Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Brigada 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” a sărbătorit 25 de ani de existenţă | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » Brigada 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” a sărbătorit 25 de ani de existenţă
Brigada 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” a sărbătorit 25 de ani de existenţă

Brigada 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” a sărbătorit 25 de ani de existenţă

De asemenea, a fost celebrat şi Centenarul Vânătorilor de Munte – 100 de ani de la înfiinţarea primei unităţi cu acest profil

Brigada 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” din Miercurea-Ciuc a sărbătorit, vinerea trecută, 25 de ani de existenţă, dar şi 100 de ani de la înfiinţarea primei unităţi cu acest profil din România. Pentru a marca cele două momente aniversare, Brigada 61 Vânători de Munte a organizat o serie de manifestări omagiale în municipiul Miercurea-Ciuc.

Principalele activităţi omagiale au avut loc vinerea trecută, pe Platoul din faţa Palatului Administrativ din Miercurea-Ciuc, unde, după intonarea Imnului Naţional, a avut loc decorarea Drapelului de Luptă al Marii Unităţi cu „Emblema de Onoare a Statului Major General”, de către locţiitorul şefului Statului Major General, general-locotenent Adrian Tonea. În Ordinul şefului Statului Major General de decorare a drapelului Marii Unităţi din Miercurea-Ciuc se arată: „Cu ocazia aniversării a 25 de ani de la înfiinţare, în semn de apreciere a profesionalismului manifestat de personalul militar şi civil al unităţii în îndeplinirea cu responsabilitate a misiunilor încredinţate, precum şi pentru obţinerea de rezultate meritorii în procesul instruirii, se conferă Emblema de Onoare a Statului Major General Brigăzii 61 Vânători de Munte General Virgil Bădulescu”.

Comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte, generalul de brigadă Marius-Dorel Giurcă, a spus, în cuvântul său, că decorarea drapelului de luptă cu această distincţie „reprezintă pentru noi o nouă provocare pentru activităţile viitoare”. „În acest ceas aniversar, Brigada 61 Vânători de Munte se prezintă ca o Mare Unitate tactică modernă, capabilă să desfăşoare acţiuni de tip clasic sau de tip hibrid, atât pe teritoriul naţional, cât şi în teatrele de operaţii, să desfăşoare acţiuni în orice fel de teren şi în orice condiţii de timp, anotimp şi stare a vremii. (…) Vă asigurăm că în toate împrejurările, atât pe crestele munţilor, cât şi în deşertul arzător al Afganistanului sau în alte teatre de operaţii vânătorii de munte îşi vor face permanent datoria”, a transmis comandantul Marii Unităţi.

Tot vineri, Brigăzii 61 Vânători de Munte i s-a conferit Trofeul „General Leonard Mociulschi”, acesta fiind înmânat de către col. (rtr.) Gheorghe Suman.

După oficierea serviciului religios de către un sobor de preoţi, locţiitorul şefului Statului Major General, general-locotenent Adrian Tonea, a dat citire Ordinului Ministrului Apărării Naţionale, cu ocazia sărbătoririi a 25 de ani de la înfiinţarea Brigăzii. „În cei 25 de ani de existenţă aţi dovedit măiestrie, vigilenţă şi profesionalism, aţi demonstrat că vânătorii de munte au fost şi rămân trupe de elită pentru care crestele carpatine au reprezentat dintotdeauna terenul de instrucţie, locul de rugăciune, de viaţă şi de luptă şi aţi făcut ca muntele să fie camarad de arme şi prieten”, se arăta în ordin.

Generalul-locotenent Adrian Tonea a subliniat, în cuvântul său, că vânătorii de munte au demonstrat că sunt o forţă de elită a Armatei României, atât în timpul exerciţiilor multinaţionale, cât şi în teatrele de operaţii. „Chiar dacă în timp coordonatele războiului modern au suferit modificări esenţiale, vânătorii de munte continuă să reprezinte o forţă de elită specializată în ducerea acţiunilor de luptă în teren muntos împădurit şi în condiţii de climă dificile. Unităţile şi subunităţile de vânători de munte şi-au demonstrat profesionalismul în cadrul exerciţiilor multinaţionale şi mai ales pe timpul misiunilor executate în teatrele de operaţii din Afganistan, Irak sau Balcani, cu personal individual, echipe operaţionale de consiliere şi legătură sau structuri în cadrul batalioanelor de manevră”, a spus vorbitorul.

În alocuţiunea sa, prefectul judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei, a evidenţiat buna cooperare dintre cele două instituţii. „Spectrul larg şi complexitatea misiunilor îndeplinite de dumneavoastră, în cooperare cu celelalte forţe, a contribuit şi la menţinerea securităţii în această zonă. Nu trebuie să uităm lecţiile istoriei, care ne arată că, adesea, societatea civilă apelează, atunci când se află în impas, la ajutorul, experienţa, resursele şi curajul militarilor. De asemenea, ştim cu toţii că ostaşii au răspuns întotdeauna prompt solicitărilor de ajutor venite din partea semenilor noştri, uneori greu încercaţi. (…)  Apreciez cooperarea inter-instituţională cu Instituţia Prefectului – judeţul Harghita în menţinerea păcii sociale şi co-participarea de fiecare dată la evenimentele importante ale comemorării istoriei României”, a spus prefectul judeţului.

