Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Învăţământul liceal din Corbu – 25 de ani de existenţă | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Învățământ » Învăţământul liceal din Corbu – 25 de ani de existenţă
Învăţământul liceal din Corbu – 25 de ani de existenţă

Învăţământul liceal din Corbu – 25 de ani de existenţă

Două zile au durat manifestările dedicate aniversării a 25 de ani de existenţă a învăţământului liceal la Corbu, sub genericul „100 de ani de România” în cadrul unui proiect intitulat „Un sfert din Centenar”.

Cei prezenţi au vizitat câteva expoziţii: „Corbu între tradiţie şi continuitate” – cu fotografii vechi din comună; „Corbu prin ochi de artist” – fotografii actuale realizate de George Moldovan, fiu al comunei, care locuieşte la Borsec; „Corespondenţe între minte, inimă, condei şi culoare” – desene executate de Andrei Pascariu, fost elev al liceului din Corbu, olimpic la limba şi literatura română şi geografie, student la medicină la Târgu Mureş. Realizările elevilor şi ale cadrelor didactice în toate activităţile susţinute au fost expuse pe panouri speciale, iar în cadrul unui simpozion au fost proiectate două filmuleţe, unul de prezentare a şcolii „Promoţiile în imagini” şi unul „Din istoricul liceului”.

Prof. Dumitru Răucescu, cel care a aşezat temelia Liceului Tehnologic din Corbu, fost director timp de 25 de ani al acestei instituţii de învăţământ, a lansat o cărticică, ce constituie o adevărată cronică a şcolii corbene de la 1781. A urmat un micro-concert la nai al domnului Valer Nistreanu, scrierea în Cartea de onoare, cuvântările oaspeţilor şi un spectacol artistic, sugestiv intitulat „Din inimă, cu inimă”. Manifestările dedicate aniversării a 25 de ani de existenţă a învăţământului liceal la Corbu s-au încheiat cu un Te Deum lângă cei doi stejari plantaţi pentru a marca evenimentul.

Prof. Mirela Laurenţiu, actual director al Liceului Tehnologic din Corbu, ne-a spus: „Ultima zi a manifestărilor a însemnat pentru corpul profesoral, practic, prezent şi trecut, pentru că la sărbătoare au fost prezenţi foştii inspectori generali şi generali adjuncţi: Bondor István, Costea Constantin, Aurora Parfeni, împreună cu domnul Valer Dorneanu, preşedintele Curţii Constituţionale a României, fiu al comunei Corbu”.

Pe reţelele de socializare, actualii profesori au lansat o provocare: „Ce a însemnat să fii elev la Corbu?”. S-au primit mai multe răspunsuri, fiecare evocând momente, oameni, fapte. Din acestea spicuim: l O parte a adolescenţei am petrecut-o pe băncile şcolii. Liceul e considerat de aproape toţi elevii o luptă, nu cu ceilalţi, cu ei. În timpul liceului am experimentat sentimente de a căror existenţă nu aveam habar. M-au format ca om… (Ana Lăzăruţ) l Faptul că liceul se situează într-un mediu mai restrâns în care „toată lumea cunoaşte pe toată lumea” are avantajele sale. Relaţiile dintre elevi sunt mai strânse, trăirile mai intense, iar experienţele cu siguranţă unice (Andrei Lupuleasa) l În primul rând… o familie frumoasă… alături de care am crescut, m-am maturizat şi format treptat. În aceşti ani de liceu a început propria mea metamorfoză: prima dragoste, emoţii adevărate la teze, prietenii pe viaţă, dar şi cea mai frumoasă şi liniştită perioadă din viaţă (Luciana Dimen) l Pentru mine, persoană introvertită, lipsită de dorinţa de a comunica prea mult cu exteriorul, liceul ar fi fost o teroare dacă nu ar fi existat profesorii liceului nostru să ne încurajeze, în parte (Georgiana Ichim) l Toată lumea ştie pe toată lumea. Nu contează de unde vii şi cine eşti, tot de-al casei devii, în prima săptămână, aici. Pentru mine, licean la Corbu a însemnat drumul meu în viaţă. Poate alţii spun că este un liceu mai slab, cu condiţii mai puţin bune, dar eu vă spun adevărul, pentru mine nu ar exista un liceu mai bun. Dacă aş avea ocazia să îmi pot aduce copiii aici la şcoală şi la liceu, aş fi foarte fericit acum ca părinte (Ovidiu Dacău).

VASILE GOTEA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.