Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ziua Culturii Naţionale celebrată la Biblioteca Judeţeană „Kájoni János” din Miercurea Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 19 martie 2024
Home » Cultură » Ziua Culturii Naţionale celebrată la Biblioteca Judeţeană „Kájoni János” din Miercurea Ciuc
Ziua Culturii Naţionale celebrată la Biblioteca Judeţeană „Kájoni János” din Miercurea Ciuc

Ziua Culturii Naţionale celebrată la Biblioteca Judeţeană „Kájoni János” din Miercurea Ciuc

Evenimentul a fost conceput de organizatori sub forma unui „puzzle”, piesele „jocului” fiind fotografiile, cărţile, discuţiile, gândurile despre cultură, inovaţia, distracţia şi nu în ultimul rând emoţiile.

Manifestarea dedicată Zilei Culturii Naţionale a antrenat zeci de elevi de la Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu”, de la Liceul „Joannes Kájoni”, Colegiul Naţional „Octavian Goga” şi Colegiul Naţional „Márton Áron” din Miercurea Ciuc, profesori şi invitaţi de toate vârstele, de la 8 la 80 de ani.

„Noi, Biblioteca Judeţeană, încercăm să scoatem valorile din rafturi, ele sunt cărţile pe care vi le scoatem în cale, să vă împiedicaţi de ele. Şi sunt sigură că nu veţi cădea, din contră”, a spus Bedő Melinda – şef serviciu la Biblioteca Judeţeană „Kájoni János”, în debutul evenimentului.

Manifestarea a fost deschisă de cei mai mici participanţi, membri ai Grupului „Chitara de Ciuc” coordonat de Adriana Balogh, care şi-au încântat publicul cu melodii pe versurile poetului naţional Mihai Eminescu şi nu numai.

Pentru al treilea an consecutiv, publicul din Miercurea Ciuc a avut ocazia să se întâlnească şi cu reprezentanţii Bibliotecii Judeţene „George Bariţiu” din Braşov, recunoscuţi la nivel naţional ca realizatori de proiecte inovative pentru promovarea culturii scrise, între care aplicaţia pentru smartphone „iZiLIT – Întâlnire Zilnică cu LITeratura”, lansată în urmă cu aproximativ trei ani, o aplicaţie gratuită care trimite zilnic recomandări de lectură din literatura română contemporană, şi proiectul „CLIP[L]IT”, la care au participat şi câţiva tineri din Miercurea Ciuc, cu un scurt video de prezentare a romanului „Descâlcitorul” de Mircea Moroianu. Materialul poate fi vizionat, împreună cu sinopsisul, pe platforma cliplit.ro, la secţiunea Booktrailere. Realizatoarele, ambele eleve la Colegiul Naţional „Márton Áron” coordonate de prof. György Géza, au povestit despre experienţa pe care au avut-o, realizând acest trailer de carte de un minut, în care şi-au implicat prieteni şi colegi, combinând tehnici specifice cinematografiei, literaturii şi IT-ului.

„Booktrailerul de la Miercurea Ciuc ne-a bucurat foarte tare, o dată pentru că prin acest proiect aţi reuşit să citiţi o carte în limba română, pe care nu v-aţi fi propus altfel să o citiţi, şi aşa aţi făcut cunoştinţă cu ceea ce se numeşte literatura română contemporană. Ne-a impresionat mult şi modul în care aţi lucrat în echipă, acesta a fost şi motivul pentru care booktrailerul pe care l-aţi realizat a primit o menţiune specială. Vă felicităm din toată inima şi vă aşteptăm şi la concursul de anul acesta, pe care îl organizăm, ca în fiecare an, în data de 23 aprilie, cu prilejul Zilei Internaţionale a Cărţii şi a drepturilor de autor”, le-a spus Claudia Popescu, şef serviciu Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” – Braşov.

