Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Bear Watch: Aplicaţie interactivă pentru telefonul mobil dezvoltată la Băile Tuşnad în scopul îmbunătăţirii coexistenţei om-urs | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » Bear Watch: Aplicaţie interactivă pentru telefonul mobil dezvoltată la Băile Tuşnad în scopul îmbunătăţirii coexistenţei om-urs
Bear Watch: Aplicaţie interactivă pentru telefonul mobil dezvoltată la Băile Tuşnad în scopul îmbunătăţirii coexistenţei om-urs

Bear Watch: Aplicaţie interactivă pentru telefonul mobil dezvoltată la Băile Tuşnad în scopul îmbunătăţirii coexistenţei om-urs

Locuitorii staţiunii Băile Tuşnad, dar şi turiştii care vizitează localitatea pot beneficia de informaţii legate de convieţuirea om-urs, precum şi de date legate de apariţia animalelor sălbatice în zonă prin intermediul unei aplicaţii pentru telefonul mobil care a fost pusă în funcţiune săptămâna aceasta. Aplicaţia „Bear Watch” a fost dezvoltată la iniţiativa Organizaţiei GeoEcologice „Accent” şi a Primăriei Băile Tuşnad, în cadrul proiectului „WatchBear & AdvoCity – urşi şi oameni pentru viitor comun”.

Imecs István, biolog în cadrul Organizaţiei GeoEcologice „Accent”, a declarat publicaţiei noastre că aplicaţia a fost gândită pentru localnici şi pentru turişti, deoarece în perioada anterioară a fost identificată o problemă destul de mare la nivelul staţiunii Băile Tuşnad, reprezentată de numeroasele mesaje de avertizare RoAlert emise după apelurile la 112 prin care se semnala prezenţa urşilor în zonă, localnicii fiind deranjaţi noaptea de sunetele puternice ale alertelor primite pe telefonul mobil. Acesta a precizat că într-o perioadă de 2-3 ani s-a ajuns la situaţia în care localnicii au dezactivat RoAlert-ul de pe telefonul lor mobil şi nu mai primesc alerte nici în cazul în care sunt prevăzute condiţii meteorologice nefavorabile sau situaţii grave. „În cadrul primăriei avem un grup de lucru care se ocupă de problema urşilor, care administrează aplicaţia. Ne-am dori ca localnicii să trimită informaţii prin această aplicaţie, despre prezenţa ursului, urme de urs ş.a.m.d., care să nu fie neapărat introduse în baza mare de date a RoAlert-ului pentru că pur şi simplu nu au niciun rol semnificativ. Sunt multe lucruri care pot fi soluţionate la nivel local şi, sigur, în cadrul aplicaţiei am inclus şi RoAlert-ul, pentru eventualitatea în care chiar se ajunge la o situaţie de urgenţă. Totuşi, dacă cineva sună la 112 că a observat un urs şi acesta nu a fost acolo, chiar dacă este un fake-news, nu există nicio consecinţă, pentru că nimeni nu poate dovedi că a fost sau nu a fost ursul acolo. Şi atunci ne-am gândit ca noi să rezolvăm problemele minore la nivel local, avem experţi în cadrul grupului de lucru care se pot deplasa foarte repede în locul în care a fost semnalată problema şi pot să soluţioneze chestiuni minore. Nu vorbim despre atacuri ale urşilor, care intră în altă categorie şi în cazul cărora trebuie sunat la 112.

Noi încercăm să strângem date, practic monitorizăm ceea ce se întâmplă la nivelul oraşului, pentru că foarte multă lume nu sună la 112 sau pur şi simplu nu ar dori să aibă o interacţiune cu primăria pe anumite probleme şi ne-am gândit că, poate, prin această aplicaţie informaţiile totuşi ajung la primărie, fără să fie un contact personal. Se pot introduce informaţii, fotografii, înregistrări video şi fără ca persoana să se înregistreze, dar în acest caz nu va primi un feedback. O persoană înregistrată în aplicaţie va primi feedback după ce problema a fost soluţionată de către grupul de lucru.

Noi încercăm să strângem toate informaţiile posibile şi avem posibilitatea să introducem şi date din trecut. Strângem datele şi încercăm să analizăm tot ceea ce intră în aplicaţie, existând o platformă pentru administratori. Ne ajută foarte mult să putem urmări activitatea urşilor. De exemplu, dacă se introduc imagini cu două urme de urs sau date legate de două prezenţe ale acestor animale putem identifica imediat dacă este vorba despre un singur urs sau despre două exemplare diferite. Dacă sunt fotografii, este şi mai bine, putem să le analizăm, pentru că în cadrul grupului de lucru este o persoană care urmăreşte camerele publice din oraş, mai ales din zona containerelor şi deja ştim foarte bine care sunt exemplarele care merg la aceste tomberoane. Urmărim de mai mult de un an toate camerele publice”, a afirmat Imecs István.

Acesta a precizat că s-a trecut de perioada de testare a aplicaţiei, iar în continuare administratorii acesteia încearcă să fie interactivi şi să introducă multe informaţii, practic, despre convieţuirea om-urs în zona staţiunii Băile Tuşnad, de la modul în care trebuie să se comporte oamenii până la managementul deşeurilor. 

„Se pot introduce informaţii în format text, în trei limbi, română, maghiară şi engleză. Persoana respectivă va primi feedback, respectiv răspuns la problema semnalată în limba în care a fost instalată aplicaţia. Se pot introduce informaţii spaţiale despre prezenţa urşilor, despre urmele acestora, despre pagube. Nu trebuie să ne trimită neapărat fotografii, este bine şi dacă există doar informaţie introdusă sub formă de text. Se pot introduce şi fotografii şi avem o hartă pe care toate informaţiile acestea pot fi vizualizate de către toată lumea.

Cele mai bune şi mai reale informaţii sunt cele fotografiate şi înregistrate. Dacă există de exemplu o pagubă cauzată de un urs noaptea, iar dimineaţă proprietarul ne trimite o fotografie şi două vorbe măcar, să ştim ce anume s-a întâmplat, reprezentanţii primăriei vor fi informaţi şi se pot deplasa în zona respectivă şi vor putea fi completate formularele necesare pentru despăgubire. O să avem în meniul aplicaţiei toate documentele necesare pentru a putea fi completate chiar şi de acasă, adică nu va trebui neapărat să meargă persoana respectivă la primărie, pentru că se va putea încărca prin aplicaţie un document completat pentru despăgubire.

Sigur, este nevoie de foarte mult timp ca să conştientizăm oamenii şi să ajungem în situaţia în care există încredere în această aplicaţie şi de aceea trebuie să fim foarte atenţi şi să interacţionăm cu cei care o folosesc. Obiectivul nostru este ca până la sfârşitul anului viitor să avem o bază de date, să avem deja probleme soluţionate despre care putem discuta şi să avem un parteneriat cu localnicii şi cu turiştii care vin aici, să existe încredere şi să ne putem baza şi pe această soluţie. Aplicaţia în sine este o soluţie pentru convieţuire, practic o măsură de management dacă putem spune aşa”, a mai afirmat reprezentantul Organizaţiei GeoEcologice „Accent” din Băile Tuşnad.

Aplicaţia „Bear Watch” pentru telefonul mobil este disponibilă atât pentru Android, cât şi pentru iOS.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.