Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Zilele Spitalului Judeţean de Urgenţă: peste o mie de medici şi asistenţi participanţi; aproximativ 150 de lucrări prezentate | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Sănătate » Zilele Spitalului Judeţean de Urgenţă: peste o mie de medici şi asistenţi participanţi; aproximativ 150 de lucrări prezentate
Zilele Spitalului Judeţean de Urgenţă: peste o mie de medici şi asistenţi participanţi; aproximativ 150 de lucrări prezentate

Zilele Spitalului Judeţean de Urgenţă: peste o mie de medici şi asistenţi participanţi; aproximativ 150 de lucrări prezentate

Medici, asistenţi medicali şi profesori universitari au participat în perioada 5-7 iulie la ediţia a III-a a Zilelor Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc. Vineri au fost în prim-plan discuţiile privind politica profesională. Sâmbătă şi duminică au fost dedicate prezentărilor de specialitate

Prelegeri, consfătuiri, întâlniri

Interesul pentru conferinţa ştiinţifică a fost foarte mare: la ediţia a III-a a Zilelor Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc, organizate de Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc, Universitatea Sapientia, Consiliul Judeţean şi Colegiul Medicilor Harghita s-au înregistrat aproape 300 de medici şi mai mult de 700 de asistenţi medicali.

În cuvântul de deschidere, managerul dr. Konrád Judit şi-a exprimat încrederea că munca desfăşurată în spital, în cooperare cu Consiliul Judeţean Harghita şi instituţiile de învăţământ superior partenere, îşi va arăta rezultatele şi va ridica nivelul calitativ al serviciilor de sănătate nu numai în cadrul spitalului, ci şi în al sistemului de sănătate din întreaga regiune.

Ca reprezentant al Guvernului Ungariei, dr. Sebestyén Beáta, şef de departament în Ministerul Sănătăţii, a transmis salutul domnului Kásler Miklós, ministru al Resurselor Umane şi al doamnei dr. Horváth Ildikó, secretar de stat pentru Sănătate. Domnia sa a subliniat faptul că organizatorii conferinţei au fost impulsionaţi de dorinţa de avansare, de creştere şi de dezvoltare.

Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita – instituţie în administrarea căreia se află spitalul judeţean – a subliniat că medicii „înfăptuiesc miracole” prin munca lor de zi cu zi şi şi-a exprimat speranţa că acest miracol se va petrece şi la nivel instituţional, iar locuitorii regiunii vor putea avea parte de servicii medicale de înalt nivel. Preşedintele consiliului judeţean a declarat că, după un proces îndelungat, acum există candidaţi pentru finalizarea noului bloc operator al spitalului şi oportunităţi pentru construirea de noi locuinţe pentru medici.

Ráduly Róbert Kálmán, primarul municipiului Miercurea Ciuc, a subliniat faptul că locuitorii aleg spitalul nu numai la greu, dar şi la bucurie, de exemplu la naşterea copiilor lor, ceea ce reprezintă un semnal al încrederii lor pentru această instituţie. Participanţii la conferinţă au fost salutaţi şi de episcopul Tamás József, acesta arătând că atât medicul, cât şi pacientul au nevoie de respect şi a cerut binecuvântarea lui Dumnezeu pentru manifestare şi pentru munca medicilor.

Senatorul UDMR Tánczos Barna a apreciat, în alocuţiunea sa, capacitatea spitalului de a elabora strategii pe termen lung şi proiecte sustenabile, iar dr. Szabó Géza, membru al Prezidiului Uniunii Spitalelor din Ungaria, a remarcat calitatea de la an la an mai ridicată a programului profesional al Zilelor Spitalului Judeţean din Miercurea Ciuc.

Docentul Pap Levente, decanul desemnat al co-organizatoarei Sapientia, a spus că, împreună cu partenerii corespunzători, spitalul judeţean este capabil să desfăşoare o activitate medicală şi de cercetare de înalt nivel. În opinia sa, parteneriatul dintre Sapientia şi spitalul judeţean este de bun augur şi facultatea din Miercurea Ciuc se străduieşte să facă tot posibilul ca aceşti doi piloni să reziste şi să înregistreze succese în domeniul inovaţiei, învăţământului şi dezvoltării. Dr. Biró László, preşedintele Colegiului Medicilor din judeţul Harghita, a accentuat că spitalul are nevoie de comunicare internă şi externă intensă, că trebuie să fie deschis şi faţă de celelalte spitale din judeţ, iar Barabás Kálmán Zoltán, preşedintele organizaţiei judeţene a Ordinului Asistenţilor, a arătat că este îmbucurător faptul că anul acesta a scăzut numărul asistenţilor care au solicitat adeverinţe profesionale pentru activitate în străinătate. Motivul, după părerea sa, este că salariile au crescut, că există mai multe posibilităţi profesionale, iar paleta de servicii medicale a devenit mai diversificată.

Politica profesională: învăţământ, finanţare, viitor şi posibilităţi

Pe parcursul prezentărilor din după-amiaza zilei de vineri, dr. Hankó Balázs, prorectorul pentru Strategie şi Dezvoltare al Universităţii Semmelweis, a vorbit despre schimbările proaspăt implementate în învăţământul medical, potrivit cărora în instituţie va intra în vigoare o nouă programă de învăţământ şi o nouă structură de pregătire. Din punctul de vedere al dr. Nagy Előd, prorector al Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMF-ST) din Târgu Mureş, învăţământul superior pentru asistenţi medicali la Miercurea Ciuc s-ar putea baza pe sprijinul UMF-ST, al Sapientia şi al Universităţii din Pecs, iar UMF-ST ar putea participa la această colaborare şi cu asigurarea resurselor umane.