Asistenţa a fost invitată, apoi, să vizioneze expoziţia de fotografie, deschisă încă din data de 15 ianuarie, care surprinde evenimente de bibliotecă semnificative, organizate în ultimul deceniu şi dedicate culturii române, tablourile constituind şi ele părţi din piesele care aveau să se îmbine, pentru a completa imaginea de ansamblu a „jocului” propus de organizatori. Între acestea: primul concert susţinut de Grupul „Chitara de Ciuc” la noul sediu al Bibliotecii Judeţene, lansarea, în 2013, a volumului „Tezaur de etnografie şi folclor în judeţele Covasna şi Harghita”, semnat de prof. dr. Nicolae Bucur, prezent la eveniment, şi de regretatul prof. dr. Constantin Catrina, originar din Braşov, Expoziţia „Marea în culori!” prezentată la Miercurea Ciuc în 2016 de Statul Major al Forţelor Navale, cuprinzând lucrări realizate de pictori militari şi exponate din patrimoniul Muzeului Marinei Române, Ziua Culturii Naţionale din 2017, lansarea romanului pentru copii „Olguţa şi un bunic de milioane”, în prezenţa autorului Alex Moldovan, la Miercurea Ciuc şi Sărmaş, Ziua Culturii Naţionale din 2018, întâlnirea cu poetul şi muzicianul Ovidiu Scridon de Ziua Limbii Române în urmă cu doi ani, „Desculţ printre cuvinte” – întâlnirea elevilor cu Ionel Simota în 2019, lansarea de carte a poetului, romancierului şi eseistului Caius Dobrescu, profesor universitar la Facultatea de Filologie a Universităţii din Bucureşti şi altele.

Toţi cei care s-au regăsit în fotografiile expuse au participat la tombola cu premii-surpriză constând în albume, cărţi şi calendare de perete oferite de Biblioteca Judeţeană din Braşov şi de Biblioteca Judeţeană din Miercurea Ciuc Prin grija organizatorilor, niciunul dintre participanţi nu a plecat cu mâna goală, mai ales copiii, care au aşteptat cu sufletul la gură să le fie extras numărul. Şi în timp ce organizatorii împărţeau daruri tocmai bune de lecturat în timpul liber, doi elevi au reuşit, după două încercări eşuate, să îmbine piesele unui puzzle adevărat, pregătit de organizatori, reconstituind imaginea Bibliotecii Judeţene „Kájoni János”.

„Ne simţim extrem de legaţi de colegii de la Harghita”, a adăugat Claudia Popescu de la Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” din Braşov, „aşa că în momentul în care am primit invitaţia la acest eveniment, am răspuns cu dragă inimă. (…) Ne dorim ca măcar o carte să ajungă în mâinile unui copil şi asta îi va schimba într-un fel viziunea asupra a ceea ce înseamnă cultură, literatură, bibliotecă şi îl va ajuta să se schimbe pe sine”.

La rândul ei, Bedő Melinda s-a declarat bucuroasă de prezenţa numeroasă la această „aniversare rotundă”. „Am adunat fotografii, am recitit materiale, am revăzut cu drag persoane care ne-au onorat cu prezenţa la evenimentele pe care le-am organizat de-a lungul anilor, ne-am bucurat să fim împreună în această seară şi, pur şi simplu, să ne amintim de lucrurile frumoase pe care le-am realizat împreună”, a arătat aceasta.

La Biblioteca Judeţeană vă aşteaptă mulţi bibliotecari formatori în educaţia tinerilor şi adulţilor, pregătiţi să vă redea plăcerea de a citi şi de a învăţa la orice vârstă.

„Ne-am dat seama că principalul nostru rol, ca bibliotecă, este să scoatem valorile în calea oamenilor pe căi cu cât mai inovative, cu atât mai bine. Obişnuim să ne sondăm publicul, încercând să vedem cam ce şi-ar dori. Noi suntem diferiţi de şcoală, unde, bineînţeles, există nişte standarde şi obligaţii, obişnuim să spunem că la Bibliotecă vii dacă vrei, înveţi cât vrei tu, cât îţi place, selectezi ce-ţi doreşti şi, dacă vii, pleci cu mai mult decât ai venit. Iar picăturile acestea se adună, pe neobservate, în săptămâni, în luni, în ani”, a conchis Bedő Melinda.

Manifestările organizate de Biblioteca Judeţeană „Kájoni János” cu prilejul Zilei Culturii Naţionale 2020 au fost susţinute financiar de către Consiliul Judeţean Harghita.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.