Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Zilele Spitalului Judeţean de Urgenţă: „Faţă în faţă cu necunoscutul” | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 18 aprilie 2024
Home » Sănătate » Zilele Spitalului Judeţean de Urgenţă: „Faţă în faţă cu necunoscutul”

Zilele Spitalului Judeţean de Urgenţă: „Faţă în faţă cu necunoscutul”

Cea de-a patra ediţie a manifestării ştiinţifice medicale s-a constituit într-un forum online al schimbului de idei şi de experienţe acumulate în prima jumătate a anului, marcată de pandemia COVID-19

Consfătuirea online a fost deschisă de managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc, dr. Konrád Judit, care le-a mulţumit participanţilor pentru prezenţă şi, anticipat, pentru experienţele pe care aveau să le împărtăşească.

Prezent la eveniment, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a remarcat importanţa investiţiilor în unităţile sanitare şi asigurarea de condiţii cât mai bune de pregătire şi de trai pentru medici. „Este foarte important să putem lua în calcul investiţiile, dezvoltarea profesională şi, pe baza acestora, să creionăm o viziune comună. Este îmbucurător să observi dezvoltarea chiar şi de la o zi la alta”, a afirmat şeful administraţiei publice judeţene.

Prin intermediul unui mesaj video, prefectul judeţului, Ion Proca, a vorbit despre importanţa activităţii personalului medical „bine pregătit” din Harghita, mulţumindu-i pentru eforturile susţinute depuse în această perioadă de grea încercare, remarcând, totodată, dezvoltarea vizibilă a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) în ultimii ani.

Lucrările simpozionului online au fost conduse de directoarea executivă a Direcţiei de Sănătate Publică Harghita, dr. Tar Gyöngyi, în opinia căreia pandemia COVID-19, în ciuda efectelor devastatoare, a dus la o colaborare fără precedent, „în ciuda faptului că întreaga lume se confruntă cu ceva necunoscut”.

Dr. Sergiu Sîngeorzan, medic primar epidemiolog, şeful Serviciului de Prevenire a Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale (SPIAAM) al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc a prezentat experienţa prin care a trecut spitalul judeţean, oraşul Miercurea Ciuc şi judeţul Harghita de la debutul pandemiei şi până în prezent.

Iată, pe scurt, câteva repere oferite auditoriului: în ianuarie au apărut primele cazuri în Europa, iar în ziua de 26 a aceleiaşi luni a fost diagnosticat primul caz de infectare cu SARS-CoV-2 în România. În 16 martie s-a instituit starea de urgenţă la nivel naţional, iar cetăţenii români care reveneau din străinătate, erau plasaţi în izolare/autoizolare sau în carantină, în funcţie de zonele din care se întorceau.

În paralel, ca urmare a solicitărilor uriaşe la nivel mondial şi naţional, preţurile echipamentelor de protecţie în România au cunoscut o creştere fără precedent, iar stocurile de biocide din depozite s-au diminuat până la dispariţie. Specialiştii SJU din Miercurea Ciuc au iniţiat primele demersuri în vederea efectuării triajului epidemiologic şi cu sprijinul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” Harghita a fost ridicat, la intrarea în SJU, primul cort din judeţ în acest scop. Personalul medical din toate secţiile spitalului judeţean a fost instruit pentru a face faţă noilor provocări, iar în 23 martie a fost pus în funcţiune primul laborator molecular pentru diagnosticarea COVID-19 din Harghita.

În data de 2 aprilie s-a înregistrat primul caz COVID-19 din judeţ, în zona Odorhei, contaminarea pacientului cu numărul 1 cu SARS-CoV-2 fiind evidenţiată două zile mai târziu de rezultatul testării Real-Time PCR. În 8 aprilie avea să apară şi primul caz confirmat pozitiv în zona Ciuc şi internat în pavilionul destinat secţiilor de Boli Infecţioase şi Pneumologie aparţinând Spitalului Judeţean de Urgenţă, transformat în zonă de primire a cazurilor COVID-19. În acea perioadă, încep să ajungă şi echipamentele de protecţie, din ce în ce mai multe, fie achiziţionate cu sprijinul Consiliului Judeţean (CJ), fie din donaţiile generoase venite din partea instituţiilor, agenţilor economici şi bancari, primăriilor, composesoratelor şi nu în ultimul rând de la locuitori, printr-un gest de solidaritate fără precedent.

În 14 aprilie a fost înregistrat primul cadru medical infectat cu noul coronavirus, la Unitatea de Primiri Urgenţe a spitalului judeţean, generând o presiune mare asupra personalului SPIAAM, al cărui şef fusese detaşat în ziua precedentă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, în sprijinul echipei medicale de acolo, decimată de suprasolicitare şi de boală.

