Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Hramul Mănăstirii Făgeţel de la izvorul Trotuşului | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Religie » Hramul Mănăstirii Făgeţel de la izvorul Trotuşului
Hramul Mănăstirii Făgeţel de la izvorul Trotuşului

Hramul Mănăstirii Făgeţel de la izvorul Trotuşului

Luni, 29 august 2016, sub un cer fără nici un nor, în curtea Mănăstirii „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul”, o mulţime de credincioşi ortodocşi au participat la slujba arhierească slujită de Preasfinţitul părinte Andrei, episcopul Covasnei şi Harghitei. După liturghia ascultată cu smerenie şi cu sufletele deschise spre credinţa adevărată tălmăcită cu deosebită măiestrie de Preasfinţitul părinte Andrei, în predica rostită, domnia sa i-a felicitat pe toţi cei care au purtat în minunata zi în care a fost evocată viaţa Sfântului Ioan Botezătorul costumul popular românesc, adresând mulţumiri Consiliului Judeţean Harghita, care a făcut posibilă realizarea proiectului „Portul popular, identitate culturală”, proiect care s-a soldat în final cu achiziţionarea de cămăşi şi ii populare pentru 30 de tineri din Miercurea-Ciuc, acestea fiindu-le de folos atât la evenimentele religioase, cât şi la cele laice. Preasfinţitul părinte Andrei i-a felicitat pe cei de pe Valea Ghimeşului, pe slujitorii sfintelor altare din Ghimeş-Făget care cu credincioşii din parohiile lor au venit în sfânta zi împreună cu tineri frumoşi, ambasadori ai neamului românesc, aducând cu ei minunaţi prapori. În mod deosebit a adresat mulţumiri slujitorilor sfintelor altare, consilierilor eparhiali din Covasna-Harghita, ai Episcopiei Romanului şi Alba Iuliei prezenţi la Hramul de la Mănăstirea Făgeţel. A mulţumit pentru răbdare şi „vedeţi – a spus Preasfinţitul părinte Andrei – unde-i pace şi linişte duhovnicească şi Dumnezeu îl binecuvântează pe om, să-i mulţumim pentru această binecuvântată şi sfântă zi şi credincioşilor de la Sibiu care s-au rugat împreună cu noi (…) mulţumim părintelui stareţ pentru dragostea cu care ne-a primit în curtea ocrotită de Sfântul Ioan Botezătorul. (…) Dumnezeu să ne binecuvânteze pe toţi cu har şi belşug duhovnicesc, sănătate sufletească şi duhovnicească”. Preasfinţitul părinte Andrei l-a pomenit şi pe stareţul Mănăstirii din Topliţa, care după 75 de ani de viaţă monahală se află în stare gravă pe patul Spitalului Municipal Topliţa. A informat pe credincioşi că pe 8 septembrie va avea loc Hramul Mănăstirii „Intrarea Maicii Domnului în Biserică şi Naşterea Maicii Domnului” din Moglăneşti, mănăstire veche, datând din secolul al XVII-lea. La 1 octombrie 2016 va avea loc Hramul Catedralei „Acoperământul Maicii Domnului” din Miercurea-Ciuc, slujbă la care vor participa Înalţi Preasfinţiţi părinţi ai Ardealului, Olteniei, Râmnicului, Severinului şi Strehaiei, Slatinei, Romanaţilor, Devei şi Hunedoarei şi ierarhul românilor din Bulgaria.

„Potrivit calendarului creştinesc, ziua de 29 august este o zi deosebită, mulţumim, în numele tuturor celor care vă suntem aproape – cler şi popor – pentru frumoasele şi profundele cuvinte de învăţătură ca semn că biserica este vie şi nepieritoare şi îl slăveşte pe Sfântul prooroc, cu toată solemnitatea aşa cum se vede în acest moment la Mănăstirea cu hramul ce-i poartă numele, hram reactivat de dumneavoastră, Preasfinţite părinte Andrei, după ce a trecut printr-o perioadă tragică şi care, prin jertfa dumneavoastră şi a vieţuitorilor acestei vetre monahale, au refăcut-o pentru a arăta aşa cum o vedem astăzi” – a precizat părintele consilier Teodor în răspunsul adresat episcopului Andrei.

Depănând mai departe momentele evenimentului de la Mănăstirea Făgeţel, fără teama de a greşi, cred că fiecare participant a plecat spre casă cu gândul de a fi un om al lui Dumnezeu, cu gândul să trăiască în pace, în lumină şi pocăinţă, să-şi mute mintea de la tot ceea ce este rău şi corupt.

La acest eveniment obştea slujitorilor bisericii s-a întărit, fiind hirotoniţi un diacon şi un duhovnic.

Nu în ultimul rând, ca o semnificaţie deosebită a acestei zile, se impune a fi scos la lumină faptul că s-a finalizat, iată, într-un cadru solemn-festiv proiectul pe care, cu binecuvântarea Preasfinţitului părinte Andrei, părintele consilier social Cristinoi Cristian l-a dus la bun sfârşit, în felul acesta arătând că sfânta noastră biserică, după organizarea ei locală, îşi îndeplineşte cu cinste multiplele ei lucrări, activităţi, care pornesc – după cum a subliniat părintele consilier Teodor – de la ceea ce avem mai sfânt, sfântul altar, şi iese în societate cu multe proiecte culturale, sociale, filantropice şi nu numai, prin care biserica se face văzută şi se face slăvit numele Mântuitorului Iisus Hristos.

Se impune menţionată prezenţa la această sărbătoare religioasă a grupului „Anastasios” din Târgu-Mureş, care a însoţit liturghia cu cântări dulci bizantine, grup alcătuit nu din studenţi la teologie, cum s-ar putea presupune, ci din studenţi la medicină.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.