Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Premiu pentru viață… | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » Premiu pentru viață…
Premiu pentru viață…

Premiu pentru viață…

  • Premiul „Mihai Eminescu” al Consiliului Județean Harghita – acordat medicului Adrian Cristian Dobrică, pentru devotamentul și înaltul profesionalism puse în slujba celor suferinzi.

Chirurgia Toracică împlinește anul acesta un deceniu de existență la Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Miercurea Ciuc. Noua specialitate avea să apară la Miercurea Ciuc în urma unei discuții, grație cutezanței a două minți care au îndrăznit să creadă într-un vis, devenit realitate.

„A fost ca un vis, totul s-a desfășurat între două zile: luni-duminică, luni-duminică… și m-am trezit la un moment dat că au trecut zece ani. (…) Vreau să îi mulțumesc dlui dr. Demeter Ferenc, fostul manager al SJU, că a avut curaj și a organizat activitatea de Chirurgie Toracică și m-a cooptat în echipa acestui spital. Și, desigur, conducerii județului, pentru deschiderea manifestată față de introducerea unei noi specialități”, a declarat dr. Adrian Cristian Dobrică în debutul conferinței „Zece ani de Chirurgie Toracică la Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc”.

  • Un pariu „aproape” câștigat

„Să lucrezi zece ani singur, într-o specialitate care implică o abordare multidisciplinară, urgență și maxim profesionalism, nu este ușor”, arăta dr. Jankó Botond, medic chirurg plastician și unul dintre colaboratorii doctorului Dobrică. Pentru că, susțin specialiștii în domeniu, Chirurgia Toracică este „una dintre cele mai complexe și dificile specialități chirurgicale”, care necesită „cunoștințe perfecte, un simț clinic desăvârșit, studii chirurgicale, maxim devotament și pasiune”, ea constituind una dintre premisele unui serviciu chirurgical avansat, modern și de calitate, un atu pentru fiecare spital.

Înainte de a face bilanțul celor zece ani activitate în această specialitate la spitalul județean și de a prezenta obiectul de activitate, sferele de competență și patologia Chirurgiei Toracice, dr. Adrian Cristian Dobrică a mulțumit familiei și colegilor medici, asistenți și infirmieri care i-au îngrijit „milimetric, impecabil” pacienții și l-au „suportat” în acești 10 ani, l-au „ajutat, înțeles, sfătuit și încurajat”. „Acest ajutor a fost neprețuit pentru mine și sper că nu i-am dezamăgit. Principala mea speranță este că nu am dezamăgit pe nimeni”, a spus dr. Adrian Dobrică.

Nu vom aprofunda cazuistica prezentată, ea adresându-se cu precădere specialiștilor, rezumându-ne la a preciza că a adus în atenția celor prezenți online cazurile speciale, unele de o „raritate excepțională”, din cele câteva mii adunate în ultimul deceniu, care au necesitat intervenții pe măsură, unele în premieră, altele spectaculoase. Nu au lipsit din prezentare operațiile în urma atacurilor urșilor, dar și complicațiile pleurale și pulmonare cauzate de SARS-CoV-2, pe care coordonatorul blocului operator al SJU le-a rezolvat cu brio de-a lungul anilor, motivat de convingerile exprimate cândva de un respectabil medic, Charles H. Mayo, potrivit căruia „Cel mai important rezultat al oricărei intervenţii chirurgicale este un pacient viu”.

  • De veghe la limita dintre viață și Lumea de Apoi

Despre prodigioasa activitate a doctorului Adrian Dobrică au vorbit colegii săi chirurgi în diferite specialități, dar și medicii specialiști ai celorlalte secții ale spitalului județean. Au afirmat că este „un om și un profesionist de excepție”, devotat și pasionat de meseria lui. Și, în egală măsură, un „coleg extraordinar”, prezent zi și noapte la spital, „pregătit oricând să ajute”.

„Pentru dânsul, spitalul este înainte de toate, este prezent faptic și cu sufletul în viața unității noastre medicale, în sălile de operații, la Urgență, în Ambulatoriu și pe holuri și este omul care caută mereu soluții. Îi doresc încă multe decade în spitalul nostru”, i-a urat dr. Konrad Judit, managerul Spitalului Județean de Urgență din Miercurea Ciuc

„Activitatea domnului dr. Dobrică este vitală, el este un punct de reper, un punct de siguranță și de profesionalism în activitatea noastră de zi cu zi. Colaborarea este excelentă și așa a fost mereu (…), ne mândrim cu dl doctor, ne mândrim cu munca sa, ne mândrim cu cazurile clinice rezolvate chiar și în era COVID, în secția noastră (…). Îi dorim multă sănătate, putere de muncă și tot binele din lume”, i-a transmis „echipa Pneumo”.

Rând pe rând, i-au apreciat devotamentul, sprijinul și jovialitatea colegii de la Neurochirurgie, Terapie Intensivă, Anatomie Patologică, Unitatea de Primiri Urgențe și enumerarea poate continua.

  • „Ce va urma? Voi strânge șurubul!”

„În viitorii zece ani n-o să slăbesc șurubul – sunt exigent, recunosc, am pretenții în primul rând de la mine, dar și de la persoanele cu care colaborez – din 2021 se va vedea altă persoană, pentru că trebuie să creștem un pic nivelul, asta este pretenția mea. Sigur că rămân la fel de serviabil și de drăguț, dar trebuie crescute standardele. Voi strânge șurubul! Eu cred că în final merită și satisfacția cea mai mare este că nenumărate cazuri de oameni morți aduși în acest spital, prin conlucrarea noastră, au plecat acasă pe picioarele lor, ceea ce este extraordinar. Și asta contează cel mai mult, dincolo de orice carte, de orice poveste, de orice laudă”, a conchis dr. Adrian Dobrică.

La finalul lucrărilor conferinței, președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, i-a înmânat medicului specialist de Chirurgie Toracică Adrian-Cristian Dobrică Premiul „Mihai Eminescu”, în semn de recunoaștere a activității „de un înalt profesionalism, depusă cu abnegație în slujba celor suferinzi, devotament și pasiune față de meseria pe care o practică, cu care a contribuit la creșterea prestigiului Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc și implicit la promovarea și dezvoltarea județului Harghita”.

***

Dr. Adrian Cristian Dobrică a urmat cursurile Facultății de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, urmate de rezidențiat, formându-se profesional într-un centru cu tradiție în Chirurgia Toracică, activitate inițiată de conf. dr. doc. Naftali Zoltán, unul dintre pionierii acestei specialități în România, și continuată de profesorul Alexandru  Boțianu, unul dintre părinții Chirurgiei Toracice moderne, care i-a fost mentor.

A elaborat zeci de lucrări, prezentate cu prilejul conferințelor și simpozioanelor de specialitate din țară și din străinătate și premiate, a organizat cursuri postuniversitare pentru medici și asistenți medicali, iar pe tărâmul științific a participat la realizarea a două tratate de specialitate, unul apărut în țară, iar celălalt internațional, publicat în acest an.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.