Topliţa: Ziua Patrimoniului Cultural European, ediţia a III-a | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 25 iunie 2022
Home » Cultură »
Topliţa:
Ziua Patrimoniului Cultural European, ediţia a III-a
<h5><i>Topliţa:</i></h5> Ziua Patrimoniului Cultural European, ediţia a III-a

Topliţa:
Ziua Patrimoniului Cultural European, ediţia a III-a

Ziua dedicată patrimoniului cultural a fost sărbătorită şi anul acesta la Castelul Urmánczy, chiar şi în contextul crizei actuale, dar în limitele şi normele sanitare impuse de aceasta. Programul a fost concentrat într-o singură zi, una plină de activităţi culturale şi de recreere diverse, pentru toată familia. Ziua a început cu un spectacol de teatru de păpuşi prezentat de trupa Halvirág (Gheorgheni), urmată de proiecţia filmului History is Our Story – Istoria castelelor din Transilvania, iar apoi a avut loc o prelegere ştiinţifică în cadrul căreia s-a făcut şi prezentarea castelului din Topliţa.

La prânz, activităţile au continuat cu mica excursie pe biciclete organizată, la fel ca în anii trecuţi, de Asociaţia Club Sportiv „Cine Mişcă nu Rugineşte” la podul acoperit Urmánczy, recent reconstruit, şi izvoarele cu apă termală din Topliţa. Programul pentru copii a inclus jocuri de îndemânare, aventuri în jurul castelului, pagini de colorat şi fişe de lucru EduCastel/Castel în Transilvania.

După prânz a avut loc masa rotundă „Moştenirea. Familii nobiliare şi problema revitalizării monumentelor istorice”, susţinută de Asociaţia ARCHÉ (Bucureşti), lansarea şi prezentarea paginii de web: urmanczycastle.ro, sponsorizată de Consiliul Judeţean Harghita şi o a doua proiecţie a filmului History is Our Story – Istoria castelelor din Transilvania. La masa rotundă, cu o prezenţă parţial fizică, parţial online, au participat arh. Raluca Bărbulescu, preşedintele Asociaţiei ARCHÉ, arh. Marton Ildikó, consilier pentru monumente istorice la Direcţia Judeţeană pentru Cultură a Judeţului Harghita şi reprezentanţii echipei de proiectare, arh. Máthé Zoltán, arh. Erdei-Dolóczki Tímea, ing. peisagist Marius Robert Tăslăvan şi Siklódi Zsuzsanna. Discuţia condusă de Tekla Szabó, preşedintele Asociaţiei Positive Transylvania, a atins punctual subiecte precum procesul de proiectare al unei clădiri de patrimoniu, posibilităţile de accesare a fondurilor pentru reabilitare şi întreţinere, iar cei prezenţi au putut afla cum se va transforma în timp Castelul Urmánczy, în urma lucrărilor ce se vor efectua în anii ce urmează. S-au prezentat şi proiectele câştigate recent de castel (Timbrul Monumentelor, Programul pentru Protecţia Monumentelor – Consiliul Judeţean Harghita). Arheologul Pánczél Szilamér a vorbit despre săpăturile pe care le-a efectuat recent în grădina Castelului Urmánczy, despre amenajarea iniţială a grădinii şi aleilor.

A fost vernisată expoziţia itinerantă Komitas Bartók armean, organizată de Asociaţia Maghiarilor Armeni din Transilvania, care mai rămâne în castel pentru două săptămâni. Spre seară, publicul a participat la programul artistic prezentat de Ansamblul Barátos al Centrului Cultural şi de Arte Lăzarea. O parte dintre activităţile prezentate publicului cu ocazia Zilei Patrimoniului Cultural vor rămâne în programul permanent al castelului, iar acestea se pot vedea în fiecare weekend. Este vorba despre expoziţia Familia Urmánczy şi Topliţa, Zidul memoriei – listă cu topliţeni care s-au născut în castel pe vremea când acesta funcţiona ca parte a spitalului orăşenesc şi jocul de evadare Escape from the castle, pe care mulţi dintre vizitatori au avut deja ocazia să-l joace.

Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Positive Transylvania în parteneriat cu Consiliul Judeţean Harghita, Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea, Castel în Transilvania, Asociaţia ARCHÉ, Asociaţia Club Sportiv „Cine Mişcă nu Rugineşte”, Biketop, Asociaţia Maghiarilor Armeni din Transilvania şi Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Topliţa.

Cosmina Marcela OLTEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.