Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ziua Drapelului Național, sărbătorită și în Miercurea Ciuc Prefectul județului: „Trebuie să avem un profund sentiment de mândrie când vedem drapelul arborat în locurile publice, în țară şi în afara graniţelor, (…) ca însemn al unităţii şi coeziunii naţionale, al onoarei şi gloriei” | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate »
Ziua Drapelului Național, sărbătorită și în Miercurea Ciuc
Prefectul județului: „Trebuie să avem un profund sentiment de mândrie când vedem drapelul arborat în locurile publice, în țară şi în afara graniţelor, (…) ca însemn al unităţii şi coeziunii naţionale, al onoarei şi gloriei”
<h5><i>Ziua Drapelului Național, sărbătorită și în Miercurea Ciuc</i></h5> Prefectul județului: „Trebuie să avem un profund sentiment de mândrie când vedem drapelul arborat în locurile publice, în țară şi în afara graniţelor, (…) ca însemn al unităţii şi coeziunii naţionale, al onoarei şi gloriei”

Ziua Drapelului Național, sărbătorită și în Miercurea Ciuc
Prefectul județului: „Trebuie să avem un profund sentiment de mândrie când vedem drapelul arborat în locurile publice, în țară şi în afara graniţelor, (…) ca însemn al unităţii şi coeziunii naţionale, al onoarei şi gloriei”

Ziua Drapelului Naţional al României – sărbătorită în fiecare an, din 1998, pe data de 26 iunie – a fost marcată și în municipiul Miercurea Ciuc, la Monumentul Ostașului Necunoscut, printr-un ceremonial militar de înălţare a stindardului național la catarg.

„Ziua Drapelului Naţional, sărbătorită astăzi, reprezintă pentru noi toţi cetăţenii României prilejul de a onora stindardul naţional şi întreaga noastră istorie. Drapelul Naţional este cel mai statornic simbol al unui popor, reprezentând individualitatea şi suveranitatea naţiunii, prestigiul de care se bucură în rândul celorlalte naţiuni”, a spus prefectul județului Harghita, Szabó Zsolt, astăzi, în alocuțiunea sa susținută în cadrul acestei manifestări.

Acesta a arătat că „pe Drapelul Naţional sunt însemnate, în mod simbolic, toate etapele majore parcurse în istorie de ţara noastră”.

„Tricolorul ca simbol al națiunii române apare la începutul secolului XIX pe drapelul Revoluției lui Tudor Vladimirescu, cele trei culori semnificând: Libertate  – albastrul cerului, Dreptate – galbenul ogoarelor, Frăție – roșul sângelui înaintaşilor noştri vărsat pe pământul românesc de-a lungul veacurilor. Cele trei culori, împărţite în mod egal, simbolizează principiul egalităţii, orientarea culorilor în sus semnifică verticalitatea, iar cifra trei reprezintă numărul perfect”, a afirmat prefectul județului.

Szabó Zsolt a precizat că alegerea zilei de 26 iunie pentru celebrarea Drapelului Național amintește de 26 iunie 1848, când revoluționarii pașoptiști au arborat pentru prima dată drapelul tricolor, pe care stătea mottoul „Dreptate și frăție”.

„Să-i cinstim cu respect pe cei care au făcut posibilă Unirea Principatelor Române în 1859, pe cei care s-au jertfit în Războiul de Independenţă, în Primul şi al Doilea Război Mondial. Trebuie să avem un profund sentiment de mândrie când vedem drapelul arborat în locurile publice, în țară şi în afara graniţelor, în teatrele de operaţii sau cu ocazia competiţiilor sportive, ca însemn al unităţii şi coeziunii naţionale, al onoarei şi gloriei. (…) Ne revine tuturor datoria de a cultiva pentru generaţiile viitoare conştiinţa apartenenţei la ţară, la valorile românești şi de a aduce propria contribuţie la apărarea unităţii, suveranităţii şi independenţei patriei”, a mai spus Szabó Zsolt.

Ceremonialul a început în Catedrala Episcopală Ortodoxă din Miercurea Ciuc, unde a avut loc o slujbă de sfințire a Drapelului Național.

După aceasta, la Monumentul Ostașului Necunoscut au avut loc rostirea alocuțiunii, primirea Drapelului Naţional şi binecuvântarea dată de un sobor de preoţi, precum și sărutarea Drapelului Național de către prefectul județului și locțiitorul comandantului Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, colonel Nicolae-Gabriel Oros, în semn de recunoștință.

Manifestarea a continuat cu momentul înălţării pe catarg a Drapelului Naţional, în timp ce se intona vocal şi instrumental Imnul României și s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare, formată din efective ale Brigăzii  61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, Inspectoratului de Jandarmi Județean, Inspectoratului de Poliție Județean și Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Oltul” al județului Harghita. (Șt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.