Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ajutor minimis pe un timp la limită | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 18 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Ajutor minimis pe un timp la limită
Ajutor minimis pe un timp la limită

Ajutor minimis pe un timp la limită

Pentru ameliorarea valorii genetice, un sprijin financiar ce merită tot efortul

În şedinţa sa din 7 octombrie a.c., Guvernul a adoptat, după cum probabil aţi reţinut din articolele anterioare, o hotărâre privind schema de minimis „Achiziţionarea de către producătorii agricoli de berbeci de reproducţie din rase specializate şi de juninci din rase specializate”, cu scopul de a contribui la ameliorarea valorii genetice a şeptelului de animale din România. Foarte bine, numai că şi în acest caz, sau mai ales în acest caz, timpul aflat la dispoziţia potenţialilor beneficiari este prea scurt, cererile lor urmând a fi înaintate către Direcţia Agricolă Judeţeană (DAJ) Harghita până în data de 3 noiembrie. Că efortul merită depus nici nu încape îndoială şi o să îmi daţi dreptate când am să vă spun despre ce sume este vorba. Până atunci reţineţi că beneficiarii acestei scheme sunt crescătorii de ovine/bovine, persoane fizice care deţin certificat de producător emis potrivit prevederilor HG 661/2001; crescătorii de ovine/bovine, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit OUG nr. 44/2008 şi crescătorii de ovine/bovine, persoane juridice, precum şi orice alte forme asociative cu sau fără personalitate juridică, constituite conform legii.

Acum că ştiţi toate astea, am să mă întorc la sprijinul financiar, care urmează a fi acordat începând cu data de 2 decembrie a.c., şi am să consemnez pentru dumneavoastră că el înseamnă maximum 2.500 lei/cap berbec din rasă specializată, achiziţionat în baza prevederilor legale şi maximum 5.000 lei/cap de junincă din rasă specializată, achiziţionată la fel.

Cu sublinierea că detalii privind documentele necesare accesării schemei, ca şi informaţii referitoare la procedura de derulare a ei se pot obţine de la DAJ Harghita, iată doar câteva dintre criteriile de eligibilitate pentru achiziţionarea berbecilor de reproducţie din rase specializate: solicitantul trebuie să deţină un efectiv de minimum 150 de capete şi maximum 1.000 capete femele identificate şi înregistrate în RNE; să se oblige prin angajament scris că menţine în exploataţie berbecii achiziţionaţi cel puţin 3 ani şi că va înscrie în Registrul Genealogic produşii femele obţinuţi din încrucişarea cu aceşti berbeci; să deţină registrul individual al exploataţiei în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 21/2004 şi să aibă în vedere că achiziţionarea de berbeci de reproducţie din rase specializate se realizează respectând proporţia de un berbec la 30 de femele deţinute, în condiţiile în care numărul total de berbeci ce poate fi achiziţionat de un beneficiar e calculat şi admis pentru 700 capete femele.

Cât priveşte junincile din rase specializate, reţin doar atât: achiziţionarea lor se realizează pentru atingerea unei dimensiuni minime de 10 capete bovine/beneficiar, iar numărul maxim pentru care se acordă ajutor de minimis este de 10 juninci/beneficiar.

Altă schemă, alte fonduri destinate culturilor vegetale…

…în scopul compensării efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada ianuarie-august 2014.

Din fericire, preciza ing. Török Eugen, directorul DAJ Harghita, nu suntem în situaţia de a avea suprafeţe foarte mari afectate. Reţin totuşi că la cartof ar intra în discuţie în jur de 833 hectare şi că situaţia culturilor ce au avut mai mult sau mai puţin de suferit trebuie să apară în procesul verbal de constatare a pagubelor întocmit de comisiile locale pentru situaţii de urgenţă, încheiat în perioada ianuarie-august 2014.

Dacă această condiţie este îndeplinită, pentru acordarea ajutorului de minimis producătorul agricol va putea depune solicitarea sa la primărie, fără a omite faptul că suprafaţa în discuţie trebuie să figureze şi în Registrul agricol.

După ce primăria va aduna toate dosarele şi va face verificările ce se impun, le va preda la DAJ Harghita, ultimul termen de depunere fiind 7 noiembrie a.c.

În cazul în care totul este în ordine, atunci veţi primi, de la caz la caz, 335 lei/ha pentru suprafeţele ce au fost însămânţate cu grâu, porumb, secară, triticale şi orzoaică, dacă ele au avut de suferit de pe urma condiţiilor hidrometeorologice nefavorabile din primele opt luni ale acestui an; 610 lei/ha pentru legumele cultivate în câmp; 700 lei/ha pentru cartofi; 250 lei/ha pentru lucernă ş.a.m.d.

În loc de concluzii, vă rog să reţineţi încă ceva cu titlu general valabil indiferent de schema de ajutor de minimis: valoarea sprijinului financiar, după cum sublinia domnul Török, nu poate depăşi 15.000 euro/exploataţie. Această valoare însă va fi diminuată, dacă solicitantul a mai beneficiat în ultimii trei ani de un alt tip de ajutor minimis, cu suma ce i-a fost acordată, calculul fiind respectat pentru orice altă sumă, nu neapărat doar pentru suma maximă.

Acestea fiind spuse, nu-mi rămâne decât să vă doresc mult noroc în întocmirea dosarului, în condiţiile în care timpul vă presează!

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.