Senatorul dr. László Attila, preşedintele Comisiei de Sănătate Publică a Senatului, a făcut referire, în alocuţiunea sa, la datele demografice alarmante din România: „Se preconizează că în următorii zece ani numărul bolnavilor se va dubla”. În acest timp, susţine acesta, nu există un consens referitor la politica de sănătate din România, dar există mari diferenţe în finanţarea sistemului de sănătate. Dávid László, rectorul Universităţii Sapientia, a vorbit despre întrebările care se formulează în legătură cu demararea învăţământului superior pentru asistenţi medicali la Miercurea Ciuc, iar prorectorul Sapientia, Mara Gyöngyvér, a făcut cunoscute cercetările de biologie medicală demarate în cei 18 ani ai Universităţii Sapientia, iar profesorul Albert Beáta a schiţat direcţiile de cercetare actuale.

Dr. Tar Gyöngyi, directorul Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Harghita, a documentat cu date şi cifre măsura în care a fost afectat judeţul Harghita de reducerea numărului de paturi de spital: dacă în 2001 existau în judeţ 3.003 de paturi de spital, numărul acestora a scăzut până anul trecut la 1.996, scăderea înregistrată fiind mai mare decât media pe ţară. În acelaşi timp, a evidenţiat că din cauza particularităţilor geografice ale judeţului, locuitorii anumitor zone trebuie să călătorească mult până la spitale, ceea ce înseamnă că spitalizarea de zi, susţinută de politica de sănătate în ultima perioadă, înseamnă un efort mai mare pentru bolnavii din judeţ comparativ cu alte zone.

Dr. Lorenzovici László, analist de sănătate, a argumentat necesitatea înfiinţării unui centru de chirurgie cardiovasculară din moment ce 77% dintre cazurile cardiologice acute sunt tratate local în judeţul Harghita şi, conform datelor demografice, numărul cazurilor de afecţiuni cardiovasculare va creşte. Şi dr. Szabó Béla a amintit de datele demografice alarmante. Profesorul UMF-ST a evidenţiat că numărul de naşteri scade şi vârsta de acceptare a primului copil s-a extins considerabil: din 1990 până anul trecut, vârsta la care femeile nasc primul copil a crescut cu 6,5 ani. Dr. Vass Levente, secretarul Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, a subliniat, printre altele, că există posibilitatea legală – şi lucrează ca aceasta să devină în curând aplicabilă – ca pregătirea rezidenţilor să se poată face şi în spitalele care nu sunt în centre universitare.

Cooperare pecetluită cu o declaraţie de intenţie

Vineri seara, în cadrul Zilelor Spitalului Judeţean de Urgenţă, dr. Kilár Ferenc, preşedintele Consiliului Doctoral al Universităţii din Pécs, dr. Konrád Judit, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă, şi Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, au semnat o declaraţie de intenţie. Spitalul şi Universitatea îşi exprimă în acest document intenţia de a asigura posibilitatea obţinerii gradului de doctorat pentru medicii angajaţi în procesul de transformare în clinică a spitalului din Miercurea Ciuc.

Prezentări profesionale cu sute de participanţi

Sâmbătă dimineaţa a debutat cu o serie de prezentări care s-au întins pe durata întregii zile. Au avut loc prezentări de specialitate în patru locaţii în incinta Universităţii Sapientia din Miercurea Ciuc. Medicii au prezentat colegilor lor noutăţi în mai multe domenii ale Chirurgiei, Cardiologiei, Farmaceuticii, Oftalmologiei, Radiologiei, Oncologiei, Medicinii de Urgenţă, Anesteziologiei, Neurologiei, Psihiatriei, Ortopediei, Ginecologiei, Pediatriei, Neonatologiei, Dermatologiei şi a Medicinii Interne.

Ultima zi a conferinţei ştiinţifice s-a derulat în sala de marmură a consiliului judeţean, unde participanţii au fost salutaţi de dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidenţial, din partea Administraţiei Prezidenţiale – Departamentul Sănătate Publică. Consilierul prezidenţial a felicitat echipa managerială şi corpul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc pentru profesionalismul, responsabilitatea şi dăruirea pe care le dovedesc zi de zi. „De prea puţine ori vorbim de excelenţă în medicina românească şi trebuie să recunoaştem că avem poveşti de succes. Am certitudinea că punând mai des în lumină poveştile de succes, putem obţine un efect de multiplicare” – a spus dr. Diana Loreta Păun.

Duminică s-au prezentat mai multe instituţii de pregătire de asistenţi medicali şi a fost schiţată oferta educaţională pentru asistenţi a UMF-ST Târgu Mureş şi a şcolilor postliceale din Târgu Mureş, Odorheiu Secuiesc şi Miercurea Ciuc. Majoritatea prezentărilor de duminică au fost adresate asistenţilor medicali.

La eveniment a fost prezentă şi Asociaţia Mamelor din Ciuc, care a prezentat o statistică despre cât de mulţumite sunt mămicile din zona Ciuc cu serviciile oferite de spital. Potrivit rezultatelor obţinute în urma chestionării unui număr de 268 de femei, s-a dovedit că acestea sunt în mare parte mulţumite cu serviciile oferite. Cel mai mare grad de satisfacţie este legat de comportamentul medicilor în relaţiile cu pacienţii. La polul opus, cel mai puţin apreciată este mâncarea servită în spital.

În ultima zi a celei de-a III-a ediţii a Zilelor Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc s-a desfăşurat şi un workshop de kinetoterapie.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.