Miercurea-Ciuc: Ziua închiderii circulaţiei rutiere şi pietonale pe podul peste calea ferată este încă incertă | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 26 iunie 2022
Home » Societate »
Miercurea-Ciuc:
Ziua închiderii circulaţiei rutiere şi pietonale pe podul peste calea ferată este încă incertă
<h5><i>Miercurea-Ciuc:</i></h5> Ziua închiderii circulaţiei rutiere şi pietonale pe podul peste calea ferată este încă incertă

Miercurea-Ciuc:
Ziua închiderii circulaţiei rutiere şi pietonale pe podul peste calea ferată este încă incertă

La începutul acestei luni scriam că pe data de 24 martie urma să se închidă circulaţia rutieră şi pietonală pe pasajul peste calea ferată din Miercurea-Ciuc, situat la ieşirea spre Odorheiu Secuiesc. Asta pentru a permite începerea lucrărilor de demolare şi reconstruire a podului.

Astăzi am stat de vorbă atât cu reprezentanţii primăriei, cât şi cu cei ai Poliţiei Rutiere pentru a vedea dacă începând cu ziua de joi se va mai circula pe pod.

Municipalitatea ne spunea că s-a eliberat autorizaţia de începere a lucrărilor, constructorul are toate avizele, mai puţin cel de la CFR şi de la Poliţia Rutieră. Dar, în momentul în care le va obţine pe acestea două, lucrările ar putea fi demarate oricând.

Şeful Serviciului Rutier din cadrul IPJ Harghita, comisar şef Nicolae Nica, ne spunea că, în cursul zilei de astăzi, au avut loc discuţii în acest sens, ocazie cu care au fost identificate câteva probleme. Una dintre ele, care pare a fi fără rezolvare, este devierea traficului pietonal.

Astfel, în prezent, Serviciul Rutier mai aşteaptă câteva documente, iar dacă acestea vor trimise, avizul va putea fi eliberat chiar în cursul zilei de mâine.

Însă, mai spunea Nicolae Nica, reprezentanţii Poliţiei Rutiere l-au întrebat şi astăzi pe constructor când ar putea începe lucrările dacă va avea avizul, dar nu a putut oferi un răspuns concret.

„Dacă ei (reprezentanţii constructorului – n.a.) se ţin de cuvânt şi ne trimit hârtiile, noi mâine avizăm lucrarea. Din momentul eliberării avizului, se pot apuca oricând de lucrare”, concluziona şeful Serviciului Rutier.

Viceprimarul Bors Béla preciza că municipalitatea va veni cu un anunţ în timp util privind închiderea circulaţiei rutiere.

***

Conform contractului, lucrările de reconstrucţie/reabilitare a pasajului peste calea ferată se vor întinde pe durata a 12 luni de la data ordinului de începere a lor.

Vor fi menţinuţi şi se vor consolida pilonii. La partea de infrastructură, se vor schimba grinzile, punându-se unele prefabricate din beton comprimat. Bineînţeles, va fi reabilitată şi canalizarea pluvială, iar pe pod vor fi montate 42 de aparate de iluminat cu LED.

Lungimea pasajul va fi de aproape 200 de metri, cu o lăţime de 14,8 metri. Partea carosabilă va avea o lăţime totală de 7 metri. Vor fi amenajate trotuare (cu o lăţime de 1,5 metri) şi piste de biciclete (cu o lăţime de 1 metru) pe ambele părţi ale podului.

Pentru devierea traficului rutier, se are în vedere strada Rét (Mai exact, la intrarea în oraş dinspre Odorheiu Secuiesc, se va vira stânga, pe lângă fabrica de bere, şi se va ieşi la sensul giratoriu de pe centura de ocolire a municipiului, cel de lângă trecerea peste calea ferată).

În ceea ce priveşte traficul pietonal, se doreşte folosirea pasajul pe sub calea ferată, care este închis de mai mulţi ani. (L.C.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.