Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Acţiuni desfăşurate cu ocazia Zilei Naţionale fără Tutun | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Sănătate » Acţiuni desfăşurate cu ocazia Zilei Naţionale fără Tutun
Acţiuni desfăşurate cu ocazia Zilei Naţionale fără Tutun

Acţiuni desfăşurate cu ocazia Zilei Naţionale fără Tutun

Ieri, în a treia zi de joi din luna noiembrie, a fost Ziua Naţională fără Tutun, prin această iniţiativă dorindu-se să se atragă atenţia asupra impactului pe care fumatul îl are asupra sănătăţii oamenilor.

Cu ocazia acestei zile, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Harghita a organizat mai multe activităţi de informare, sensibilizare şi conştientizare în mediul şcolar, familial, precum şi în comunitate, asupra riscurilor consumului de tutun şi de formare de abilităţi de viaţă sănătoasă.

Una dintre aceste activităţi a fost şi acţiunea Un măr, la schimb cu o ţigară!, în cadrul căreia în schimbul unei ţigări s-a dat un măr.

La evenimentele organizate ieri au luat parte şi reprezentanţii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita. La sediul Inspectoratului, în cooperare cu CPECA Harghita, au fost împărţite cadrelor militare pliante şi afişe ce conţineau materiale preventiv-educative. Cinci elevi ai Colegiului Național „Octavian Goga”, voluntari ai CPECA, însoțiți de președinta Asociației pentru Siguranță Comunitară și Antidrog Harghita, Adriana Teslovan, le-au împărțit jandarmilor cadouri. Pliante, flyerele, afișe, brățări și mere așezate în gulguțe, au oferite lucrătorilor Inspectoratului în schimbul țigărilor.

(L.C.)

 

XXX

În România se fumează zilnic peste 5 milioane de pachete de ţigări, iar aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători, potrivit Societăţii Române de Pneumologie. Totodată, studiile au arătat că 89% dintre fumătorii din ţara noastră şi-ar dori să reducă numărul ţigărilor sau să renunţe complet la fumat.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, fumatul produce în prezent circa 6 milioane de victime anual, dintre care peste 5 milioane sunt utilizatori şi ex-utilizatori, iar mai mult de 600.000 sunt nefumători expuşi fumatului pasiv. Se estimează că, până în anul 2020, numărul deceselor ar putea creşte la 7,5 milioane pe an, fumatul determinând 10% din totalul deceselor.

Efectele negative ale fumatului nu se limitează la fumător, ele răsfrângându-se dramatic şi asupra celor aflaţi în proximitatea sa. Fumatul pasiv este tot mai frecvent recunoscut ca factor de risc la locul de muncă şi ca o ameninţare la adresa sănătăţii publice. Numeroase studii arată că fumatul pasiv este o cauză a bolilor cardiace şi a cancerului pulmonar la adulţii expuşi. În Europa, bolile legate de fumat fac anual 650.000 victime; dintre acestea, 80.000 de decese sunt urmare a fumatului pasiv.

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.