Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Plasticianul e un creator deschis spre spaţiile interioare şi greu explorabile ale misterului şi oniricului | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 16 aprilie 2024
Home » Cultură » Plasticianul e un creator deschis spre spaţiile interioare şi greu explorabile ale misterului şi oniricului
Plasticianul e un creator deschis spre spaţiile interioare şi greu explorabile ale misterului şi oniricului

Plasticianul e un creator deschis spre spaţiile interioare şi greu explorabile ale misterului şi oniricului

Miercurea-Ciuc, vernisajul expoziţiei Temeiuri: „Somnul şi visul”

O selecţie, făcută cu severitatea-i cunoscută, de artistul plastic harghitean Botár László, din materialul expus luna trecută în Sala „Brâncuşi” a Palatului Parlamentului cu ocazia celei de-a XII-a ediţii a Salonului Naţional al Artelor este expusă în Sala „Marmură”a Casei de Cultură a Sindicatelor din Miercurea-Ciuc.

Tema ediţiei de primăvară a Salonului Artelor a fost unică: somnul şi visul. Curatorul salonului, dr. Radu George Serafim, a găsit ca ax viabil al Salonului de primăvară acest concept care permite interpretări multiple ale trăirilor artistice. După propria-i mărturisire, Botár László a preferat să aducă în Miercurea-Ciuc exclusiv lucrări de pictură, pentru un motiv foarte simplu: nu pun probleme de transport. Ca atare, 54 de tablouri, alese din cele peste 200 prezentate pe simezele de la Bucureşti, poposesc în cele trei săli expoziţionale până pe 24 iunie. „Am adus aici – spunea d-l Botár – ce-i mai bun în expoziţia naţională, e un nivel plastic foarte înalt, care nu se întâlneşte în Ciuc”.

Organizatorii evenimentului sunt: Consiliul Judeţean Harghita prin Centrul Cultural Judeţean Harghita, Asociaţia Cultura Nostra, Asociaţia Atheneum, Uniunea Artiştilor Plastici din România, Centrul Cultural HDU, cu susţinerea municipiului Miercurea-Ciuc.

Întrucât somnul şi visul sunt nu doar simboluri ale evaziunii, ci şi medii frecvent vizitate de creatorii din plastică şi foarte potrivite creaţiei picturale, criticul de artă Szekedi Ferenc a făcut interesante incursiuni în opera experţilor în domeniu precum Freud şi Jung; cum artistul e un creator deschis spre spaţiile interioare şi greu explorabile ale somnului şi visului, la fel de diverse sunt şi multitudinea abordărilor artistice legate de mister, de spaţiile onirice.

Aşadar, lucrările vor lua peste două săptămâni drumul Capitalei. Sunt doar două expoziţii itinerante: una la Ciuc, alta la Constanţa. E un eveniment artistic veritabil, care oferă posibilitatea (rară în provincie) de a identifica nivelul plastic al României 2017.

Sigur că în faţa fenomenului artistic dai la o parte tot ce înseamnă prejudecăţi, dar nu ne abţinem a spune că la o expoziţie cu 99% semnatari români din toate filialele Uniunii Artiştilor Plastici din ţară, nici un român din Miercurea-Ciuc sau judeţ n-a fost prezent la vernisaj. La ediţia din 2016 eram doi, iar la cea din 2015 unul. Românii din zonă au pretenţii, dar sunt în bună măsură aculturali. A înţelege şi recepta arta modernă şi postmodernă este, fără îndoială, o întreprindere dificilă, dar dacă lipseşte până şi exerciţiul elementar, va lipsi pentru totdeauna educaţia ochiului. Normal, se poate trăi foarte bine fără artă şi fără educaţie artistică, dar dacă ne ocupăm doar de domnul stomac, ceva se pierde din om şi umanitate.

Şi chiar dacă nu suntem mari degustători de artă, e bine să ţinem pasul cu trendul, pentru a nu ne trezi în situaţia unuia care credea că le ştie pe toate şi după ce a văzut coperta unui album Braque, a spus: hai să fim serioşi, ăsta-i zero pe lângă frizerul nostru din Ciceu”. Sigur că, în aceste circumstanţe, a vorbi despre o piaţă de artă în Harghita este echivalent cu a plonja în tema expoziţiei: somnul şi visul.

M. GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.