Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ziua Internaţională a Iei a fost marcată şi la Tulgheş, acolo unde, în trecut, tricolorul românesc era interzis | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 18 aprilie 2024
Home » Cultură » Ziua Internaţională a Iei a fost marcată şi la Tulgheş, acolo unde, în trecut, tricolorul românesc era interzis
Ziua Internaţională a Iei a fost marcată şi la Tulgheş, acolo unde, în trecut, tricolorul românesc era interzis

Ziua Internaţională a Iei a fost marcată şi la Tulgheş, acolo unde, în trecut, tricolorul românesc era interzis

Ia este patrimoniul nostru, identitatea noastră culturală. Trebuie să o iubim, trebuie să o apreciem, să o scoatem din lada de zestre şi să o punem la loc de cinste

O şezătoare organizată, ieri, de Primăria comunei Tulgheş, împreună cu Muzeul şi Şcoala Gimnazială Tulgheş a marcat şi în nordul judeţului Harghita Ziua Internaţională a Iei. Şi nu este întâmplător că în această comună harghiteană, la limita cu judeţul Neamţ, ia a fost sărbătorită, pentru că la Tulgheş există o diversitate extraordinară de ii.

Una dintre organizatoarele şezătorii, Cristina Timariu, spunea că zona fiind una de interferenţe etnofolclorice, pentru că au fost perioade în istorie când tulgheşenii au circulat foarte mult, dar şi pentru că foarte mulţi sunt căsătoriţi cu moldoveni, au fost împrumutate modele din diverse zone, iar astăzi sunt foarte multe modele pe cursul Bistricioarei.

Pe aceste ii din Tulgheş sunt modele florale cusute. Dar „ceea ce este extraordinar pentru ia de la Tulgheş – spunea Cristina Timariu – este că ea poartă tricolorul românesc. Foarte multe ii au în componenţă culorile albastru, galben şi roşu pentru că a fost o perioadă în care tricolorul a fost interzis în zona aceasta şi atunci femeile şi-au cusut tricolorul pe haine. Asta a fost extraordinar pentru zona asta”.

La şezătoarea de ieri au participat atât reprezentanţi ai şcolii şi muzeului din localitate, dar mai mulţi copii, ceea ce ne oferă convingerea că ia nu va dispărea prea curând din zonă. Pe lângă iile scoase din lăzile de zestre care au fost duse la şezătoare, cei care au participat la eveniment au avut ocazia şi să asculte poveştile acestor haine populare chiar din gura celor care le-au făcut – de când începeau să coase, cum erau cusut, pe unde umblau şi „ce făceau ele ca în final să ne bucurăm, astăzi, de ii vechi de peste 100 de ani”.

Premergător evenimentului de ieri, adăuga Cristina Timariu, luni a fost organizată o şedinţă foto intitulată Poză de familie a satului. Aproximativ 50 de persoane, îmbrăcate purtând ia românească, au participat la sesiunea foto.

De altfel, seria de evenimente din Tulgheş, care are în prim-plan ia, nu se opreşte aici, în această vară fiind planificate două premiere.

Se doreşte organizarea primului simpozion pe această temă, printre invitaţi fiind şi Andreea Tănăsescu, fondatoarea comunităţii online La Blouse Roumaine, aceasta fiind şi sursă de inspiraţie în organizarea evenimentului.

De asemenea, tot în această vară, împreună cu Primăria Tulgheş, se doreşte lansarea primei Academii a iei. Va fi o universitate populară, unde oamenii dornici pot să înveţe să coase o ie, iar la final vor primi şi diplome care vor atesta această îndemânare.

Fiecare semn cusut pe ie reprezintă ceva

Ziua de 24 iunie a fost declarată ca Ziua Internaţională a Iei, iar cu această ocazie, Cristina Timariu a adresat şi un mesaj pentru români, în special pentru harghiteni.

„De portul popular, nimeni, niciodată, nu ne poate dezbrăca. Îl purtăm în suflet şi trebuie să-l purtăm oriunde. Ia românească este atât de specială… eu n-am văzut nicăieri o asemenea diversitate şi, gândiţi-vă, fiecare semn cusut pe ia noastră reprezintă ceva. Ia este patrimoniul nostru, identitatea noastră culturală. Trebuie să o iubim, trebuie să o apreciem, să o scoatem din lada de zestre şi să o punem la loc de cinste”.

∗∗∗

Mâine seară, de la 18:00, Casa Armatei din Miercurea-Ciuc va găzduit un alt eveniment dedicat Zilei Internaţionale a Iei.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.