De vorbă cu primarul Valentin Mîndru despre cum a trecut comuna Sărmaş anul 2022 | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 3 decembrie 2022
Home » Sănătatea » De vorbă cu primarul Valentin Mîndru despre cum a trecut comuna Sărmaş anul 2022
De vorbă cu primarul Valentin Mîndru despre cum a trecut comuna Sărmaş anul 2022

De vorbă cu primarul Valentin Mîndru despre cum a trecut comuna Sărmaş anul 2022

  • Principalele lucrări făcute, motivele amânării altor proiecte, dificultăţile cu care se confruntă comuna

Odată cu apropierea sfârşitului de an se face bilanţul activităţilor. Şi în cazul administraţiilor publice locale se pune întrebarea ce şi-au propus la începutul anului şi ce au reuşit să facă din acea listă. Iar pentru ceea ce nu s-a făcut, care sunt motivele pentru acele nerealizări.

Această întrebare i-am adresat-o şi primarului comunei Sărmaş, Valentin Mîndru. Răspunsul, precum şi alte probleme cu care se confruntă comuna, vă invităm să aflaţi în cele ce urmează.

  • Scumpirea materialelor şi modificarea indicilor de cost, o problemă care a dus la stagnarea unor lucrări

Valentin Mîndru ne spunea că în acest an trebuia să fie finalizată o lucrare începută încă din 2020. Este vorba de extinderea reţelei de apă şi canalizare în satul Platoneşti.

Scumpirea materialelor de construcţii, precum şi modificarea indicilor de cost a făcut ca valoarea investiţiei să se majoreze cu aproximativ 1 milion de lei. Şi cum această diferenţă nu este considerabilă una eligibilă, trebuie acoperită de către unităţile administrativ-teritoriale din bugetul propriu.

„Aceşti bani, din fonduri proprii nu i-am avut – spunea primarul comunei Sărmaş. Din alte surse, de la consiliul judeţean, din cota defalcată din TVA şi impozitul pe venit – în mod normal, aceştia sunt banii noştri, pe care ar fi trebuit să-i primim înapoi – până în momentul de faţă încă nu am primit niciun leu.

Această situaţie ne-a tras foarte mult înapoi în ceea ce priveşte terminarea lucrărilor, ca să fim la zi”.

Situaţia este similară şi în ceea ce priveşte modernizarea centrului comunei. Lucrările au început anul trecut, după ce s-au finalizat cele ale reţelei de apă şi canalizare. Proiectul de modernizare cuprinde trei zone. Una dintre acestea, la care se lucrează intens, ne spunea Valentin Mîndru, va fi finalizată în acest an. Rămân alte două zone (din faţa şcolii şi din preajma Căminului Cultural), lucrările fiind amânate pentru anul viitor tocmai din lipsa banilor din bugetul propriu – scumpirea materialelor a dus la majorarea valorii investiţiei, iar aceste cheltuieli nu pot fi acoperite din sursele de finanţare, fiind considerate neeligibile.

Pe lângă aceste două proiecte, în acest an au fost continuate cele începute anul trecut.

O lucrare care se doreşte a fi finalizată în acest an este cea de extindere a iluminatului public de la capătul comunei, la ieşirea spre Ditrău.

De asemenea, în prezent se lucrează la reabilitarea străzii Şesului din Platoneşti.

Iar pe lângă acestea, sunt lucrările de întreţinere.

  • Valentin Mîndru: Comunele din nordul judeţului sunt cam ferite

L-am întrebat pe primarul comunei de ce consideră că anul acesta, deşi ne aflăm în octombrie, nu a primit nici un leu, aşa spunea, din partea Consiliului Judeţean, din cotele defalcate.

„Nu vă pot spune. Nu am cerut mult, am cerut ca să ne putem descurca, dar nu vă pot spune de ce (nu am primit – n.a.). Comunele din nordul judeţului, suntem cam ferite, de o bucată de vreme şi nu ştiu de ce”, ne răspundea Valentin Mîndru.

De altfel, arăta acesta, situaţia a fost oarecum similară şi anul trecut, când, din partea consiliului judeţean a primit doar un microbuz şcolar, unul vechi de 10 ani. Chiar dacă era vechi, a fost util comunei, deoarece întreţinerea fostului autovehicul cu care se asigura transportul elevilor era mult prea costisitoare.

Acum, în toamna acestui an, comuna Sărmaş a cerut „măcar 3-400.000 de lei ca să ne putem acoperi cheltuielile de funcţionare”.

  • O lucrare importantă pentru comună: Introducerea gazului

În vara acestui an a fost aprobată în cadrul Programului Naţional de Investiţii (PNI) „Anghel Saligny” proiectul de înfiinţare a reţelei de gaz. De atunci au trecut trei luni, iar lucrurile se tot amână.

„În urmă cu aproximativ două săptămâni – explica edilul – ni s-a adus la cunoştinţă că trebuie să facem demersurile de licitaţie pentru proiectul tehnic şi doar după ce îl avem finalizat vom semna cererea de finanţare. Această procedură nu a fost aşa până acum, ea fiind modificată recent”.

Primarul mai arăta faptul că licitaţia, chiar dacă va fi pe procedură simplificată, va dura 2-3 luni. Apoi, execuţia proiectului încă 4-5. Aşadar, nu crede că proiectul va fi semnat mai repede de vara anului viitor.

Motivul acestei solicitări de a realiza licitaţia încearcă să-l găsească Valentin Mîndru: „Eu mă gândesc că nu sunt bani şi deoarece nu sunt bani, tot ne mai cer câte ceva ca să mai amânăm semnarea contractului”.