La rândul său, deputatul Mircea Duşa, fost ministru al Apărării Naţionale, a punctat faptul că în cei 25 de ani de existenţă, Brigada a fost un factor de stabilitate în această zonă. „În 25 de ani, Marea Unitate de la Miercurea-Ciuc a fost un factor de stabilitate, un factor de progres în această zonă a ţării. De aceea, militarii care au efectuat serviciul militar şi care au fost încadraţi în structurile acestei Mari Unităţi trebuie apreciaţi şi onoraţi acum, la 25 de ani de la înfiinţarea Brigăzii de la Miercurea-Ciuc. (…) Se înfiinţa în 1991 Brigada 61 Vânători de Munte, într-o situaţie mai complicată în această zonă. Dar s-a dovedit că măsura luată la acea vreme de conducerea Ministerului Apărării Naţionale a fost una necesară, pentru că această Mare Unitate a constituit un factor de stabilitate în această zonă”, a mai spus, printre altele, deputatul Mircea Duşa.

După alocuţiunile susţinute de oficialităţi, militarii Brigăzii au intonat marşul vânătorilor de munte.

Tot vineri, cei prezenţi la manifestări au putut urmări defilarea personalului, tehnicii din dotare şi a unui detaşament hipo. Trebuie menţionat faptul că la manifestarea de la Miercurea-Ciuc au participat şi au defilat cu tehnica şi armamentul din dotare militari din toate structurile Marii Unităţi: Comandamentul Brigăzii; Batalionul 17 Vânători de Munte „Dragoş Vodă”, dislocat în Garnizoana Vatra Dornei; Batalionul 22 Vânători de Munte „Cireşoaie”, dislocat în Sfântu-Gheorghe; Batalionul 24 Vânători de Munte „General Gheorghe Avramescu” – Miercurea-Ciuc; Batalionul 385 Artilerie „Iancu de Hunedoara” – Odorheiu-Secuiesc; Batalionul 468 Artilerie Antiaeriană „Trotuş” – Lunca de Sus; Batalionul 435 Sprijin Logistic „Ciuc” – Miercurea-Ciuc.

vm25mDupă activităţile de pe Platoul din faţa Palatului Administrativ din Miercurea-Ciuc a urmat inaugurarea oficială a Sălii Tradiţiilor Brigăzii 61 Vânători de Munte, amenajată la Cercul Militar din municipiul reşedinţă de judeţ. Cele două încăperi care alcătuiesc Sala Tradiţiilor găzduiesc „exponate care încearcă să surprindă activitatea batalioanelor din subordinea Brigăzii”.

De asemenea, vineri, pe parcursul mai multor ore, pe Platoul din faţa Palatului Administrativ din Miercurea-Ciuc doritorii au putut vizita standurile interactive cu tehnică militară, armament şi echipamente specifice vânătorilor de munte.

La manifestările omagiale din Miercurea-Ciuc au mai participat, pe lângă reprezentanţi ai autorităţilor judeţene şi locale: senatorul Marius Obreja, preşedintele Comisiei de Apărare din Senatul României; comandantul Diviziei 4 Infanterie „Gemina” (căreia i se subordonează Brigada 61 Vânători de Munte), general-maior Ioan Manci; comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica”, general-maior Lucian Foca; prefecţii judeţelor Covasna şi Mureş, Sebastian Cucu şi Lucian Goga, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, veterani de război, conducători ai serviciilor descentralizate, cadre militare în rezervă şi retragere, cetăţeni din municipiu şi din alte localităţi din judeţ.

∗∗∗

Manifestările dedicate împlinirii a 25 de ani de la înfiinţarea Marii Unităţi au debutat joi după-amiaza, la Cercul Militar din Miercurea-Ciuc, cu un Simpozion dedicat acestui moment aniversar. În cadrul simpozionului, col. Adrian Tînjală a prezentat comportamentul eroic al Corpului Vânătorilor de Munte în cel de-al Doilea Război Mondial: ofensiva declanşată pentru eliberarea Basarabiei, acţiunile militare din Caucaz, Crimeea şi Sevastopol, campania pentru eliberarea nord-vestului Transilvaniei etc.

Tot în cadrul evenimentului de joi a avut loc şi lansarea cărţilor omagiale „Elita spaţiului alpin românesc” (autori: col. (rtr.) Gheorghe Suman, gen. de brigadă Marius Giurcă şi gen. de brigadă Tudorică Petrache) şi „Enciclopedia Vânătorilor de Munte” (autor: col. (rtr.) Gheorghe Suman). Prezentarea cărţilor a fost făcută de col. Gheorghe Suman.

La finalul simpozionului a fost prezentat un scurt film cu tradiţiile şi prezentul Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”.

∗∗∗

Brigada 61 Vânători de Munte a fost înfiinţată în data de 14 octombrie 1991. Ca recunoştinţă pentru rezultatele foarte bune obţinute de personalul Brigăzii 61 Vânători de Munte de-a lungul anilor în cadrul procesului de instrucţie şi a faptelor eroice dovedite în teatrele de operaţii internaţionale, Drapelul de luptă al Marii Unităţi a fost decorat în anul 2011 cu Emblema de Onoare a Forţelor Terestre, iar în anul 2014 cu Emblema de Onoare a Armatei României cu semne de război.

Militarii Brigăzii au participat de la înfiinţarea unităţii la misiuni internaţionale sub comandă NATO sau sub egida ONU. În cadrul acestor misiuni, nici un militar nu şi-a pierdut viaţa şi nu a fost grav rănit.

Prima unitate de vânători de munte din Armata României a fost înfiinţată în 4 noiembrie 1916.

Consemnare de Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.