Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ziua Costumului Popular şi expoziţie de fotografii vechi la Voşlăbeni | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Cultură » Ziua Costumului Popular şi expoziţie de fotografii vechi la Voşlăbeni
Ziua Costumului Popular şi expoziţie de fotografii vechi la Voşlăbeni

Ziua Costumului Popular şi expoziţie de fotografii vechi la Voşlăbeni

La sfârşitul săptămânii, Voşlăbeni a fost gazda Zilei Costumului Popular, un eveniment organizat la iniţiativa Asociaţiei Agricultorilor din comună şi finanţat de Consiliul Judeţean Harghita şi Primăria Comunei Voşlăbeni.

Căminul Cultural din comună, acoperit de dimineaţă cu un mesh dedicat Centenarului Marii Uniri, a găzduit un spectacol de dansuri şi cântece populare româneşti şi ungureşti, fiind astfel puse în evidenţă costumele populare ale celor două etnii, pe scenă urcând ansamblurile de dansuri populare din Voşlăbeni şi Suseni.

100 de poze vechi şi 100 de ii vechi

Tot în cadrul Zilei Costumului Popular, s-a desfăşurat „100 de Voşlăbeni”, un proiect demarat de Laura-Ioana Colceriu-Dandu prin care doreşte să repună în valoare iile autentice existente în Voşlăbeni şi să „stârpească chinezăriile”, dar şi să realizeze o istorie a satului în imagini, cu ajutorul unor fotografii mai vechi.

După ce timp de câteva luni a strâns de la săteni fotografii şi ii, sâmbătă a reuşit să verniseze expoziţia cu fotografii: din cele 264 de imagini adunate, Laura Colceriu a expus 184. Şi tot sâmbătă a prezentat şi un scurt filmuleţ cu cele 92 de ii din Voşlăbeni pe care a reuşit să le pozeze.

Laura Colceriu spunea că interesul localnicilor asupra iilor şi a fotografiilor vechi din viaţa comunei a fost unul mare, astfel că s-a hotărât să amâne realizarea albumelor (cel cu ii şi cel cu fotografii) pe care o avea în plan în această perioadă. Doreşte să tipărească albumele înainte de 1 Decembrie, astfel va continua să strângă materiale, oferindu-le şansa şi altor consăteni să apară în albume cu poze de familie sau cu ii care acum stau „ascunse” prin dulapuri.

Dar până la editarea acelor albume, expoziţia de fotografii de sâmbătă se va muta, cu ajutorul Primăriei Voşlăbeni, în parcul din faţa Căminului Cultural, oferindu-le localnicilor posibilitatea de a privi fotografiile, să identifice persoanele care sunt în ele. Totodată, Laura Colceriu spunea că doreşte să realizeze două pagini de Facebook dedicate fiecăruia dintre cele două părţi, astfel pozele putând fi văzute şi de către voşlăbenii plecaţi pe alte meleaguri, la „toţi nepoţii plecaţi departe zâmbetul simplu al străbunilor şi frumuseţea portului din Voşlăbeni”, cum spunea Laura Colceriu.

După experienţa avută în derularea acestui proiect dedicat unei părţi culturale din viaţa comunei Voşlăbeni, Laura-Ioana Colceriu-Dandu spunea că „sunt impresionată de impactul pe care l-a avut iniţiativa mea şi mulţumesc celor ce au înţeles că acest proiect nu e despre mine, ci despre fiecare locuitor în parte. E despre moştenirea lăsată de bunicile, străbunicile noastre – în cazul iilor. E despre clipa de istorie <<îngheţată>> în pozele vechi pe care fiecare le avem în casa noastră – dar uitate în sertare sau cutii.

Prin acest amplu proiect vreau să fac cumva ca istoria din poze să prindă viaţă, iar portul popular să fie purtat aşa cum trebuie – cu mândrie. Îmbrăcând o ie sau o cămaşă e singura modalitate prin care putem să <<purtăm>> istoria familiei noastre”.

L. CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.