Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Workshop regional „Clustere şi Cercetare în Industria Lemnului, în sprijinul IMM-urilor”, la Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Societate » Workshop regional „Clustere şi Cercetare în Industria Lemnului, în sprijinul IMM-urilor”, la Miercurea-Ciuc
Workshop regional „Clustere şi Cercetare în Industria Lemnului, în sprijinul IMM-urilor”, la Miercurea-Ciuc

Workshop regional „Clustere şi Cercetare în Industria Lemnului, în sprijinul IMM-urilor”, la Miercurea-Ciuc

Sub ameninţarea investiţiei Holzindustrie Schweihofer din Covasna

În zona Ciuc s-a înfiinţat un cluster în industria lemnului
Workshop regional „Clustere şi Cercetare în Industria Lemnului, în sprijinul IMM-urilor”, la Miercurea-Ciuc

 

Mai multe firme şi composesorate din zona Ciuc împreună cu Consiliul Judeţean (CJ) Harghita, alături de Universitatea „Transilvania” din Braşov şi Universitatea „Sapientia” din Miercurea-Ciuc, la care se adaugă organizaţia catalizator ADR Centru au semnat, ieri, la Miercurea-Ciuc, actul constitutiv al înfiinţării Clusterului în industria lemnului „Harghita”. Înfiinţarea acestui cluster, care să vină în sprijinul întreprinderilor mici şi mijlocii din zona Ciuc, vine în contextul preconizatei deschideri a unei fabrici de prelucrare a lemnului în judeţul Covasna a concernului Holzindustrie Schweihofer. Deoarece, spun reprezentanţii firmelor mici şi mijlocii, această investiţie va absoarbe majoritatea lemnului brut din zonă, inclusiv din Harghita, iar multe societăţi mici de profil se vor închide. O altă intenţie de acest fel există şi în zona Gheorgheni, fiind iniţiată de Asociaţia Arbor.

Semnarea actelor necesare acestei asociaţii a avut loc în cadrul conferinţei regionale „Clustere şi Cercetare în Industria Lemnului, în sprijinul IMM-urilor”, ce a avut loc în municipiul Miercurea-Ciuc, fiind organizată de Agenţia de Dezvoltare Centru în colaborare cu CJ Harghita şi Asociaţia Clusterelor din România.

În deschiderea lucrărilor, preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a reiterat ideea că lemnul brut nu trebuie să plece din judeţ, ci să fie folosit de firmele locale. Acesta a spus că e foarte importantă colaborarea în acest domeniu, iar ea nu trebuie să însemne numai proprietari şi prelucrători, ci trebuie implicat şi cercul celor care au activităţi conexe, de la pădurile bisericilor şi până la educaţie. Borboly Csaba a arătat, totuşi, că e foarte greu să-i faci să colaboreze pe cei din acest domeniu, deoarece „câţi actori, atâtea interese, cel puţin în Harghita. Putem vorbi de peste o mie de actori în acest domeniu”.

Directorul ADR Centru, Mihai Pocanschi, a evidenţiat importanţa industriei lemnului în Regiune, în contextul în care 37% din suprafaţa ei este împădurită. „Universităţi, companii şi autorităţi locale să lucreze împreună pentru a creşte competitivitatea firmelor. (…) Avem şansa în zona noastră ca legăturile de acest tip, de cluster, să fi anticipat o dezvoltare ulterioară a economiei româneşti”.

Vicepreşedintele Clusterelor din România „Clustero”, Vajdos Lájos, a arătat în prezentarea sa – Rolul clusterelor şi a altor structuri de sprijin pentru IMM-urile din sectorul lemnului – că un cluster este relaţia dintre mediul de afaceri, cercetare şi autorităţi locale. Aceste clustere asigură cadrul pentru cooperare între aceşti actori. Iar rolul firmelor este cel mai important. Acesta a explicat că dacă o societate comercială mică sau mijlocie nu este integrată într-o structură de acest fel, cluster, nu are nici o şansă în faţa companiilor internaţionale, cu un capital puternic şi tehnologie dezvoltată (n.n. – cum e cazul concernului Holzindustrie Schweihofer).

O atenţie deosebită în cadrul conferinţei a fost acordat colectării şi dezbaterii celor mai importante probleme cu care se confruntă IMM-urile din sectorul lemnului de la nivelul Regiunii Centru. Acestea au fost colectate cu ajutorul unui formular special completat de participanţi. Aceste formulare vor fi analizate în cadrul unui grup internaţional de lucru format din experţi în industria lemnului, aceştia urmând să ofere recomandări şi sugestii pentru remedierea sau îmbunătăţirea respectivelor situaţii.

În cadrul conferinţei de ieri au mai fost susţinute şi prezentările: Proiect pentru dezvoltarea competitivităţii IMM-urilor din industria lemnului şi fabricarea mobilei – asist. univ. dr. Alin Olărescu de la Facultatea de Ingineria Lemnului, Universitatea „Transilvania”; Spre construcţii ecoregionale – Köllö Miklós; „Fructele tradiţiei” – Már István.

Ovidia Caba, şef serviciu în cadrul ADR Centru, a prezentat rezultatele şi activităţile viitoare ale unui proiect intitulat ID Wood, „Clustering knowledge, Innovation and Design in the SEE WOOD sector”, în cadrul căruia s-a organizat şi workshop-ul de ieri. Acest proiect este finanţat în cadrul Programului de Cooperare Transnaţională Sud-Estul Europei şi implementat la nivelul Regiunii de către ADR Centru. Obiectivul principal al proiectului îl constituie promovarea şi sprijinirea competitivităţii IMM-urilor în sectorul prelucrării lemnului în spaţiul Sud-Est European. Proiectul este coordonat de Institutul Forestier din Slovenia. Iar parteneri sunt 15 instituţii şi organizaţii din Austria, Bulgaria, Ungaria, Italia, Bosnia şi Herțegovina, Croaţia, Serbia, Slovenia şi România.

Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.