Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

De la „ucenic” la… „semiprofesionalism” | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Timp Liber » De la „ucenic” la… „semiprofesionalism”
De la „ucenic” la… „semiprofesionalism”

De la „ucenic” la… „semiprofesionalism”

Se doreşte înfiinţarea primei asociaţii româneşti de astronomie din judeţ

În urmă cu câteva luni vă spuneam cum ciucanul Cosmin-Sorin Micloş, doar cu fonduri proprii, a reuşit să transmită pasiunea lui pentru astronomie elevilor din şcolile harghitene. La început i-a chemat pe copiii prietenilor lui pentru a le vorbi despre stele şi planete, dar şi să se uite prin telescop. Apoi, profitând de săptămâna „Şcoala altfel”, şi-a luat echipamentul (telescop, o machetă a sistemului solar, o machetă a unei navete spaţiale şi hărţi) şi a mers prin mai multe şcoli din judeţ, introducându-i pe elevi în lumea astronomiei. De asemenea, cei din Miercurea-Ciuc care au dorit să înveţe mai multe despre lumea astrală au putut frecventa şi un cerc de astronomie desfăşurat sub titulatura Ucenicul Astronom.

Pentru că în timpul săptămânii „Şcoala altfel” orele lui au avut succes, iar o singură săptămână este mult prea scurtă ca timp, s-a gândit să le ofere elevilor periodic câte o oră de astronomie. În acest scop va merge prin şcolile din judeţ cu predare în limba română cu proiectul „Transformă-ţi ora de Dirigenţie într-una de Astronomie”.

Astfel, profesorii, la cererea elevilor, pot opta ca la orele de dirigenţie să se ţină cursuri de astronomie, iar copiii să poată face chiar observaţii pe timp de zi cu ajutorul telescopului.

De asemenea, spunea Cosmin-Sorin Micloş, a reuşit să-şi procure anul acesta şi un proiector 3D, cu ajutorul căruia doreşte să proiecteze filme 3D despre spaţiul cosmic. Totuşi, în această idee, vine şi cu o solicitare: pentru că o pereche de ochelari speciali cu care se pot vedea aceste filme costă peste 200 de lei, face apel către sponsori pentru a se putea achiziţiona aproximativ 20 de perechi, cu ajutorul cărora ar putea face proiecţii pentru o clasă.

Recunoaştere naţională

La sfârşitul lunii septembrie, la Târgovişte, a avut loc Gala Naţională de Astronomie, organizată de Societatea Astronomică Română de Meteori. La acest eveniment îşi dă întâlnire „toată crema” astronomiei româneşti, iar participanţii – fie că sunt planetare, observatoare cu tradiţie ori persoane fizice, pasionate de acest domeniu – trebuie să-şi prezinte, într-un timp de 10 minute, activitatea sa din ultimul an.

Pentru această gală a aplicat şi Cosmin-Sorin Micloş, a fost acceptat şi s-a dus la Târgovişte cu proiectul său Ucenicul Astronom. Acolo a avut ocazia să se întâlnească cu personalităţi ale astronomiei româneşti şi mondiale: Magda Stavischi (fosta preşedintă, timp de 15 ani, a Institutului Astronom Român şi preşedintă, timp de 3 ani, a Comisiei Uniunii Astronomice Internaţionale); Dimitrie Olenici (a fost printre primii muzeografi astronomi din ţară, iar în prezent este asistent cercetare la Planetariul Suceava); Vasile Decu (editor al revistei de astronomie Space); Connie Walker (cercetător la National Optical Astronomy Observatory).

Dar, pe lângă întâlnirea cu astronomii din ţară şi străinătate, Sorin Micloş se mai poate mândri cu ceva: pentru proiectul său „Ucenicul Astronom” a luat premiul pentru promovarea astronomiei şi educaţiei prin astronomie în anul 2016.

Ajutor pentru înfiinţarea unei asociaţii de astronomie

Tot de la Gala Naţională de Astronomie a venit şi cu câteva sfaturi din partea celor cu experienţă, iar unul dintre acestea, pentru ca proiectul său să nu moară, este să dobândească personalitate juridică. Astfel, următorul lui plan este să pună bazele Asociaţiei de tineret „Ucenicul Astronom”. Pentru asta, însă, are nevoie de ajutorul tinerilor de până în 35 de ani (pentru ca o asociaţie să poată fi de tineret, una dintre condiţii este ca două treimi din conducerea ei să fie persoane cu vârste până în 35 de ani).

Pe lângă faptul că ar primi o recunoaştere oficială din partea Societăţii Astronomice din România, o asociaţie de tineret ar permite accesul la proiecte finanţate de către Ministerul Tineretului şi Sportului, să obţină sponsorizări, dar ar putea facilita şi schimbul de experienţă cu personalităţi din lumea astronomiei.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.