Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Municipiul Gheorgheni riscă falimentul, dacă pierde procesul intentat de o firmă din Ungaria şi care cere despăgubiri de peste 100 milioane de lei | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » Municipiul Gheorgheni riscă falimentul, dacă pierde procesul intentat de o firmă din Ungaria şi care cere despăgubiri de peste 100 milioane de lei
Municipiul Gheorgheni riscă falimentul, dacă pierde procesul intentat de o firmă din Ungaria şi care cere despăgubiri de peste 100 milioane de lei

Municipiul Gheorgheni riscă falimentul, dacă pierde procesul intentat de o firmă din Ungaria şi care cere despăgubiri de peste 100 milioane de lei

  • Primarul municipiului Gheorgheni: O firmă din Ungaria nu cred că poate să pună la perete o comunitate întreagă. Aceasta nu se poate

La Tribunalul Harghita se află pe rol mai multe procese prin care E-Star Centrul de Dezvoltare Regională SRL Gheorgheni, o firmă care a furnizat agentul termic în oraşul harghitean în urmă cu aproximativ 10 ani, solicită municipalităţii despăgubiri de peste 100 milioane de lei.

Totul a început în urmă cu aproximativ 11-12 ani, când compania ungară RFV, devenită ulterior E-Star, a preluat în gestiune sistemele de termoficare din trei municipii din România: Gheorgheni, Târgu Mureş şi Zalău.

Primarul municipiului Gheorgheni, Csergő Tibor-András, a declarat, în cadrul unui interviu mai amplu despre problemele moştenite de la predecesorii săi, printre altele, că în 2010, în contractul de delegare a gestiunii serviciului, semnat de conducerea municipiului de atunci, E-Star s-a angajat să investească sume importante în reabilitarea şi extinderea sistemului de termoficare. Conform sursei citate, la contractul din 2010 au fost ataşate şi câteva anexe, în care se specifica „ce se întâmplă dacă se desface contractul şi la ce despăgubiri are dreptul firma investitoare”. Actualul primar, aflat la primul mandat, a spus că în 2012 s-au finalizat investiţiile şi până în 2014 firma a furnizat agentul termic la un preţ stipulat tot în contractul iniţial, pentru o perioadă de trei ani. În anul 2014, societatea a dorit să majoreze preţul agentului termic, solicitând şi avizul ANRSC. „Atunci, conducerea oraşului nu s-a implicat în ceea ce priveşte majorarea sau micşorarea preţului. A avut o atitudine ca şi cum este problema firmei”. În momentul în care a ajuns în consiliul local aprobarea noului preţ, forul nu l-a aprobat, acesta fiind motivul „beton” pentru desfacerea contractului din culpa municipalităţii. Lucru pe care l-a şi făcut E-Star.

Edilul a spus că e vorba despre probleme vechi de 11 ani care încă persistă. „Dar aşa văd că este un scenariu artificial pe chestiunea aceasta, iar municipalitatea a căzut într-o situaţie creată, similară cum s-a întâmplat şi la Târgu Mureş, şi cum s-a făcut şi la Zalău”.

Procesele au fost intentate în anul 2016. Potrivit primarului, în luna februarie a anului trecut Curtea de Apel Târgu Mureş a dat sentinţa prin care s-a constatat că desfacerea contractului s-a făcut din culpa municipalităţii.

Aceasta înseamnă, a continuat edilul, că societatea E-Star Centrul de Dezvoltare Regională SRL Gheorgheni, cu capital din Ungaria, „are dreptul la despăgubiri, e clar”, însă acum este important de văzut care va fi cuantumul lor.

„Pe parcursul acestor procese, municipalitatea a angajat un avocat care, ca o surpriză, era şi avocatul personal în procesul de corupţie al fostului primar (n.n. – Mezei János). Aşadar, un avocat penalist a devenit expert şi în Codul civil şi comercial. Mai mult, acest avocat a reprezentat şi municipalitatea Târgu Mureş tot în procesul despăgubirii pe care l-a pierdut în favoarea E-Star, la sfârşitul anului trecut, în decembrie. Din noiembrie până în februarie acest avocat nu m-a contactat, chiar dacă s-au ţinut şedinţe de judecată la Tribunalul Harghita, din care am realizat că nu mai comunică cu noua conducere a primăriei. Astfel, cu acordul consiliului local, am schimbat avocatul, fiindcă miza e mare”, a spus Csergő Tibor-András.

Primul dosar, deschis în 2016, a fost disjuns, la cererea firmei, în trei procese, toate fiind pe rolul Tribunalului Harghita.

În primul proces se solicită de către E-Star venituri nerealizate pentru o perioadă mai scurtă de timp, martie 2015 – februarie 2016, care se ridică la 500.000 lei.

Al doilea proces se referă la achitarea redevenţei, în valoare de peste 3 milioane lei.

Iar în al treilea proces şi cel mai important se cer despăgubiri privind sumele investite de societate, respectiv sumele rămase ca urmare a amortizării acestor investiţii, în valoare de peste 100 de milioane de lei.

Despăgubirile solicitate se apropie de întregul buget pe un an al municipiului Gheorgheni

„Acum, firma de avocatură care ne reprezintă verifică toate aspectele din ultimii 11 ani care au dus la această situaţie şi eventual dacă sunt şi aspecte de natură penală. În ceea ce priveşte culpa municipalităţii, înseamnă o responsabilitate din partea conducerii din ultimul deceniu. (…) Ne dăm toată silinţa pentru a apăra interesele oraşului”, a explicat primarul municipiului Gheorgheni.

De asemenea, a continuat acesta, au fost cerute expertize tehnice şi contabile pentru identificarea sumelor investite, la fel şi în cazul veniturilor nerealizate sau despăgubirilor solicitate de societatea cu capital ungar. Totuşi, a spus edilul, dacă se descoperă fapte de natură penală, atunci desfacerea contractului nu va mai fi din vina municipiului.

Pentru a înţelege mai bine ce înseamnă pentru Gheorgheni sumele cerute de E-Star, primarul a spus că bugetul municipiului este de 181 de milioane lei, în care sunt incluse funcţionarea şcolilor şi a spitalului. Iar bugetul local al municipiului este de 113,5 milioane lei.

Csergő Tibor-András a subliniat că dacă municipiul va fi obligat la plata sumelor maxime cerute de societate, „devenim primul municipiu care dă faliment. Şi cred că asta implică şi problema siguranţei naţionale, aşa văd eu”. „O firmă din Ungaria nu cred că poate să pună la perete o comunitate întreagă. Aceasta nu se poate”, a conchis primarul, care a mai spus că scenariul de la Gheorgheni, din punctul său de vedere, e acelaşi cu cel de la Târgu Mureş şi Zalău.

Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.