Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ziua Internaţională a Conştientizării Autismului, marcată în municipiul Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » Ziua Internaţională a Conştientizării Autismului, marcată în municipiul Miercurea-Ciuc
Ziua Internaţională a Conştientizării Autismului, marcată în municipiul Miercurea-Ciuc

Ziua Internaţională a Conştientizării Autismului, marcată în municipiul Miercurea-Ciuc

O acţiune a fost organizată ieri, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc, de centrul de zi pentru persoane cu dizabilităţi „Sfântul Augustin” din localitate, din cadrul Caritas Alba Iulia, cu scopul de a marca Ziua Internaţională a Conştientizării Autismului. Obiectivul manifestării a fost de a creşte gradul de conştientizare cu privire la autism, la viaţa de zi cu zi a persoanelor cu autism, ajutând astfel acceptarea, înţelegerea lor – conform organizatorilor. La acţiune au participat câteva zeci de persoane, printre care s-au numărat şi tineri şi copii cu autism, dar şi cu Sindromul Down, care aveau în mână baloane albastre, culoare ce este simbol al conştientizării autismului.

În cadrul acţiunii au fost împărţite inimi din carton colorate în albastru confecţionate de persoanele cu autism sau pliante în care erau trecute simptomele acestei patologii. Pe inimioare erau scrise mai multe mesaje, în limba maghiară, printre care: „A înţelege”, „A accepta”, „A ajuta”; „Nu te teme de mine”, „Şi autiştii sunt oameni”, „Fii răbdător cu mine”. Tot în cadrul manifestării a fost susţinut şi un moment artistic de tineri şi copii care suferă de autism sau alte dizabilităţi.

Coordonatorul centrului de zi pentru persoane cu dizabilităţi „Sfântul Augustin” din Miercurea-Ciuc, Bálint Lajos Lóránt,a declarat că un număr de nouă persoane cu autism frecventează zilnic cursurile centrului. Cu ocazia Zilei Internaţionale a Conştientizării Autismului, a continuat acesta, împreună cu beneficiarii centrului au dorit să arate locuitorilor că şi persoanele care suferă de autism sau Sindromul Down sunt la fel ca şi ei, chiar dacă au unele necesităţi speciale.

„Ar fi foarte bine dacă am putea să schimbăm măcar un pic percepţia oamenilor faţă de aceste persoane. Noi, în primul rând, vrem să arătăm că sunt şi ei printre noi, sunt oameni tot ca noi şi au şi ei simţuri, nevoi, cum avem şi noi nevoi şi sunt persoane care pot fi iubite mai mult decât noi”, a spus Bálint Lajos Lóránt.

Conform acestuia, la Centrul de zi „Sf. Augustin” sunt 26 de locuri, din care 24 sunt ocupate. Aici, tineri şi copii cu diferite dizabilităţi, inclusiv autism, vin în fiecare zi, de la 08:30 la 14:30, unde primesc ajutor specific de la specialişti. Ei beneficiază de servicii de integrare/reintegrare în societate, servicii de dezvoltare a abilităţilor lucrative, kinetoterapie etc. În acest fel sunt sprijinite şi familiile care au în grijă persoane cu dizabilităţi.

În acest context, coordonatorul centrului „Sf. Augustin” e de părere că ar fi binevenit un sprijin financiar mai mare din partea statului român, dar şi de înfiinţarea unor astfel de centre în fiecare oraş mai mare din România. „Din câte ştiu eu, în România nu prea sunt centre de acest gen. Ar fi bine ca în fiecare oraş mai mare să fie măcar un centru, deoarece avem şi părinţi care sună de la Cluj că i-ar ajuta şi pe ei ca să ajungă aici”, a mai spus Bálint Lajos Lóránt, precizând că la centru sunt copii care vorbesc atât limba română, cât şi maghiară, deoarece „încercăm să-i ajutăm pe toţi”.

Tamás Imola, părintele unui tânăr de 19 ani cu autism şi membru fondator al Asociaţiei Authelp din Miercurea-Ciuc, a spus la rândul ei că evenimentul de ieri a fost organizat pentru a-i conştientiza pe oameni „despre autism şi despre autişti” şi pentru a le schimba percepţia faţă de aceste persoane.

Aceasta a explicat că persoanele cu autism „au o problemă cu socializarea şi o problemă de comportament, sunt unii care nu vorbesc şi dacă vorbesc nu toată lumea înţelege ce vorbesc, sunt foarte sensibili la zgomote, dacă sunt în aglomeraţie” – şi din această cauză pot să aibă un comportament de neînţeles pentru mulţi oamenii. Astfel, Tamás Imola şi-a exprimat dorinţa ca oamenii să nu le eticheteze din prima ca needucate, deoarece unele persoane pot să sufere de autism.

În România, peste 40.000 de persoane suferă de tulburări din spectrul autist. Ziua Internaţională a Conştientizării Autismului a fost declarată de către Comitetul General al Naţiunilor Unite în 2007 ca ziua oficială pentru atragerea atenţiei asupra nevoilor urgente a persoanelor cu autism din întreaga lume. Această zi este sărbătorită anual în 2 aprilie. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.