Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Inaugurarea traseului forestier Daphne în Pădurea Kőd | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Inaugurarea traseului forestier Daphne în Pădurea Kőd
Inaugurarea traseului forestier Daphne în Pădurea Kőd

Inaugurarea traseului forestier Daphne în Pădurea Kőd

La data de 17 noiembrie, vineri, Composesoratul Văcăreşti a inaugurat cu mândrie traseul tematic forestier în Pădurea Kőd. Acest traseu ecoturistic a fost atent proiectat astfel încât să prezinte valorile naturale ale Pădurii Kőd cât mai complet şi corect posibil. Oferind o experienţă de drumeţie confortabilă şi educativă, traseul este conceput pentru a le oferi vizitatorilor posibilitatea de a dezvolta o conexiune profundă cu natura, susţinută de o învăţare continuă. Conceput pentru a furniza o plimbare memorabilă, traseul reprezintă un pas important în dezvoltarea ofertei ecoturistice.

La deschiderea oficială a traseului elevii au fost în prim-plan. Împărţiţi în două grupuri, ei au fost primii care au explorat traseul. Evenimentul a reunit oameni din întreaga comunitate, alături de reprezentanţii Composesoratului, localnici şi, nu în ultimul rând, echipa Fundaţiei Pădurea de Mâine, finanţatoarea proiectului.

Înainte de a dezvălui detaliile captivante ale traseului forestier şi ale evenimentului de inaugurare, este esenţial să aruncăm o privire în trecut şi să evaluăm parcursul şi realizările proiectului Daphne, astfel vom înţelege contextul complex al acestui program verde.

Văcăreşti creează un viitor mai verde

În octombrie 2022, programul de fonduri nerambursabile al Fundaţiei Pădurea de Mâine a deschis calea pentru Asociaţia Composesorală, permiţând iniţierea unui program verde în comunitate.

Composesoratul Văcăreşti, prin intermediul Programului verde Daphne, a avut scopuri bine definite: pe lângă extinderea fondurilor forestiere pe care le deţine, şi-a propus dezvoltarea spiritului ecologic printr-o educaţie responsabilă faţă de mediul înconjurător. În acest scop, a fost conceput şi elaborat un program structurat pe trei niveluri, destinat în principal tinerilor din împrejurimi, oferindu-le nu doar cunoştinţe teoretice şi experienţă practică, ci şi oportunitatea de a contribui la îmbunătăţirea mediului nostru verde prin plantarea de puieţi.

În cadrul programului a fost organizată o acţiune de plantare mai restrânsă – toamna, cât şi una de amploare la primăvară, care a avut ca rezultat, prin efortul entuziasmat al voluntarilor, îmbogăţirea Pădurii Kőd cu peste 10.000 de puieţi. Pe lângă puieţi de molid, s-au plantat şi arbori de foioase precum stejar, fag şi paltin, acoperind astfel aproximativ 2,5 hectare de teren.

„Este foarte important ca generaţiile viitoare să aprecieze pădurea ca pe ceva foarte valoros, să o protejeze, să o dezvolte şi să o extindă. Prin urmare, o parte importantă a programului o reprezintă educarea şi formarea copiilor din şcolile locale” – subliniază Szőcs László, preşedintele Asociaţiei Composesorale.

„Ne dorim să consolidăm angajamentul viitoarei generaţii faţă de mediul înconjurător şi în acelaşi timp avem ca scop să arătăm cât de bogată şi diversă este viaţa sălbatică din mediul nostru” – a declarat Szőcs László, preşedintele Asociaţiei Composesorale. Aceste principii au ghidat şi echipa entuziastă a proiectului Daphne în amenajarea unui traseu forestier.

Traseul forestier în Pădurea Kőd

Traseul îi ghidează pe vizitatori prin una dintre cele mai frumoase zone ale Pădurii Kőd. Pornind de la marginea pădurii, aceştia pot explora 10 puncte informative şi, în acelaşi timp, zone de odihnă, parcurgând aproximativ 3 kilometri de traseu prin pădure. Destinaţia finală este căsuţa forestieră a Composesoratului, care nu este aleasă întâmplător. În planurile Asociaţiei este inclusă lansarea unei şcoli forestiere, iar în acest proiect casa de lemn va avea un rol crucial.

Fiecare dintre cele 10 puncte ale traseului este echipat cu zone de popas şi panouri informative. Aceste panouri prezintă cele mai importante teme ale pădurii: informaţii despre copaci, arbuşti, animale şi păsări din pădure, dar putem citi şi despre plantele medicinale, fructele de pădure şi ciupercile comestibile din pădure. Panourile tematice sunt conectate printr-un cod QR la site-ul web al programului, oferind vizitatorilor posibilitatea de a accesa detalii suplimentare online.

La punctele informative s-au amenajat şi locuri de odihnă cu bănci din lemn care au fost proiectate şi construite astfel încât să se integreze armonios în peisajul pădurii, oferind în acelaşi timp cât mai multe locuri de şedere comode pentru drumeţi. Atât în amenajarea traseului forestier, cât şi la construirea popasurilor, a fost acordată o atenţie deosebită pentru a nu modifica şi a nu perturba deloc mediul natural.

Partenerul profesional al traseului este Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate, Serviciul Teritorial Harghita. Specialiştii lor au fost ghizi pentru primele ture în pădure, oferind explicaţii captivante despre biodiversitatea pădurii pentru elevii Şcolii Gimnaziale „Arany János” din Mihăileni.

De asemenea, agenţia a avut o contribuţie semnificativă la elaborarea descrierilor de pe panourile informative.

„Ne bucurăm că echipa Fundaţiei Pădurea de Mâine, care a finanţat construirea traseului, a participat la inaugurare. Ne mândrim că facem parte din programul lor, Comunităţile Pădurii de Mâine”, a declarat Fodor Zoltán, vicepreşedintele Asociaţiei Composesorale. „Planurile noastre includ dezvoltarea şi extinderea traseului, urmând să construim şi locuri special amenajate pentru foc, oferind astfel drumeţilor posibilitatea de a face picnic în condiţii sigure şi prietenoase cu mediul. Totodată, avem în vedere să oferim, la cerere, ghidaj în pădure grupurilor care ne vor vizita”.

Poteca tematică, situată în inima Pădurii Kőd, este uşoară, accesibilă şi poate fi parcursă de către iubitorii naturii de toate vârstele, în siguranţă în orice anotimp. Oferă nu numai o aventură pentru familii, ci şi o oportunitate de educaţie ecologică pentru grupuri şcolare.

Întregul material al proiectului referitor la educaţia despre pădure, precum şi materialele informative ale traseului forestier şi nu numai sunt publicate şi sunt accesibile pe site-ul web al programului.

 www.daphne.ro

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.