea, când eram la şcoală şi aşteptam cu nerăbdare să vină 1 Martie, pentru că ştiam că vom primi mărţişoare de la băieţi, de la admiratorii secreţi şi eram foarte mândre. (…) Este un dar mic, dar de suflet, este un dar de iubire, aşa obişnuiesc să spun”.

La rândul său, directorul adjunct al liceului, Cristinel Glodeanu, afirma că „aşa cum spuneau aceşti gingaşi copii, că au împletit din alb şi roşu (mărţişoare – n.r.), eu aş spune să împletim secţia română cu secţia maghiară, într-un model multicultural, care să ne oferă o primăvară frumoasă şi o toleranţă, dacă se poate spune, în această zonă şi un respect reciproc tuturor”.

Mărţişoare şi pentru cei mari

De la cele două licee cu predare în limba maghiară, copiii au dăruit acest simbol al primăverii şi al belşugului şi angajaţilor din cadrul Instituţiei Prefectului – judeţul Harghita, respectiv Consiliului Judeţean. Aici, în Palatul administrativ, copiii au fost primiţi de prefectul Adrian Jean Andrei şi s-au întâlnit cu preşedintele CJ, Borboly Csaba – cărora le-au oferit câte un mărţişor – după care au intrat şi în restul birourilor, împărţind acest dar celor care îşi desfăşoară activitatea în clădire.

XXX

Ieri, liceenii de la Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Miercurea-Ciuc au participat la o altă acţiune. Împreună cu profesoara Adriana Galea, au participat la un mic spectacol şi au oferit puţină bucurie celor care sunt în Căminul de bătrâni de la Frumoasa.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Sunt surprins să aflu că la Miercurea Ciuc, un liceu maghiar poartă numele unui mare român, legat de Mănăstirea Șumuleu – Ioan Căianu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.