Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Zilele CNOG | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Învățământ » Zilele CNOG
Zilele CNOG

Zilele CNOG

Candele româneşti pâlpâinde

La sesiunea de informare Candele româneşti pâlpâinde, elevii Brînzilă Laura, Sebeştin Claudia din clasa a XI-a A şi Colcer Dumitru din clasa a X-a C au prezentat proiectul cu această temă, elaborat în urma unei îndelungate activităţi de cercetare desfăşurată sub îndrumarea profesorilor coordonatori preot Păncescu Ionel, Grădinariu Nicoleta, Bogoş Geta, încă din septembrie 2013.

Acest proiect este calificat pentru faza naţională a concursului Cultură şi Civilizaţie, care se va desfăşura între 2-5 iunie, la Bucureşti. Rezultatele obţinute anul trecut de echipa colegiului nostru, la această acţiune, respectiv locul I, le-a oferit un plus de motivaţie elevilor noştri pentru a realiza proiectul la standarde cât mai ridicate.

premiul

Parte a acestui proiect este şi Concursul Naţional de Artă Fotografică Lumea prin obiectiv, a cărui temă anul acesta a fost: Biserica – loc de întâlnire între Dumnezeu şi om, care a avut participanţi din şapte judeţe ale ţării. Câştigătorii acestui concurs, la ambele secţiuni, sunt: la gimnaziu – Păncescu Ioana, clasa a VI-a A – şi la liceu, Suciu Bogdan, clasa a XII-a A. Lucrările din concurs sunt expuse pe coridorul etajului I al Colegiului Naţional Octavian Goga.

Georgeta Bogoş

Expl. foto premiul: Premiul I, secţiunea alb-negru, gimnaziu

 

Bucuria muzicii

Ca în fiecare an, cu ocazia sărbătoririi zilelor colegiului nostru, respectiv „Octavian Goga”, am încercat să-i aducem alături de noi pe colegii, prietenii, părinţii şi, nu în ultimul rând, cadrele didactice, direcţiunea. Prin intermediul muzicii, considerată o formă de comunicare universală, am reuşit să transmitem sentimente profunde, amestecate cu nostalgia tinereţii, tuturor celor ce şi-au rupt din timp să ne admire.
Acum câţiva ani în urmă, totul a început uşor. Un vis purtat de umerii celor ce ne-au conturat cu încredere şi ne-au demonstrat că visele sunt o misiune, iar o trupă e o familie. Devotamentul celor trei doamne, care pentru noi sunt asemeni unor ursitoare, ne-a format ca personalitate, ca oameni, ca artişti. Muzica nu e o parte din viaţa noastră, a devenit pur şi simplu viaţa.

A fost o bucurie enormă să ştim că puteam să prezentăm întreaga noastră muncă pe scena Teatrului Municipal „Csíki Játékszín” şi nu cred că vom uita vreodată acea zi. Ni se umpleau sufletele de bucurie când vedeam cum sala începe să prindă culoare şi priviri nedumerite ne cuprindeau. Trăieşti un sentiment aparte când vezi că eşti înconjurat de oameni necunoscuţi care reuşesc, de-acolo din anonimat, să te facă să te simţi iubit.

Mulţi oameni consideră ca unui artist îi trebuie ori foarte multe lucruri, ori nimic, însă ei nu ştiu cât de importantă e prezenţa, susţinerea şi mulţumirea. Ore de repetiţii, lacrimi de dezamăgire, urmate de lacrimi de bucuria reuşitei, efortul… toate sunt împletite în două ore de spectacol, iar mulţumirea ni se dăruieşte prin aplauze, prin prezenţă. Ţin să spun ceea ce am afirmat şi în finalul festivalului: „Consider că cel mai frumos dar pe care un om îl poate dărui altui om este timpul”.

Prin prezenta vreau să le mulţumesc din suflet în numele întregii familii muzicale tuturor celor ce ne-au sprijinit, ne-au susţinut şi ne-au arătat ce înseamnă să fii om, să trăieşti frumos, să simţi. Vă purtăm cu drag atât în minte, cât şi în suflet şi vă aşteptăm alături de noi. Avem nevoie de iubire, de susţinere. Avem nevoie de astfel de oameni şi de vocea lor.

Laura Lăpuşneanu – clasa a XI-a B

La Francophonie avant toute chose

Concursul Naţional de desene, fotografie şi creaţie literară „La Francophonie avant toute chose” a ajuns la a V-a ediţie. Elevi din 96 de şcoli, din 25 de judeţe ale ţării, îndrumaţi de profesorii de limba franceză, dar şi de desen, au citit poezii din literatura franceză pe care le-au ilustrat prin fotografie sau desen. Am descoperit peste 650 de participanţi cu un talent extraordinar, desenele şi fotografiile – sau creaţiile literare – au fost de o calitate deosebită.

Suntem încântaţi că an de an acest concurs are tot mai mulţi concurenţi, că literatura franceză poate fi descoperită şi valorificată transdisciplinar. Şi-au adus contribuţia la buna desfăşurare a concursului direcţiunea Colegiului Naţional „Octavian Goga”, reprezentată de domnul director Dobreanu Doru şi doamna directoare adjunctă Dumbravă Magdalena, care au găsit resurse pentru acordarea de diplome tuturor participanţilor, doamnelor profesoare Barac Elena, Cuceanu Lăcrămioara, Galea Adriana, Irina Groza, Andrei-Burjan Monica şi elevului Schwartz Alex din clasa a XII-a D pentru colaborare.

Cu aceste minunate lucrări am realizat, de „Zilele Şcolii”, o expoziţie care ne încântă privirea şi sufletul.

Într-o lume în care poezia nu-şi mai găseşte locul din cauza tehnologiei moderne, rolul dascălilor este acela de a găsi soluţii, de a-i provoca pe elevi să creeze, să citească şi să viseze.

Prof. coordonator, Eros Maria

Competiţii sportive

Joia trecută, începând cu ora 12:00, s-au desfăşurat două competiţii sportive. Prima, cea de fotbal, organizată chiar de liceenii înşişi, a cuprins 12 echipe şi a avut drept câştigători elevii clasei a XII-a B, urmaţi de cei ai clasei a X-a B. Pe locul trei s-a situat una din cele două echipe cu care a intrat în concurs clasa a XI-a D. Toţi cei de pe podium au fost răsplătiţi cu medalii şi diplome.

A urmat apoi un meci de baschet între echipa „Goga” pe de o parte şi două echipe formate ad-hoc din foşti absolvenţi ai colegiului. S-au întâlnit astfel adolescenţii de astăzi cu aceia care, deşi maturi şi mulţi cu familii, au rămas adolescenţi în suflet şi şi-au păstrat bucuria jocului şi plăcerea de a face mişcare. Şi, ce să vezi, au avut câştig de cauză chiar „vârstnicii”, care au ocupat primele două trepte ale podiumului. Un meci frumos, foarte dinamic şi presărat cu faze spectaculoase, la sfârşitul căruia mulţi dintre „veterani” şi-au exprimat disponibilitatea pentru alte întâlniri de acest fel. Mai mult decât simbolice, diplomele primite de participanţi vor constitui de fapt o amintire a unei după-amiezi de relaxare, cu prilejul Zilelor şcolii.

Irina Groza

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.