Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Felicitări de Ziua Mamei | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » Felicitări de Ziua Mamei
Felicitări de Ziua Mamei

Felicitări de Ziua Mamei

Sute de elevi de la şcolile româneşti din Miercurea-Ciuc trec pragul Muzeului Oltului şi Mureşului Superior, zilele acestea: se pregătesc intens pentru Ziua Mamei

Zilnic, la sala-atelier amenajată în incinta Muzeului Oltului şi Mureşului Superior ajung zeci de copii. Prichindeii de la clasele I Step-by-Step de la Şcoala „Liviu Rebreanu” au aflat cu doar zece minute înainte de plecare că vor merge la muzeu, să pregătească o surpriză pentru mămici.

Pe măsuţe îi aşteptau, pregătite din vreme, toate cele necesare: hârtia pentru felicitare, lipici, aracet, petale de flori croite din pâslă, frunze şi fâşii din hârtie colorată. „Aici trebuie să ajungem”, le-a spus muzeograful Ana Dobreanu micuţilor, care priveau cu admiraţie felicitarea din mâna sa.

Şi-ar fi dorit să termine într-o clipă şi fără cusur cele trei flori roşii strânse într-un buchet. Cu îndrumare şi multă răbdare, felicitările migălite de mâinile firave au început să prindă contur.

„Vreau să fie cea mai frumoasă felicitare, aşa de frumoasă ca mami; o iubesc uite-aşa de mult (deschide larg braţele – n.a.). Când o să i-o dau, va fi cea mai bucuroasă şi o să mă ia în braţe şi o să-mi dea pupici, mulţi”, a spus Bogdan.

Îndrumările şi ajutorul învăţătoarelor au ajuns pe rând la fiecare, dar aşteptarea a fost grea pentru micuţii rămaşi la urmă, nerăbdători să termine în acelaşi timp cu ceilalţi. O fetiţă, speriată că nu ţine pasul cu colegii ei, iar una dintre flori se încăpăţâna să nu rămână lipită, a început să plângă.

„Copiii pun mult suflet în ceea ce fac, o mică imperfecţiune le aduce unora chiar lacrimi în ochi, pentru că îşi doresc ca lucrările pe care le realizează pentru mămicile lor să fie perfecte”, a explicat învăţătoarea Eugenia Zăgan.

Trei vorbe bune, o mângâiere şi multă încurajare i-au readus liniştea. Şi tot ceea ce părea foarte dificil la început, s-a dovedit a fi lesne de realizat.

„Mama mea este cea mai bună şi sunt foarte fericită că fac o felicitare pentru ea. Şi ea va fi bucuroasă şi o să mă iubească şi mai mult”, a rostit, împăcată, Alexia.

Copiii au lucrat cu râvnă şi, când totul a fost gata, zâmbete largi le-au luminat chipurile îmbujorate de emoţie şi strădanie: rezultatul le-a depăşit aşteptările.

„Felicitările le vor fi înmânate mamelor de 8 Martie şi fiecare va avea câte un cuvânt dulce să le transmită, cum ştiu ei mai bine, din sufletul lor de copii. Suntem mici, dar ştim să ţinem un secret; poate că unii se vor scăpa, dar nu vor spune prea multe, doar că avem o surpriză pentru voi, mamele, şi atât”, ne-a încredinţat în numele prichindeilor „secretoşi” învăţătoarea Crina Daniela Purice.

Până în ajunul Zilei Internaţionale a Femeii, sute de elevi din clasele primare de la Colegiul Naţional „Octavian Goga” şi de la Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu” vor trece prin sala-atelier, unde vor confecţiona mărţişoare şi felicitări pentru mame, surori şi bunici.

Aceste activităţi, pregătite din timp de muzeografi şi voluntari, se derulează în cadrul proiectului „Sărbătoarea primăverii”, iniţiat de Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe, implementat în ultimii ani şi la Muzeul Oltului şi Mureşului Superior din Miercurea-Ciuc.

„Copiii aşteaptă an de an această activitate, facem mărţişoare, dar cu precădere cererea este pentru felicitări pentru mame. Deci, până pe 8 Martie vor trece prin această sală-atelier în jur de 400 de copii, care vor pleca de aici bucuroşi, cu munca făcută cu mânuţele lor. Pentru mame, aceste felicitări sunt mai scumpe decât oricare altele cumpărate de oriunde”, a făcut cunoscut Ana Dobreanu, muzeograf la Muzeul Oltului şi Mureşului Superior.

Ea a apreciat preocuparea învăţătoarelor şi a subliniat rolul esenţial pe care îl au în educarea copiilor. Prin munca lor „grea şi preţioasă”, spunea Ana Dobreanu, „învăţătoarele sunt cele care pun temelia şi, dacă ea este pusă solid şi bine, se poate construi în continuare” durabil.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.