Asiguraţii au dreptul la proceduri specifice de medicină fizică şi reabilitare în ambulatoriu pentru o perioadă de maximum 21 de zile într-un an | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 2 decembrie 2022
Home » Sănătatea » Asiguraţii au dreptul la proceduri specifice de medicină fizică şi reabilitare în ambulatoriu pentru o perioadă de maximum 21 de zile într-un an
Asiguraţii au dreptul la proceduri specifice de medicină fizică şi reabilitare în ambulatoriu pentru o perioadă de maximum 21 de zile într-un an

Asiguraţii au dreptul la proceduri specifice de medicină fizică şi reabilitare în ambulatoriu pentru o perioadă de maximum 21 de zile într-un an

  • Informaţii generale privind servicii de recuperare medicală, medicină fizică şi de reabilitare

Continuăm seria de materiale informative, realizate împreună cu sprijinul Casei de Asigurări de Sănătate Harghita, despre serviciile de care beneficiază persoanele asigurate în domeniul public de asigurări de sănătate, cu asistenţa medicală spitalicească. În cadrul acestui material vom afla câteva informaţii despre serviciile de recuperare medicală, medicină fizică şi de reabilitare, care se pot acorda asiguraţilor în regim ambulatoriu sau în regim de spitalizare. Iar la final vom afla şi care sunt furnizorii acestor servicii în judeţul nostru.

În regim ambulatoriu, serviciile de medicină fizică şi de reabilitare se acordă în cadrul specialităţii clinice de medicină fizică şi de reabilitare. Aceste servicii includ consultaţii cu sau fără proceduri diagnostice/terapeutice/tratamente, care se efectuează în cabinetul medical, şi serii de proceduri specifice de medicină fizică şi de reabilitare, cum ar fi kinetoterapie, hidrokinetoterapie, masaj, aerosoli etc. Unele proceduri, precum băi minerale, mofete naturale, împachetări cu nămol, pot fi efectuate numai în bazele de tratament din staţiunile balneoclimaterice.

Bineînţeles, consultaţiile de specialitate medicină fizică şi de reabilitare se acordă pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie/medicul specialist din ambulatoriul clinic/medicul specialist din spital la externare, cu condiţia ca aceştia să fie în contract cu casa de asigurări de sănătate. Iar procedurile specifice de medicină fizică şi de reabilitare se acordă conform schemei de tratament, pentru perioade şi potrivit unui ritm stabilite de către medicul specialist de medicină fizică şi de reabilitare.

Asiguraţii au dreptul la proceduri specifice de medicină fizică şi reabilitare în ambulatoriu pentru o perioadă de maximum 21 zile/an, atât în cazul copiilor, cât şi al adulţilor. Dar există şi o excepţie: copiii cu vârsta între 0-18 ani cu diagnostic confirmat de paralizie cerebrală beneficiază de proceduri medicale specifice de medicină fizică şi de reabilitare pentru o perioadă de maximum 42 de zile/an/asigurat. Procedurile pot fi împărţite în maximum două sesiuni, în funcţie de afecţiunea de bază, la recomandarea medicului specialist de medicină fizică şi de reabilitare.

Seria de proceduri specifice de medicină fizică şi de reabilitare stabilită de medicul specialist decontată pentru un asigurat include maximum 4 proceduri/zi de tratament. Pentru o serie de proceduri specifice de medicină fizică şi de reabilitare efectuată în regim ambulatoriu, ce se desfăşoară în bazele de tratament din staţiunile balneoclimatice, se decontează maximum 4 proceduri/zi, dintre care două proceduri specifice de medicină fizică şi de reabilitare cu factori terapeutici naturali.

În regim de spitalizare, serviciile de recuperare medicală se acordă în sanatorii sau secţii sanatoriale, care pot avea profil balnear, atât pentru copii, cât şi pentru adulţi.

Serviciile medicină fizică şi de reabilitare, acordate în sanatorii balneare, pot fi acordate pentru o durată maximă de 14-21 zile/an, perioadă ce poate fi repartizată în maximum două fracţiuni, la recomandarea medicului prescriptor şi care cuprind minimum 4 proceduri/zi pentru minimum 5 zile/săptămână. Serviciile medicale se acordă şi pentru durate mai mici de 14 zile.

Trebuie ştiut şi faptul că pentru sanatoriile balneare sau secţiile sanatoriale balneare din spitale, asiguraţii plătesc o contribuţie personală, iar serviciile medicale acordate peste durata de spitalizare de 21 de zile se suportă în întregime de către asiguraţi.

Şi în acest caz, al regimului de spitalizare, serviciile se acordă în baza biletelor de trimitere pentru tratament de medicină fizică şi de reabilitare în sanatorii balneare, eliberate de către medicii de familie sau de către medicii specialişti din ambulatoriu şi din spital, aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate.

CAS Harghita mai precizează faptul că serviciile de recuperare medicală acordate în sanatorii, altele decât balneare şi preventorii, sunt servicii acordate în regim de spitalizare, pentru perioade şi potrivit unui ritm stabilite de medicii specialişti care îşi desfăşoară activitatea în aceste unităţi, nefiind limitate la un anumit număr de zile.

Cinci contracte în judeţul Harghita

CAS Harghita informează faptul că la nivelul judeţului Harghita, pentru perioada 1 august – 31 decembrie 2021 au fost încheiate 5 contracte cu furnizori pentru servicii de recuperare medicală, medicină fizică şi de reabilitare, care asigură servicii de recuperare medicală, fizioterapie în unităţi ambulatorii multifuncţionale. Doi dintre aceştia sunt în Băile Tuşnad (SC Tuşnad şi SC HB Hotels), unul în Miercurea Ciuc (ambulatoriul integrat al spitalului judeţean), unul în Odorheiu Secuiesc (ambulatoriul spitalului municipal) şi unul în Cârţa (Fundaţia Mens Sana). Această listă, precum şi contactele fiecărui furnizor pot fi consultate la adresa de Internet: http://www.casan.ro/cashr/page/lista-furnizori-in-contract-3.html.

***

Într-un număr viitor vom reveni asupra acestui domeniu, în care vom detalia câteva cauze pentru care medicina de recuperare, balneară, nu este fructificată îndeajuns de mult în judeţul nostru, care oferă condiţii foarte bune în acest sens. (Liviu C.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.