Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Zeci de poliţişti români şi străini, dar şi militari, participă la stagiul de pregătire internaţional organizat la Miercurea Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » Zeci de poliţişti români şi străini, dar şi militari, participă la stagiul de pregătire internaţional organizat la Miercurea Ciuc
Zeci de poliţişti români şi străini, dar şi militari, participă la stagiul de pregătire internaţional organizat la Miercurea Ciuc

Zeci de poliţişti români şi străini, dar şi militari, participă la stagiul de pregătire internaţional organizat la Miercurea Ciuc

De un deceniu, o dată la doi ani, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita organizează un stagiu de pregătire la care participă luptători din cadrul structurilor speciale de intervenţie, specialişti ai structurilor de combatere a criminalităţii. Anul acesta, stagiul a început pe 27 iunie şi se va încheia mâine, la el fiind prezenţi, pe lângă poliţiştii harghiteni, 9 echipe de luptători de la structurile de acţiuni speciale ale Poliţiei Române, una din Bucureşti şi 8 din judeţele Alba, Bacău, Braşov, Covasna, Hunedoara, Iaşi, Satu Mare şi Mureş. Acestora li s-au alăturat colegii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Covasna, militari ai Brigăzii 61 Vânători de Munte „GENERAL VIRGIL BĂDULESCU” din Miercurea Ciuc, iar din străinătate câte o echipă din Slovacia şi Republica Moldova.

Miercuri, în una din zilele de pregătire, am asistat, în poligonul garnizoanei, la trei exerciţii tactice pregătite de câteva echipe participante la stagiu, ocazie cu care am stat de vorbă şi cu câţiva oaspeţi.

Agent şef principal Horaţiu Lazin, din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale Satu Mare, ne spunea că deja are vechime la acest stagiu, fiind onorat că poate să ia parte la pregătire.

„Este foarte bine că îi avem aici şi pe colegii din Slovacia şi Republica Moldova Fulgerul. Este un schimb de experienţă foarte bun pentru noi; am învăţat multe lucruri de la ei, am transmis şi noi multe lucruri din pregătirea noastră.

Stagiul este benefic pentru toată lumea. Important este că ne-am întâlnit toată lumea, avem acelaşi scop: pregătirea”, ne spunea reprezentantul echipei din Satu Mare.

Şi din cadrul IPJ Hunedoara a sosit o echipă, iar cms. şef Mihai Sălăgean spunea că se află pentru a cincea oară la Miercurea Ciuc, lăudând şi munca depusă de harghiteni în organizarea stagiului. „Am venit cu gândul să furăm cât mai mult şi de la ei, şi de la colegii din străinătate, pentru că o să ne fie de foarte mare ajutor.

Ne întoarcem acasă şi o să încercăm să punem în aplicare tot ce am prins aici.

Foarte bine, foarte ok, mult de muncă”.

Brigada de Poliţie cu Destinaţie Specială din Republica Moldova, principala structură de intervenţie în acţiuni speciale din ţara vecină, se află pentru a doua oară aici, iar reprezentanţii ei mărturiseau că au foarte multe lucruri de învăţat, în special de la colegii slovaci.

Un luptător şi instructor de tragere în cadrul SAS Harghita – cum s-a prezentat, dorind să-şi păstreze anonimatul – ne vorbea despre stagiul organizat la noi.

„Este foarte benefic pentru că este un schimb de experienţă în care învăţăm foarte multe lucruri noi, mai ales că dinamica infracţională arată că e nevoie din ce în ce mai mult de munca structurilor de intervenţie, că importanţa şi pregătirea noastră trebuie să fie la un nivel foarte bun”.

L-am întrebat şi cât de greu este să se organizeze un asemenea stagiu de pregătire. Ne-a spus că „nu este foarte greu. Până la urmă ţine de voinţă, de dăruire. Sunt multe lucruri organizatorice, dar nefiind la prima ediţie deja suntem obişnuiţi, iar dacă pui pasiune în ceva, lucrurile ţi se par mult mai uşoare”.

În final l-am rugat să ne spună câteva cuvinte despre exerciţiile tactice care au avut loc atunci.

Echipa slovacă a prezentat un exerciţiu mai complex – neutralizarea mai multor atacatori, luarea cu asalt a unei zone, controlarea zonei respective şi retragere.

Echipa „Fulger” din Republica Moldova este unitatea centrală a Chişinăului şi a Republicii Moldova. A prezentat deplasări tactice, respingerea atacului, evacuarea persoanei rănite şi eliberare de ostatic.

SAS Harghita a pus în scenă un exerciţiu de evacuare a unei persoane dintr-o zonă ostilă.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.