Concluzia: „vom ajunge la alegerile din 2024 şi nu vom începe lucrările propriu-zise la înfiinţarea reţelei de gaz”.

  • Proiecte aflate la început de drum

Pe lângă proiectul de gaz, comuna Sărmaş mai are câteva proiecte aflate la început de drum. Tot în cadrul PNI „Anghel Saligny” este aprobat un proiect de extindere reţea de apă şi canal zona Hodoşa, la vechea fabrică, şi tot ce a rămas capete neracordate în sat.

Mai sunt depuse şi alte proiecte. Unul prevede reabilitarea Şcolii Gimnaziale „Sf. Andrei”. De asemenea, mai sunt în vedere reabilitarea, în total, a 7-8 străzi, prin acestea aflându-se Bisericii, Mihai Eminescu, O.C. Tăslăuanu, Clopotniţei, sau Crizantemelor.

  • Pregătiţi de iarnă

Având în vedere preţul energiei, dar şi problemele de pe piaţă, în ultima perioadă se pune întrebarea dacă suntem pregătiţi pentru sezonul rece. Atât populaţia, cât şi anumite instituţii publice, mai ales din localităţile mai mici, cele rurale, care, ştim, nu au bugete mari.

Valentin Mîndru ne spunea că Primăria Sărmaş este pregătită pentru iarnă. Instituţia are acoperit 100% necesarul de lemne. Ne spunea că nici celelalte instituţii nu vor avea probleme, exemplificând şcolile, care, în prezent, au acoperit 80% din necesar.

Însă, ceea ce îngrijorează este curentul electric, deoarece, continua edilul, „nu ştie nimeni cât plătim, cât vom plăti şi ce va fi cu curentul electric”.

  • Serviciul de apă-canal

O provocare pentru comună este înfiinţarea propriului serviciu de apă-canal.

Valentin Mîndru ne spunea că odată cu realizarea reţelei de apă şi canalizare, Sărmaşul a făcut parte dintr-o asociaţie. Însă, din diferite motive, au fost scoşi din asociaţie, astfel că acum comuna este nevoită să înfiinţeze propriul serviciu.

Procedura este în curs de finalizare, însă şi aici se va pune problema banilor. „Dacă curentul se scumpeşte tot timpul, pe om nu-l poţi presa cu taxa de apă şi canal. Plus, nu ai voie să mergi cât vrei de sus cu taxa de apă şi canal în aşa fel încât să-ţi acoperi cheltuielile. Va trebui subvenţionat o parte din serviciul respectiv tot din bugetul local”, arăta edilul comunei.

  • Fără mari speranţe pentru viitor

În acest an au fost aprobate primele proiecte în cadrul Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). De asemenea, Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny” este la început de drum. L-am rugat pe dl primar să ne spună cum vede că se vor derula cele două programe în viitor, având experienţa din acest an cu ele şi modul în care au debutat.

„Eu văd că se vor derula foarte greu aceste programe. PNRR va fi, pe undeva, un PNDL, probabil, cu lucrări executate şi neplătite la timp. Sau poate, primele proiecte semnate şi pentru care se vor depune cererile de rambursare vor fi onorate, dar dacă vor intra toate proiectele, cererile de finanţare şi vor începe lucrările, eu zic că vor merge foarte greu.

(…) Când se va începe să se semneze mai multe cereri de finanţare şi se vor depune cât mai multe deconturi, va fi din ce în ce mai rău.

Dar eu văd prea puţine cereri de finanţare semnate până anul viitor. Nu ştiu de ce, dar se amână. Vom ieşi din acest mandat şi nu vor fi semnate toate cererile de finanţare. Vom ajunge în 2024, vor fi alegeri, din nou scandal că acela nu a dat, ăla nu a vrut”, era de părere Valentin Mîndru.

Nici în privinţa programului „Anghel Saligny” nu e mai optimist. „Toată lumea zice că bani sunt. Dar unde sunt? De ce nu se semnează cererile de finanţare ca să dăm drumul (lucrărilor – n.a.)?

Anul trecut fonduri europene, nimic; anul acesta, fonduri europene, nimic încă. Noi avem bani, dar nu-i cheltuim. Eu zic că fizic nu sunt bani şi (din acest motiv – n.a.) tot mai trebuie o hârtie şi mai trece o lună-două”.

În această situaţie, cum explică un primar locuitorilor că se încearcă să se facă tot ce se poate, dar undeva se blochează?

„O parte din populaţie ştie – ne spunea Valentin Mîndru. Eu discut cu oamenii şi înţeleg care e situaţia. Dacă nu se făcea nimic în comună, ziceau că primarul e aşa-aşa. Dar, din moment ce totuşi s-a făcut câte ceva, lumea îşi dă seama că am încercat să facem ceva, în limita posibilităţilor”.

O altă problemă cu care crede că se va confrunta este cea a personalului, a muncitorilor.

„Posturile la primării sunt blocate. La televizor se zice că tot cresc salariile bugetarilor. Nouă nu ne-a crescut de 3 ani de zile, nici măcar cu rata inflaţiei. Suntem cu salariile din 2019, chiar din decembrie 2018. Un băiat tânăr, dacă vine aici, stă 1-2 ani, îşi găseşte în altă parte un loc de muncă mai bunicel, câştigă în plus o mie de lei, şi pleacă.

Nici muncitori necalificaţi nu avem. O să ajungem în situaţia în care nu o să avem cu cine munci; salariul minim pe economie de două mii şi ceva de lei să ia un om în mână, într-o familie cu 2-3 copii, azi-mâine, nu o să-i ajungă banii de curent”, concluziona primarul comunei Sărmaş, Valentin Mîndru.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.