Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

„Muntele care ne uneşte” | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Societate » „Muntele care ne uneşte”
„Muntele care ne uneşte”
Sursa foto: www.mrbm.ro

„Muntele care ne uneşte”

Evenimentul, care aminteşte de Nedeea din Călimani, va avea trei puncte de plecare şi un singur loc de sosire, urmând ca pe platoul Călimanilor concurenţii să se unească simbolic

Asociaţia Mişcarea Renaşterea Bucovinei şi Moldovei, împreună cu Parcul Naţional Călimani, Tăşuleasa Social&VMT, Asociaţia Salvamont Topliţa Călimani, precum şi cu sprijinul autorităţilor sucevene şi harghitene, propune de Centenar un maraton montan inedit, care se va desfăşura pe 30 iunie. Intitulat „Muntele care ne uneşte”, maratonul propune trei probe diferite, cu startul, concomitent, din trei locuri diferite, dar cu sosirea comună, toţi participanţii urmând să se „unească” simbolic pe platoul dintre vârfurile Negoiu Românesc şi Pietricelul, din Munţii Călimani.

Va fi o probă de maraton şi mountain bike, startul urmând a se da de la cantonul silvic Tihuţa şi va urma traseul Via Maria Theresia.

Proba de cros 10 km, cursa copiilor şi cursa populară, care vor avea startul din Gura Haitii, vor fi coorganizate de către Mişcarea Renaşterea Bucovinei şi Moldovei.

În proba de semimaraton plecarea va fi din zona Topliţei, acesta fiind organizat împreună cu Asociaţia „A fi altfel” şi cu sprijinul autorităţilor harghitene şi Asociaţiei Salvamont Topliţa Călimani.

La punctul de întâlnire (şi de sosire) a participanţilor la Maratonul Centenarului se va ţine şi un Te-Deum şi o slujbă de sfinţire a drapelului naţional care va fi arborat pe Vârful Negoiu Românesc (acesta având o dimensiune de 4×12 metri). Apoi, maratoniştii se vor prinde în „hora strămoşească”, iar „la ceas de seară se va aprinde focul de tabără în jurul căruia se va cânta şi dansa până în zori de zi”.

Pentru a participa la acest maraton, organizatorii au introdus o taxă, care variază în funcţie de probă. Astfel, cei care doresc să participe la maraton vor trebui să achite o taxă de 80 de lei; pentru semimaraton se percep 70 de lei; cros 10 km – 60 de lei; cros family (formată din cel puţin doi membri, un copil şi un adult) – 100 de lei/echipă.

Prin aceste taxe de participare, organizatorii vor alcătui fondul de premiere, vor asigura kitul de concurs pentru maratonişti (tricou şi materiale promoţionale), vor dota punctele de rehidratare, vor oferi vouchere after party.

Toate informaţiile despre Maratonul Centenarului, precum şi formularul de înscriere, pot fi accesate pe site-ul www.mrbm.ro/evenimente/maratonul-centenarului/.

Un maraton ce aminteşte de Nedeea din Călimani

Organizatorii au ales data de 30 iunie pentru acest maraton pentru că în trecut (până în 1914) în această zonă montană avea loc manifestarea românească Nedeea din Călimani. Ea unea, în fiecare an, pe parcursul câtorva zile, românii din cele trei provincii istorice (Bucovina, Moldova şi Transilvania) despărţiţi de realităţile politice de atunci.

Nedeea se desfăşura lângă Rezervaţia Naturală „Sf. 12 Apostoli” (sărbătoriţi pe data de 30 iunie), în jurul bornei de hotar care despărţea Moldova de Bucovina şi Transilvania, pe actualul traseu tematic – Calea Sf. 12 Apostoli (care din anul 2019 va deveni o competiţie de alergare montană de sine stătătoare – precizează organizatorii maratonului).

La nedee se realizau şi schimburi de animale sau diferite produse, în timpul horelor se auzeau cântece şi strigături de chemare la luptă pentru unitate naţională, petrecerea dura, de multe ori, toată noaptea, iar în feeria peisajului se închegau prietenii şi se oficiau chiar şi căsătorii.

LIVIU C.

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.