Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

52 de gospodării din zone izolate ale judeţului Harghita, electrificate cu Fonduri Norvegiene | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 6 mai 2024
Home » Societate » 52 de gospodării din zone izolate ale judeţului Harghita, electrificate cu Fonduri Norvegiene
52 de gospodării din zone izolate ale judeţului Harghita, electrificate cu Fonduri Norvegiene

52 de gospodării din zone izolate ale judeţului Harghita, electrificate cu Fonduri Norvegiene

  • Preşedintele CJ Harghita: „Începând din 2008 ne ocupăm de localităţi mai mici, unde trăiesc oameni în număr foarte mic, pentru că nu credem că acele localităţi trebuie să fie depopulate”

Consiliul Judeţean Harghita, în calitate de beneficiar în cadrul „Programului pentru energie în România”, a implementat proiectul „Electrificarea gospodăriilor izolate din judeţul Harghita”.

Proiectul implementat de CJ este finanţat în cadrul Apelului pentru Propuneri – Call 6.1 (b): Electrificare gospodării – Granturi Norvegiene şi are ca obiectiv specific asigurarea electrificării unui număr de 52 de gospodării izolate, neracordate la reţeaua de distribuţie a energiei electrice din judeţ, prin instalarea de sisteme solare fotovoltaice de 2kWp în fiecare gospodărie.

Prin intermediul acestui proiect, Consiliul Judeţean Harghita asigură echipamentul complet necesar fiecărui sistem fotovoltaic de 2kWp, constând în: panou fotovoltaic, încărcător, baterii (acumulatori), invertor, materiale, conexiuni şi siguranţe, structura de montaj a sistemului, tabloul electric de curent continuu-alternativ, respectiv montajul şi punerea în funcţiune a sistemului fotovoltaic şi a instalaţiei electrice exterioare şi interioare.

Sistemele fotovoltaice vor produce energie electrică în timpul zilei, alimentând consumatorii în mod direct. Iar surplusul de producţie este stocat în acumulatori, energia electrică fiind astfel disponibilă atât ziua, cât şi noaptea.

Gospodăriile beneficiare ale proiectului sunt situate în: oraşul Băile Tuşnad (4 sisteme), comuna Ciceu (2 sisteme), comuna Plăieşii de Jos (1 sistem), comuna Lueta (6 sisteme), comuna Satu Mare (1 sistem), comuna Corund (4 sisteme), municipiul Odorheiu Secuiesc (5 sisteme), comuna Zetea (6 sisteme), municipiul Gheorgheni (3 sisteme), comuna Lăzarea (2 sisteme), comuna Corbu (5 sisteme) şi în comuna Subcetate (13 sisteme).

Valoarea totală a proiectului este de 260.000 de euro, finanţarea acestuia fiind asigurată 100% din Fonduri Norvegiene, în baza contractului de finanţare nr. 588507/18.10.2021 „Electrificarea gospodăriilor izolate din judeţul Harghita” şi implementat prin Innovation Norway România – autoritatea de management a celor două programe finanţate prin Granturile Norvegiene şi SEE în cadrul unei misiuni din partea Ministerului Norvegian al Afacerilor.

Implementarea proiectului a demarat la data de 22.09.2021 şi se va finaliza la jumătatea lunii decembrie 2023.

„Începând din 2008, ne ocupăm de localităţi mai mici, unde trăiesc oameni în număr foarte mic, pentru că nu credem că acele localităţi trebuie să fie depopulate. Şi cum se poate realiza acest lucru? Dacă se poate realiza un confort, aceeaşi viaţă ca într-o localitate mai mare, pentru că în aceste localităţi foarte mici apa potabilă, drumul, electrificarea, alte utilităţi (telefon mobil sau linie telefonică), dacă nu sunt disponibile, atunci oamenii sau cel puţin tineretul se mută de acolo. De aceea, noi am început acest program – l-am numit Satul Mic (Kis falu în limba maghiară – n.a.), în care am reuşit electrificarea a aproape 50 de cătune, am introdus apă, am făcut drum şi acum trei ani a venit această posibilitate, prin Fondul Norvegian, prin care am putut depune un proiect cu finanţare de 260.000 de euro, prin care 52 de gospodării din judeţ au fost alese – cele în care chiar este viaţă, activitate, sunt copii – şi prin sistemul fotovoltaic acum becul se poate aprinde (şi în casele lor – n.a.) şi pot avea o viaţă în confort. Aceste localităţi sunt foarte, foarte, foarte frumoase şi interesante şi dacă ne gândim la turism, la produse locale, eu cred că trebuie să le susţinem. Şi poate că acest efort este în sumă foarte mare, dar ce încercăm să ocrotim, să salvăm patrimoniul construit de acolo, biodiversitatea, fermieritul tradiţional. Sunt foarte multe lucruri pe care în acest fel putem să le salvăm, şi chiar sunt semnale că tinerii se reorientează de la urban la rural şi la ruralul acela specific, unde chiar că este linişte, e frumuseţe şi se poate trăi într-un cadru natural, în biodiversitate, bine mersi. Nu ne oprim aici, mergem mai departe”, a declarat, joi, preşedintele CJ Harghita.

În cadrul programului Satul Mic, din cele 327 de localităţi existente în judeţ, aproape 33% (107 localităţi) au o populaţie sub 300 de locuitori, a precizat Borboly Csaba, adăugând: „O localitate sub 300 de locuitori trebuie să primească o susţinere esenţială. (…) În aceste 107 localităţi cred că trăieşte 10 la sută din populaţia judeţului”.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.