Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Monumentele istorice nu se construiesc, se moştenesc (III): La Borsec, o vilă a fost dărâmată fără ştirea Direcţiei Judeţene pentru Cultură | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Cultură » Monumentele istorice nu se construiesc, se moştenesc (III): La Borsec, o vilă a fost dărâmată fără ştirea Direcţiei Judeţene pentru Cultură
Monumentele istorice nu se construiesc, se moştenesc (III): La Borsec, o vilă a fost dărâmată fără ştirea Direcţiei Judeţene pentru Cultură

Monumentele istorice nu se construiesc, se moştenesc (III): La Borsec, o vilă a fost dărâmată fără ştirea Direcţiei Judeţene pentru Cultură

Pe lângă serviciile clasice – tratament, activităţi de agrement – în multe staţiuni din ţară mai sunt câteva obiective care pot contribui la dezvoltarea turismului: monumentele istorice. Multe dintre acestea sunt foste vile, putându-le întâlni în Valea Prahovei, în staţiunile din vestul ţării, în Subcarpaţi, dar şi la noi în judeţ. Atunci când aceste monumente sunt readuse la aspectul pe care-l aveau cândva, se schimbă imaginea unei străzi întregi. Dar, din păcate, autorităţile locale sau ceilalţi proprietari ai acestor monumente, din diferite motive, au două posibilităţi: au grijă de ele sau le lasă în paragină şi, astfel, contribuie la formarea unui peisaj dezolant, distrus, respingător pentru turist.

Însă în Borsec, staţiunea care e la un pas să renască, a apărut şi a treia variantă: distrugerea monumentului. Este cazul Vilei 69, care a fost dărâmată, autorităţile competente în domeniul patrimoniului aflând despre aceasta doar după ce noua clădire construită pe amplasamentul celei vechi ajunsese la etajul 1.

Într-adevăr, se afla în stare avansată de degradare, recunoştea directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Cultură (DJC) Harghita, Bakos László, dar se făcuse o expertiză tehnică care a arătat că acea vilă se putea restaura. Astfel, chiar dacă demolarea ei nu se impunea, în 2015, mai multe persoane au întocmit, de mână, un proces-verbal şi au distrus-o.

„Noi – spunea Bakos László – am văzut acest lucru numai când au ajuns la fundaţie şi începeau etajul 1”.

Acesta spunea că cei care au recurs la această decizie au avut certificat de urbanism, iar de la DJC aviz pentru reconstrucţie. Numai că, în loc să reconstruiască, ei au dărâmat-o. Mai mult, Bakos spunea că nici nu ştie dacă noua construcţie respectă faţa celei vechi, pentru că nu are proiectul.

Astfel, au fost motive suficiente pentru întocmirea unui dosar penal, dar care a fost soluţionat de Judecătoria Topliţa cu neînceperea urmăririi penale.

 Construcţia clădirii continuă, se pregătesc noi anchete

Dacă în 2015, atunci când DJC, împreună cu IPJ Harghita, Secţia patrimoniu cultural, a realizat controlul pentru a se vedea starea de degradare a monumentelor istorice, s-a observat că Vila 69 era deja dărâmată, iar în locul ei se construia o altă clădire care trecuse de parter, după un an situaţia s-a mai schimbat. Astfel, în 2016 s-a făcut din nou un control în zona de nord a judeţului şi s-a văzut că acea clădire se apropia de etajul 3. Directorul DJC Harghita i-a întrebat pe ce bază lucrează şi le-a explicat celor din Borsec că se folosesc de certificatul de urbanism vechi, neavând o autorizaţie nouă de construcţie.

Aşadar, explica Bakos László, proiectul ar trebui să ajungă din nou la comisia de avizare de la Braşov, dar cum clădirea nu mai există, nu se mai poate aviza nimic.

Acum sunt aşteptaţi în judeţ specialişti din cadrul Ministerului Culturii pentru a analiza situaţia, iar nu peste mult timp, se pare că procesul în acest caz se va redeschide, de data aceasta la Miercurea-Ciuc.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.