Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ziua Naţională în Miercurea-Ciuc: „Să cinstim însemnele naţionale, drapelul României şi să nu ne fie teamă şi ruşine să le arborăm” | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Societate » Ziua Naţională în Miercurea-Ciuc: „Să cinstim însemnele naţionale, drapelul României şi să nu ne fie teamă şi ruşine să le arborăm”
Ziua Naţională în Miercurea-Ciuc: „Să cinstim însemnele naţionale, drapelul României şi să nu ne fie teamă şi ruşine să le arborăm”

Ziua Naţională în Miercurea-Ciuc: „Să cinstim însemnele naţionale, drapelul României şi să nu ne fie teamă şi ruşine să le arborăm”

Numeroşi locuitori din Miercurea-Ciuc, dar şi din alte localităţi, unii dintre ei cu steguleţe tricolore în mâini sau îmbrăcaţi în costume naţionale, au participat vineri la ceremonialul militar şi religios desfăşurat cu ocazia Zilei Naţionale a României la Monumentul Ostaşului Necunoscut din centrul municipiului reşedinţă de judeţ.

Alături de localnici, la manifestările de la Miercurea-Ciuc a fost prezent şi părintele profesor Mihail Milea, de la Seminarul Teologic din Buzău, care vine în municipiul reşedinţă de judeţ de Ziua Naţională de 25 ani, fiind însoţit de tineri seminarişti, dar şi de enoriaşi îmbrăcaţi în port popular. „Venim de 25 ani, trecem Carpaţii cu multă bucurie şi mare dor să întâlnim puţinii români care au mai rămas în inima României, Covasna şi Harghita. Le spunem că suntem mereu alături de ei, că nu-i părăsim, că suntem responsabili de existenţa lor aici”, a declarat părintele Mihail Milea, transmiţându-le totodată şi etnicilor maghiari „că e bine să convieţuim împreună în această grădină a Maicii Domnului”.

Slujba de pomenire a memoriei eroilor români a fost oficiată, la Monument, de episcopul Covasnei şi Harghitei, Preasfinţitul Andrei. Ierarhul locului, în cuvântul său, a vorbit, printre altele, despre „crezurile indestructibile ale unui popor”: „credinţa în unitate, echilibru şi împărtăşirea unor idealuri comune ca formă a realităţilor socio-politico-religioase”. „Ziua Naţională a unităţii noastre reprezintă astfel momentul de adâncă pietate duhovnicească, care este marcat vizibil de purtarea de grijă a lui Dumnezeu faţă de întreaga umanitate, deoarece orice împlinire dobândită trebuie trecută prin filtrul inimii, ca loc unde se lucrează rugăciunea şi simţământul naţional. (…) Evenimentul sărbătorit festiv de noi astăzi reprezintă rodul oamenilor de mare valoare ai patriei noastre, iar împrejurările istorice s-au conturat prin lupta dârză a înaintaşilor, care prin jertfa vieţii lor au adus un plus de speranţă, sporind credinţa poporului care le-a îmbrăţişat convingerile, încununându-i cu nemurirea”, a spus la finalul slujbei Preasfinţitul Andrei.

Prefectul judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei, a arătat în discursul său că „astăzi suntem din nou împreună, privilegiaţi în a marca şi sărbători 99 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri, nu doar o zi a noastră, naţională, nu doar celebrarea unui moment istoric, ci ziua în care trebuie să reflectăm an de an, cu responsabilitate, la idealul de unitate naţională”. „Indiferent de etnie, religie, convingeri politice, cu toţii suntem cetăţeni români, noi, cu toţii suntem cei care trebuie să ne respectăm, să convieţuim. La fel cum o spun în fiecare an, poate 1 Decembrie e ziua care ne poate reaminti ce ne uneşte, ceea ce este important şi trebuie să aibă continuitate. Acelaşi gând îl am faţă de toţi cetăţenii judeţului, oriunde s-ar afla şi trăi ei, departe de casă, dar simţind româneşte şi bucurându-se de Ziua Naţională a ţării lor. Să cinstim însemnele naţionale, drapelul României şi să nu ne fie teamă şi ruşine să le arborăm, pentru că pentru ele şi-au dat viaţa înaintaşii noştri, ca noi astăzi să fim împreună”, a spus prefectul judeţului Harghita.

Ceremonialul militar şi religios de comemorare a eroilor neamului de la Monumentul Ostaşului Necunoscut s-a încheiat cu o paradă militară, care a marcat şi o premieră. Alături de efectivele şi tehnica militară ale Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul”, Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Penitenciarului Miercurea-Ciuc, Serviciului Român de Informaţii Harghita, au defilat, pentru prima dată în reşedinţa judeţului, şi Detaşamentul de cavalerie al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, precum şi un detaşament din cadrul Brigăzii speciale de intervenţie „Vlad Ţepeş” al Jandarmeriei Române.

În Miercurea-Ciuc, manifestările dedicate Zilei Naţionale au continuat cu tradiţionalul spectacol folcloric „Hai Români la Hora Mare!”, unde a mai avut loc o premieră: prefectul judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei, a venit îmbrăcat în costum popular, ca un „gest de minim respect pentru Ziua Naţională”.

Evenimentele dedicate zilei de 1 Decembrie s-au încheiat în Miercurea-Ciuc pe Platoul central din faţa Palatului Administrativ, cu ceremonia de retragere cu torţe a efectivelor militare din garnizoană.

∗∗∗

Din păcate, nici în acest an, municipiul Miercurea-Ciuc nu a fost pavoazat de Ziua Naţională a României, cu excepţia zonei Monumentului Ostaşului Necunoscut. De altfel, nici platoul din centrul municipiului nu a fost pavoazat, însă nici entităţi private, e drept, nu au arborat măcar la sediile lor din zona centrală drapelul naţional. (Şt. Pătrîntaş)

Arhiva foto

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.