Şi dacă în primele două luni de pandemie Harghita se putea lăuda cu cele mai puţine cazuri de COVID-19 la nivel naţional, începând din 14 mai, cu o zi înainte de instituirea stării de alertă şi odată cu aceasta, a măsurilor de relaxare, numărul infecţiilor cu noul coronavirus a cunoscut o creştere rapidă în judeţ, semn cert că unii s-au relaxat mai devreme. „Surprinzător, când în restul ţării trendul era descrescător, la noi au început să apară tot mai multe cazuri de COVID-19; paradoxal, eram fix contrar lor, ceea ce ne-a îngrijorat, presiunea fiind mare pe cei de la Boli Infecţioase şi Pneumologie”, a declarat dr. Sergiu Sîngeorzan. „În 16 iunie, din păcate, am avut un focar de 24 de persoane – 17 cadre medicale şi 7 pacienţi contaminaţi – în secţia de Cardiologie (a SJU – n.a.), care ne-a pus pe jar. În urma anchetei epidemiologice, s-a concluzionat că această contaminare a venit din exterior în interior, prin intermediul unui cadru medical, iar extinderea infecţiei s-a întâmplat în zonele de recreere şi de relaxare destinate personalului medical, unde ne dăm măştile jos, bem o cafea etc.”, a continuat medicul primar epidemiolog. El a evidenţiat necesitarea unui plan de urgenţă pentru reorganizarea spitalului în cazul creşterii numărului de persoane infectate cu noul coronavirus, dar şi faptul că o comunicare „rapidă şi eficientă” către populaţie ar putea risipi multe îndoieli, concentrându-se pe prevenire.

Potrivit statisticilor oficiale, în data de 14 mai se înregistrau în Harghita 24 de cazuri pozitive la noul coronavirus, o săptămână mai târziu numărul persoanelor confirmate a crescut de patru ori (101 de persoane infectate), la sfârşitul lunii iunie ajungând la 318 cazuri. „Valul la noi este în ascensiune, nicidecum nu se constată o stagnare sau o scădere. (…) Norocul nostru, al judeţului, a fost că la început am avut o perioadă de respiro, în care ne-am putut pregăti, am putut să ne echipăm, să strângem rândurile. Dar imediat ce s-a produs relaxarea, mijloacele noastre au devenit ineficiente, oamenii nu au ignorat regulile, nu le-au mai respectat, li se părea că nici nu există o ameninţare atât de gravă şi imediat a explodat numărul cazurilor şi au început să apară focarele”, a afirmat dr. Tar Gyöngyi.

Potrivit dr. Finta Hajnal, directoarea adjunctă a DSP Harghita, în cele 4 luni şi jumătate de la declanşarea pandemiei COVID-19 în România, metodologia s-a schimbat de 46 de ori, au fost date 34 de ordonanţe de urgenţă, 13 hotărâri ale Guvernului şi zeci de ordine de ministru, la prevederile cărora cadrele medicale şi specialiştii direcţiilor de sănătate publică trebuiau să se adapteze din mers.

La nivelul judeţului Harghita, DSP a înregistrat până în prezent peste 11.300 de persoane în autoizolare, peste o mie de persoane care au fost plasate în carantină, cât mai aproape de localităţile de domiciliu, şi tot atâţia pacienţi internaţi, având legătură cu noul coronavirus. De asemenea, au fost efectuate peste 12.000 de teste pentru depistarea prezenţei SARS-CoV-2, numărul testelor confirmate pozitive ajunge la o mie şi potrivit celei mai recente statistici prezentată de Instituţia Prefectului, până luni se înregistrau 424 cazuri de infecţii cu noul coronavirus.

„Din păcate, de la mijlocul lunii iunie nu avem nici o zi fără creştere a numărului cazurilor COVID-19, acum putem spune că în fiecare regiune a judeţului avem focare, am înregistrat optsprezece focare, din care cinci sunt active în prezent. Important este că au fost izolate din timp. (…) Trebuie să creştem gradul de conştientizare în rândul populaţiei, că virusul există, ne poate îmbolnăvi şi trebuie să ne menţinem la nivelul la care am ajuns acum, să nu ajungem într-o situaţie mai gravă. Şi accentuez că distanţarea, spălatul mâinilor şi purtarea măştii sunt trei lucruri pe care, dacă le respectăm şi putem convinge populaţia să le respecte, vom avea succes în combaterea epidemiei”, a declarat dr. Finta Hajnal.

Directoarea adjunctă a DSP a arătat că momentan, în judeţ există patru laboratoare cu capacitate mare, „dublă comparativ cu media naţională” – laboratorul DSP, cele ale spitalelor din Miercurea Ciuc şi Odorheiu Secuiesc şi laboratorul privat din municipiul reşedinţă al judeţului – iar numărul testelor pozitive şi al deceselor cauzate de noul coronavirus înregistrate în Harghita sunt mai scăzute decât media naţională.

Pe parcursul întregii zile de sâmbătă, reprezentanţii mai multor spitale din ţară, din Ungaria şi din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord au împărtăşit celorlalţi experienţele trăite de la debutul pandemiei COVID-19 şi până în prezent. Pe cele mai reprezentative dintre acestea vi le vom prezenta în materialele viitoare.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.