Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Zăpada mieilor a albit crestele Munţilor Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 aprilie 2024
Home » Societate » Zăpada mieilor a albit crestele Munţilor Harghita
Zăpada mieilor a albit crestele Munţilor Harghita

Zăpada mieilor a albit crestele Munţilor Harghita

Ninge în zona înaltă a judeţului, iar drumarii au scos utilajele de deszăpezire pe drumurile naţionale, afectate de zăpada care cade la munte încă de la miezul nopţii. Meteorologii spun că ar fi ultima suflare a iernii

La Băile Harghita, stratul de zăpadă proaspăt depus măsoară 15 centimetri, a nins consistent şi la Bucin, iar la Ghimeş zăpada a albit complet peisajul. Iar Vârful Harghita-Mădăraş s-a ascuns sub un văl de ceaţă şi de fulgi mărunţi de zăpadă, aşa cum reiese din fotografia făcută marţi dimineaţă.

Drumarii intervin pe DN 13B, între Praid şi Borzont cu un utilaj de deszăpezire şi au împrăştiat în cursul dimineţii în jur de patru tone de sare.

În depresiuni a plouat, iar cea mai scăzută minimă din judeţ, înregistrată la primele ore ale zilei de marţi, a fost de 0,4 grade Celsius, la Miercurea Ciuc.

„La Miercurea Ciuc a fost cea mai scăzută temperatură din această noapte, 0,4 grade Celsius cu plus. În următoarele zile vremea se încălzeşte, vor mai fi precipitaţii, la noapte mai multe şi mai puţine în cursul zilei de miercuri, mixte în depresiuni şi ninsori la munte, după care vremea va intra într-un proces de încălzire. Şi dacă vor mai fi precipitaţii, ele vor fi sub formă de ploaie şi foarte slăbuţe”, ne-a declarat meteorologul Ovidiu Cîmpean de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud-Sibiu.

În tradiţia populară, ultima ninsoare din sezon este numită „zăpada mieilor” şi dă de veste că primăvara este aproape. Agricultorii spun că zăpada mieilor este foarte importantă pentru culturi, ea asigurând rezerva de apă în sol, care va ajuta viitoarea recoltă să încolţească şi plantele să crească.

(Daniela M.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.