„It IS Folk” la Gheorgheni | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 iulie 2024
Home » Timp Liber » „It IS Folk” la Gheorgheni
„It IS Folk” la Gheorgheni

„It IS Folk” la Gheorgheni

Un proiect derulat de Asociaţia „Iuvenes et Senes” şi finanţat de Primăria Gheorgheni se va încheia cu o primă ediţie a unui festival de muzică folk, care va avea loc sâmbătă, de la ora 16:00, pe scena Casei de Cultură.

În cadrul proiectului, aproximativ 30 de elevi au participat, în perioada iulie-septembrie, la cursuri de chitară ţinute de profesori de muzică din Gheorgheni, Miercurea-Ciuc şi Topliţa. Acum, după două luni de învăţat chitară, managerii proiectului s-au gândit să le ofere posibilitatea celor care au urmat cursurile să urce pe scenă alături de alţi cântăreţi de muzică folk.

Astfel a luat naştere prima ediţie a festivalului It IS Folk, la care, pe lângă debutanţii în lumea acestei muzici, vor fi prezenţi la Gheorgheni şi câteva nume cu experienţă în lumea folk-ului.

Trupa Arhaic a luat fiinţă datorită unui proiect gândit şi realizat de cantautorul Nicolae Doboş (fost lider al grupurilor folk Andante, Lira şi Prefix Folk Maramureş). Arhaicii sunt haiducii folk-ului românesc, prin muzica lor aducând spectatorului sensibilitatea, romantismul, dar şi trăirile românilor din vremurile apuse sau din zilele care vin. Muzica lui Nicolae Doboş este o poezie cântată pe versurile „cronicarilor” Lucian Blaga, Ion Mărgineanu, Gheorghe Chivu, Lucian Avramescu, Gellu Dorian, Ştefan Doru Dăncuş, Valeriu Armeanu sau George Coşbuc. Formaţia vine la Gheorgheni cu numai o lună înainte de a împlini şase ani de existenţă.

Sidonia s-a făcut cunoscută după ce a apărut la audiţiile X Factor. Despre ea, Horia Brenciu spunea că este „casnica cu cea mai frumoasă voce din România. Eşti pur şi simplu răscolitoare!”. În prezent, Sidonia locuieşte la Topliţa şi de la prezenţa sa la X Factor, de câte ori are ocazia, îi bucură pe locuitorii din zonă cu vocea sa minunată.

Vlad Pârâu a început să scrie versuri în clasa I, iar în clasa a IV-a a scos primul său volum. A câştigat două concursuri internaţionale şi a strâns mii de poezii, pe care le păstrează în caietele din biblioteca sa.

Cu o chitară în mâini, acompaniat sau singur cu gândurile sale şi doar cu căţeluşa Lupa, pare desprins din peisajul urban, parte a vieţii oraşului. Unii s-au obişnuit într-atât încât nu-l mai observă şi trec pe lângă el fără să-l privească. Alţii îl privesc cu indignare, alţii cu bucurie… Cine-i băiatul din faţa farmaciei şi de ce cântă în stradă? – se întreabă mulţi cu siguranţă. Îl vom cunoaşte şi noi sâmbătă şi vom afla mai multe despre el şi despre muzica lui.

Când doi artişti îşi unesc forţele, atunci iese ceva cu adevărat deosebit. Aşa s-a întâmplat şi în cazul tinerilor Ioan-Sebastian Covrig şi Miruna-Emilia Adam, care au început să colaboreze din decembrie 2016, punând bazele proiectului VERSUS. Prima participare a trupei a fost la spectacolul anual organizat de Liceul Teoretic „Sf. Nicolae”, din Gheorgheni, „Decembrie dezgheaţă inimi”. De asemenea, în aceeaşi formulă au participat anul acesta la două festivaluri internaţionale: „Chants, sons sur scène”, organizat la Baia Mare şi unde au câştigat locul I, respectiv la „Capitala Muzicală”, de la Sibiu, unde au fost răsplătiţi cu locul al II-lea. Chiar dacă au şi proiecte solo, Miruna şi Seba ţin la trupa VERSUS, dorindu-şi să coopteze pe viitor un baterist (formula iniţială a trupei avându-l pe David Ţepeş în componenţă). (L.C.)

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.