Creştere a numărului accidentelor rutiere în primele 6 luni ale anului | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 23 ianuarie 2023
Home » Sănătatea » Creştere a numărului accidentelor rutiere în primele 6 luni ale anului
Creştere a numărului accidentelor rutiere în primele 6 luni ale anului

Creştere a numărului accidentelor rutiere în primele 6 luni ale anului

  • Unsprezece persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 39 au fost rănite grav pe drumurile harghitene

Potrivit unei statistici furnizate de către Serviciul Rutier Harghita, în prima jumătate a acestui an au fost înregistrate cu 54 mai multe accidente decât în aceeaşi perioadă a anului 2021 (226 faţă de 172).

Din păcate, au crescut şi accidentele grave, în acest an înregistrându-se 45 de evenimente faţă de 33 anul trecut. De asemenea, au fost înregistrate cu 7 decese mai multe (11 faţă de 4); în acelaşi timp, au fost rănite grav 39 de persoane, cu 8 mai multe faţă de primele 6 luni ale anului anterior.

În ceea ce priveşte cauzele producerii accidentelor grave, cele mai multe au fost atribuite bicicliştilor (9), vitezei neregulamentare (7), neacordării de prioritate şi pietonilor (câte 6). Accidentele soldate cu decese au fost cauzate de abaterile pietonilor (3 morţi), viteza neregulamentară, circulaţia pe contrasens şi alte abateri (câte două decese), neacordarea priorităţii auto şi nepăstrarea distanţei regulamentare (câte un deces).

De remarcat faptul că evenimentele produse pe fondul abaterilor comise de biciclişti şi pietoni sau în urma neadaptării vitezei la condiţiile de drum şi neacordarea de prioritate reprezintă 62% din totalul accidentelor rutiere grave. De asemenea, aceste patru cauze menţionate anterior au generat 54,5% din totalul deceselor înregistrate.

Cele mai multe accidente grave au avut loc în localităţile rurale (25, soldate cu decesul a 5 persoane şi rănirea gravă a 8), în timp ce în oraşe au fost 10 accidente (soldate cu decesul a 4 persoane şi rănirea gravă a altor 8). Tot 10 accidente au fost şi în afara localităţilor, acestea ducând la decesul a două persoane şi rănirea gravă a 11.

Conform statisticii întocmite de către Serviciul Rutier Harghita, ziua în care s-au înregistrat cele mai multe accidente rutiere grave a fost vineri, cu 11 accidente, soldate cu decesul unui număr de 5 persoane,  rănirea gravă a 8 persoane şi rănirea uşoară a altor două. La polul opus se află ziua de joi, în care s-au produs două accidente, soldate cu rănirea gravă a două persoane.

În ceea ce priveşte accidentele rutiere uşoare, principalele cauze care au stat la baza producerii acestora sunt: abaterile comise de biciclişti (38, cu 11 mai multe faţă de 2022), viteza neadaptată (30, cu 10 mai multe), neacordarea de prioritate vehiculelor (21, cu 8 mai multe). Acestea reprezintă 49% din totalul accidentelor uşoare.

Aproape 700 de permise reţinute

În primul semestru al acestui an, poliţiştii harghiteni au realizat 673 de acţiuni cu ocazia cărora au fost constatate 351 de infracţiuni, din care 129 la regimul circulaţiei şi aplicate 8.215 sancţiuni contravenţionale (din care 8.053 la regimul circulaţiei).

Pentru depăşirea limitei de viteză au fost aplicate 4.400 de sancţiuni contravenţionale, iar pentru consum de alcool au fost constatate 65 de contravenţii şi 52 de infracţiuni.

În primele 6 luni, ca urmare a abaterilor constatate, poliţiştii harghiteni au reţinut 672 de permise (65 pentru alcool, 291 pentru viteză, 182 pentru depăşire, 14 pentru neacordare prioritate pietoni) şi 479 de certificate de înmatriculare.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. The way drivers behave is horrible. Roads are not safe in Harghita county, as nowhere in Romania. They are so aggressive when driving. No respect for rules. No radars on the roads, no police to enforce the law. Wonder what sort of driving schools exists in Romania. Better avoid this country. Peace!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.