Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Incendiile de vegetaţie, un pericol | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » Incendiile de vegetaţie, un pericol
Incendiile de vegetaţie, un pericol

Incendiile de vegetaţie, un pericol

La Gălăuţaş, izbucnirea unui asemenea foc a cuprins şi un rezervor dezafectat cu reziduuri petroliere, riscând să se extindă la fabrica de mobilă şi casele din apropiere

„Utilizarea focului deschis pentru curăţarea terenurilor, în condiţii de vânt şi fără respectarea măsurilor obligatorii de protecţie, constituie factori determinanţi de întreţinere şi favorizare a propagării incendiilor, care, de multe ori, afectează locuinţele semenilor, fondul forestier sau mediul înconjurător”, informează Compartimentul informare şi relaţii publice din cadrul ISU „Oltul” Harghita.

În această lună, pompierii militari din judeţ au acţionat pentru stingerea unui număr de şase arderi necontrolate, fiind afectate aproximativ trei hectare vegetaţie uscată şi 40 ml gard.

Ultimul incendiu de vegetaţie uscată a izbucnit miercuri, în comuna Gălăuţaş. Pentru stingerea focului au intervenit două echipaje (6 subofiţeri), cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Gălăuţaş (4 pompieri civili). Potrivit sursei citate, la sosirea echipajelor de intervenţie ardea vegetaţie uscată, pe o suprafaţă de circa 10 ari, în acest perimetru aflându-se şi un rezervor dezafectat cu reziduuri petroliere (păcură), care ardea, cu pericol de propagare la fabrica de mobilă şi casele învecinate. Pentru stingerea incendiului din rezervorul afectat s-a acţionat cu spumă, focul fiind stins după o intervenţie de aproximativ 3 ore. Cauza probabilă a incendiului a fost flacăra produsă de un foc deschis în spaţii deschise, ce a dus la aprinderea vegetaţiei uscate din apropiere.

Pompierii militari atrag atenţia că nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de vegetaţie uscată, mirişti şi resturi vegetale poate avea consecinţe grave asupra comunităţii prin pierderi de vieţi omeneşti, importante pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător.

În vederea realizării igienizării terenurilor prin ardere, cetăţenii au obligaţia de a solicita şi obţine, de la autorităţile competente, următoarele documente: permis de lucru cu focul, obţinut de la primărie; aprobare de la Agenţia pentru Protecţia Mediului. Se exceptează de la această obligaţie arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriilor cetăţeneşti, dar cu respectarea strictă a măsurilor generale de stingere a incendiilor.

Pentru arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului cu foc şi/sau fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, cetăţenii (proprietarii de terenuri) sunt pasibili de sancţiune contravenţională, cuprinsă între 1.000 şi 2.500 lei. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.