Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ziua Europei, sub semnul pandemiei COVID-19 | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » Ziua Europei, sub semnul pandemiei COVID-19
Ziua Europei, sub semnul pandemiei COVID-19

Ziua Europei, sub semnul pandemiei COVID-19

Comunicat de presă

În acest an, la 9 MAI – Ziua Europei aniversăm 70 de ani de la Declaraţia Schuman care a pus bazele Uniunii Europene şi a creat premisele unei păci durabile pe continent, care a contribuit la dezvoltarea cooperării între toate statele membre ale Uniunii în efortul comun de a crea un spaţiu în care cetăţenii europeni să se simtă acasă, siguri că viaţa, drepturile, valorile şi principiile democratice sunt garantate şi respectate, atât în vremuri paşnice, cât şi în situaţii de criză.

Declararea pandemiei de COVID-19 de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii a pus Uniunea Europeană şi Statele Membre în faţa unei situaţii de criză fără precedent care necesita măsuri şi acţiuni îndrăzneţe proporţionale cu pericolul răspândirii rapide a acestuia în rândul populaţiei, dar şi cu impactul asupra vieţii sociale şi economice a societăţii în ansamblul ei. Astfel că, începând cu luna decembrie 2019 şi lunile ce au urmat până în prezent, răspunsul de urgenţă al Uniunii Europene la această situaţie dinamică s-a axat pe patru priorităţi: limitarea răspândirii virusului; asigurarea furnizării de echipamente medicale; promovarea cercetării pentru tratamente şi vaccinuri; sprijinirea locurilor de muncă, a întreprinderilor şi a economiei.

De asemenea, pentru a susţine punerea în practică a acţiunilor şi măsurilor aferente celor patru priorităţi, dar şi pentru a reduce la minimum impactul negativ al pandemiei de COVID-19 asupra economiei Uniunii şi a statelor membre, liderii UE au aprobat un pachet financiar în valoare de 540 de miliarde EURO compus din trei plase de siguranţă pentru angajaţi, companii şi statele membre, convenind totodată să acţioneze şi în vederea instituirii unui fond de redresare. În acelaşi timp, au fost mobilizate peste 380 de milioane euro destinate promovării cercetării pentru dezvoltarea de tratamente, vaccinuri şi a unor soluţii inovatoare de combatere a pandemiei de COVID-19.

În vederea ajutorării statelor membre să facă faţă crizei provocate de COVID-19, Uniunea Europeană a adoptat măsuri menite să ofere flexibilitate suplimentară în ceea ce priveşte utilizarea fondurilor structurale şi a redirecţionat rapid fonduri în valoare de 37 de miliarde euro de la bugetul UE pentru sprijinirea sistemelor de sănătate a acestora, a întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-uri) şi a pieţelor forţei de muncă prin intermediul Iniţiativei pentru investiţii ca reacţie la coronavirus, de până la 28 de miliarde euro sub formă de fonduri structurale din pachetele financiare naţionale pentru 2014-2020 încă nealocate unor proiecte, devenind  eligibile pentru răspunsul la criză, şi de până la 800 de milioane euro din Fondul de solidaritate al UE pentru ţările cel mai puternic afectate.

La nivel naţional, până în prezent, aceste măsuri sunt reflectate în hotărârile, ordonanţele şi acţiunile dispuse de Guvern, care pentru finanţarea acestora a obţinut în urma negocierilor cu Comisia Europeană realocarea din fondurile europene a 1,5 miliarde de euro.

Din aceste fonduri, 1,16 miliarde au fost direcţionate de urgenţă spre dotarea sistemului şi a personalului medical cu echipamente medicale indispensabile în lupta cu acest nou virus. Măsurile şi fondurile aferente adoptate de Guvern în vederea combaterii efectelor negative ale pandemiei COVID-19 vizează şi alte sectoare afectate, cum ar fi: turismul, transporturile, serviciile, companiile de producţie, precum şi angajaţii acestora.

În acest nou context, la nivelul întregii Europe măsurile luate de către autorităţi au fost şi sunt însoţite de acţiunile de solidaritate dintre ţări, regiuni, oraşe şi comunităţi, fie că este vorba de tratarea pacienţilor, aparatură şi inovaţii tehnologice în domeniul sanitar, protejarea lucrătorilor din domeniul sanitar şi a cetăţenilor sau a acţiunilor de repatriere.

Fără îndoială această pandemie a demonstrat că instituţiile Uniunii Europene, solidar cu Statele Membre şi reprezentanţii acestora, dispun de capacitatea de a face faţă şi de a găsi soluţii viabile unei situaţii de criză fără precedent care afectează toate palierele vieţii economice şi sociale cu impact negativ asupra bunăstării şi vieţii cetăţenilor. Totodată, această situaţie a evidenţiat că, pentru ca măsurile adoptate să aibă rezultatele scontate, este nevoie de unitate în acţiune, cooperare şi solidaritate.

De unitatea, solidaritatea şi responsabilitatea acţiunilor şi măsurilor Uniunii Europene pentru perioada ce va urma va depinde bunăstarea şi pacea economică şi socială a statelor membre şi a cetăţenilor ei.

Instituţia Prefectului – Judeţul Harghita

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.