Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ziua Imnului Naţional al României, sărbătorită în Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » Ziua Imnului Naţional al României, sărbătorită în Miercurea-Ciuc
Ziua Imnului Naţional al României, sărbătorită în Miercurea-Ciuc

Ziua Imnului Naţional al României, sărbătorită în Miercurea-Ciuc

„Cântând Imnul, ne afirmăm identitatea naţională şi ne exprimăm patriotismul”

Ziua Imnului Naţional al României – 29 iulie – a fost marcată, sâmbătă, şi în municipiul Miercurea-Ciuc. Ca în fiecare an, ceremonialul public de intonare a Imnului Naţional al României a avut loc la Monumentul Ostaşului Necunoscut, la care au participat, alături de cetăţeni din municipiu, oficialităţi judeţene şi locale, comanda garnizoanei, reprezentanţi ai veteranilor de război, ai cadrelor militare în rezervă şi retragere, ai altor ministere, departamente şi instituţii ale statului.

După ce prefectul judeţului, Adrian Jean Andrei, a trecut în revistă Garda de Onoare, un sobor de preoţi a oficiat ruga şi închinarea pentru poporul român.

Despre istoricul, semnificaţia şi importanţa Imnului Naţional a vorbit prefectul judeţului Harghita. „Creaţie a scriitorului şi muzicianului Anton Pann, pe versurile revoluţionarului Andrei Mureşanu, Deşteaptă-te, române! a devenit, începând din 1990, Imnul Naţional al României, a cărui zi o sărbătorim, în fiecare an, la 29 iulie. Deşteaptă-te, române! a fost interpretat, pentru prima dată, în contextul frământărilor revoluţionare ce a cuprins popoarele europene în 1848. Încă de atunci el a reprezentat o chemare spre emancipare naţională şi social-politică a tuturor românilor. Efectul său asupra stării de spirit a maselor a fost principalul motiv pentru care a fost interzis în timpul regimului comunist”, a arătat prefectul judeţului, precizând că Deşteaptă-te, române! a fost cântat în timpul revoltei din Braşov, dar şi în decembrie 1989, în toată ţara.

Adrian Jean Andrei a afirmat în discursul său că valoarea simbolică a imnului se păstrează şi astăzi, „mesajul său fiind un permanent îndemn adresat maselor de a menţine starea de veghe necesară păstrării demnităţii naţionale, spiritului de sacrificiu şi solidarităţii civice”. „Astăzi, şi noi, ca cetăţeni ai României, să ne cinstim simbolul naţional – IMNUL – aşa cum fac toate ţările Uniunii Europene, la zi de sărbătoare. Să-l cântăm cu mândrie – ca un gest de solidaritate naţională şi respect faţă de ţară. Cântând Imnul, ne afirmăm identitatea naţională şi ne exprimăm patriotismul. (…) Împreună cu drapelul şi stema, imnul reprezintă simboluri ale valorilor şi idealurilor poporului român. (…) Orice naţiune se fondează pe respectul faţă de simbolurile naţionale. Dincolo de patimile şi neajunsurile fiecărei zile, suntem români şi ne iubim ţara, cu tot ce înseamnă ea, iar Ziua Imnului are tocmai menirea să ne reamintească acest lucru: că avem datoria să explicăm noilor generaţii ce înseamnă imnul, drapelul, stema, că sunt simboluri sfinte ale neamului, că reprezintă locul în care li s-au născut părinţii şi în care li se vor naşte copiii”, a mai spus Adrian Jean Andrei.

După alocuţiunea prefectului, pe muzica militară întreaga asistenţă a interpretat Imnul Naţional al României.

Ceremonialul din Miercurea-Ciuc s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare, formată din militari ai Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, jandarmi, poliţişti, pompieri şi lucrători ai Penitenciarului Miercurea-Ciuc. (Şt.P.)

Arhivă foto

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.