Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ziua Imnului Național: oficialități și șefi ai instituțiilor județene, militari și localnici au cântat „Deșteaptă-te române!” în centrul municipiului Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Societate » Ziua Imnului Național: oficialități și șefi ai instituțiilor județene, militari și localnici au cântat „Deșteaptă-te române!” în centrul municipiului Miercurea-Ciuc
Ziua Imnului Național: oficialități și șefi ai instituțiilor județene, militari și localnici au cântat „Deșteaptă-te române!” în centrul municipiului Miercurea-Ciuc

Ziua Imnului Național: oficialități și șefi ai instituțiilor județene, militari și localnici au cântat „Deșteaptă-te române!” în centrul municipiului Miercurea-Ciuc

În fiecare an, pe 29 iulie, România își cinstește Imnul de stat. Iar un eveniment pentru a marca această zi a avut loc și în capitala județului Harghita.

Oficialități, dar și șefi ai instituțiilor județene, preoți, militari și cetățeni ai municipiului, s-au adunat în centrul orașului, în fața Monumentului Ostașului Necunoscut din Miercurea-Ciuc pentru a sărbători Ziua Imnului Național.

După slujba religioasă oficiată de un sobor de preoți în frunte cu PS Andrei, a urmat discursul prefectului județului, Adrian Jean Andrei. Apoi, asistența adunată în piață a cântat împreună Deșteaptă-te Române.

Evenimentul s-a terminat cu defilarea gărzii de onoare și cu un scurt moment artistic oferit de fanfara militară.

 Discursul prefectului județului

Creaţie a scriitorului şi muzicianului Anton Pann, pe versurile poetului revoluţionar Andrei Mureşanu, „Deşteaptă-te, române!” a devenit, începând din 1990, Imnul Naţional al României, a cărui zi o sărbătorim, în fiecare an, la 29 iulie.

„Deşteaptă-te, române!” a fost interpretat, pentru prima dată, în contextul frământărilor revoluţionare ce au cuprins popoarele europene în 1848.

Încă de-atunci, el a reprezentat o chemare spre emancipare naţională şi social-politică a tuturor românilor. Efectul său asupra stării de spirit a maselor a fost principalul motiv pentru care a fost interzis în timpul regimului comunist.

Cu toate acestea, în 1987, a fost cântat în timpul revoltei din Braşov, la fel cum s-a întâmplat, în decembrie 1989, în toată ţara, contribuind din plin la prăbuşirea dictaturii.

Valoarea simbolică a imnului se păstrează şi astăzi, mesajul său fiind un permanent îndemn adresat maselor de-a menţine starea de veghe necesară păstrării demnităţii naţionale, spiritului de sacrificiu şi solidarităţii civice.

El a reprezentat o chemare spre emancipare naţională şi social-politică a tuturor românilor.

Astăzi, şi noi, ca cetăţeni ai României, să ne cinstim simbolul naţional – IMNUL, aşa cum fac toate ţările Uniunii Europene, la zi de sărbătoare.

Să-l cântăm cu mândrie – ca un gest de solidaritate naţională şi respect faţă de ţară. Cântând Imnul, ne afirmăm identitatea naţională şi ne exprimăm patriotismul. Cântând Imnul, dobândim cutezanţa şi libertatea pe care ni le dorim fiecare dintre noi.

Împreună cu drapelul şi stema, imnul reprezintă simboluri ale valorilor şi idealurilor poporului român.

„Îndemnul Deşteaptă-te, române! ne duce cu gândul la toate generaţiile care au construit statul român, la dificultăţile prin care am trecut, la suferinţele îndurate.

Orice naţiune se fondează pe respectul faţă de simbolurile naționale.

Dincolo de patimile şi neajunsurile fiecărei zile, suntem români şi ne iubim ţara, cu tot ceea ce înseamnă ea, iar Ziua Imnului are tocmai menirea să ne reamintească acest lucru.

Că avem datoria să explicăm noilor generaţii ce înseamnă imnul, drapelul, stema, că sunt simboluri sfinte ale neamului, că reprezintă locul în care li s-au născut părinţii şi în care li se vor naşte copiii.

LA MULTI ANI, ROMÂNIA!!!!

 Arhivă foto

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.