Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ziua Internaţională a Rromilor, marcată la Miercurea Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Cultură » Ziua Internaţională a Rromilor, marcată la Miercurea Ciuc
Ziua Internaţională a Rromilor, marcată la Miercurea Ciuc

Ziua Internaţională a Rromilor, marcată la Miercurea Ciuc

Prefectul judeţului: „În ultimii ani, la nivelul judeţului Harghita s-au făcut paşi importanţi în îmbunătăţirea condiţiilor de trai a rromilor”

În fiecare an, în data de 8 aprilie este sărbătorită Ziua Rromilor de Pretutindeni, care este organizată cu scopul de a promova valorile culturale ale acestei comunităţi, dar şi de a semnala, totodată, problemele cu care se confruntă aceasta. În judeţ, Ziua Internaţională a Rromilor a fost organizată de Asociaţia Culturală Gi-Rromano Harghita în localităţile Eliseni şi Miercurea Ciuc.

În municipiul Miercurea Ciuc, ieri, a avut loc premierea Concursului de desene „Ţara pierdută”, după povestirea scriitoarei rrome Luminiţa Mihai Cioabă, organizată împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita, dar şi o masă rotundă.

Cu această ocazie, preşedintele Asociaţiei Culturale Gi-Rromano Harghita, Core Maria, a spus în intervenţia sa că organizaţia pe care o conduce a urmărit, din 2009 de la înfiinţare, „să sprijine comunităţile de rromi în vederea rezolvării problemelor sociale, educaţionale, culturale, cu scopul promovării valorilor specifice, într-un climat de echilibru modern, european, ţinând cont de principiile diversităţii şi multiculturalismului”.

„În acest scop şi spirit organizăm şi sărbătorim Ziua rromilor anual în diferite localităţi în judeţul Harghita. (…) Sper ca semnificaţia acestei zile să reprezinte un semnal către întreaga comunitate rromă, în special către tinerii ei, că trebuie să îşi asume cu curaj în continuare identitatea de rrom şi să dovedească că pot fi cetăţeni model ai acestei ţări şi ai Europei, în respect faţă de legile şi valorile ei, astfel încât să putem schimba imaginea negativă ce ne însoţeşte uneori. Convieţuirea interetnică e posibilă şi copii sunt cei care pot schimba lucruri şi mentalităţi”, a subliniat Core Maria.

Prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, a făcut o scurtă prezentare a semnificaţiei acestei zile şi a felicitat comunitatea rromă din România.

„Am transmis un mesaj de felicitare comunităţii rrome din România şi din judeţul Harghita, asigurându-i de aceeaşi deschidere şi sprijin din partea Instituţiei Prefectului. În ultimii ani, la nivelul judeţului Harghita s-au făcut paşi importanţi în îmbunătăţirea condiţiilor de trai a rromilor, de conştientizare a necesităţii convieţuirii paşnice, a respectului reciproc, de promovare a valorilor şi tradiţiilor acestei etnii, mai ales prin activarea organizaţiilor nonguvernamentale, dar şi a mediatorilor şcolari şi sanitari de la nivelul localităţilor. Cred că în fiecare an, în 8 aprilie – Ziua Internaţională a Rromilor – trebuie să facem o radiografie corectă a dificultăţilor cu care se confruntă comunităţile de rromi şi care, dacă nu sunt identificate şi soluţionate, pot avea repercusiuni. Mă bucur că se înţelege necesitatea promovării unor proiecte cu impact cultural şi social, cu implicarea Consiliului Judeţean Harghita şi a primăriilor – unde comunităţile de rromi sunt mai numeroase, că primarii încearcă – sigur, încă nu destul – să soluţioneze unele situaţii, că inspectoratul şcolar are activităţi menite să dezvolte multiculturalismul şi să integreze elevii proveniţi din comunităţile de rromi. Lucrurile se mişcă într-o direcţie bună şi asta e important. Am transmis celor prezenţi, de asemenea, un mesaj de încredere în proiecte ce se vor derula, de sprijinul necondiţionat al Agenţiei Naţionale pentru Rromi” – a precizat prefectul judeţului Harghita, la finalul întâlnirii. (Şt.P.)

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.