Voşlăbeni: Proiecte în derulare ori care urmează să fie demarate în valoare de aproximativ 20 de milioane de lei | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 2 decembrie 2021
Home » Societate » Voşlăbeni: Proiecte în derulare ori care urmează să fie demarate în valoare de aproximativ 20 de milioane de lei
Voşlăbeni: Proiecte în derulare ori care urmează să fie demarate în valoare de aproximativ 20 de milioane de lei

Voşlăbeni: Proiecte în derulare ori care urmează să fie demarate în valoare de aproximativ 20 de milioane de lei

Urmează să înceapă lucrările pentru realizarea sistemului de alimentare cu apă în localitate, în timp ce cele de extindere a reţelei de canalizare din comună se vor finaliza în acest an

Una dintre cele mai importante investiţii pentru comuna Voşlăbeni urmează să înceapă în această lună. Este vorba despre înfiinţarea sistemului de alimentare cu apă în localităţile Voşlăbeni şi Izvoru Mureşului. De asemenea, tot în acest an se vor finaliza lucrările pentru extinderea reţelei de canalizare în localităţile Voşlăbeni şi Izvoru Mureşului. Însă sunt şi alte proiecte în derulare ori care urmează să fie demarate în comuna Voşlăbeni (ce are în componenţă satele Voşlăbeni şi Izvoru Mureş), în valoare de aproximativ 20 de milioane de lei.

Despre investiţiile din localitate, în derulare, contractate sau finalizate în ultima perioadă am stat de vorbă cu primarul comunei Voşlăbeni, Mihail Tinca.

Conform edilului, lucrările pentru înfiinţarea sistemului de alimentare cu apă în localităţile Voşlăbeni şi Izvoru Mureşului au o valoare de 9.491.340 lei şi sunt finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) 2. „Estimăm că în trei ani se va finaliza această lucrare”, a spus primarul.

În ceea ce priveşte investiţia „Extindere reţea de canalizare în localităţile Voşlăbeni şi Izvoru Mureşului”, valoarea acesteia este de 4.664.571 lei şi este finanţată prin PNDL 1.

Primarul comunei Voşlăbeni a afirmat că, la finalizarea lucrărilor din cele două proiecte, canalizarea şi alimentarea cu apă vor acoperi aproximativ 97% din gospodării atât în Voşlăbeni, cât şi în Izvoru Mureş. Ceea ce înseamnă că aproximativ 1.100 de gospodării ar urma să fie alimentate cu apă şi canal. Mihail Tinca a precizat că nu au putut fi cuprinse în proiecte clădirile mai izolate, unde legăturile ar trebui să se facă pe terenuri private.

Primarul localităţii a declarat că un alt proiect care se va finaliza în acest an este „Modernizarea şi reabilitarea dispensarului uman din comuna Voşlăbeni”. Valoarea acestuia este de 542.580 lei şi este finanţat, de asemenea, prin PNDL 2. Potrivit sursei citate, este vorba despre o clădire veche din 1935, astfel că a necesitat o reabilitare totală.

Din fonduri proprii, a spus edilul, în această lună se vor finaliza lucrările la extinderea şi modernizarea sediului primăriei, costul total fiind de aproximativ 800.000 lei.

Tot în derulare se află şi proiectul „Dotarea Căminului Cultural Voşlăbeni”, care are o valoare totală de peste 650.000 lei, finanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).

Iar o altă lucrare în curs este construirea unei săli de sport, care are o valoare de  peste 4.000.000 lei. Această investiţie, finanţată prin Compania Naţională de Investiţii (CNI), urmează să se finalizeze în anul 2020.

Totodată, mai este contractat prin PNDR proiectul Schimbare de destinaţie din magazie în Centru Multifuncţional şi Bibliotecă, care are o valoare totală de aproape 660.000 lei. Edilul a precizat că este o clădire veche ce se va moderniza şi se va reabilita.

În context, primarul localităţii a spus că o serie de investiţii, finanţate prin PNDL 1, au fost finalizate în ultima perioadă. Este vorba despre: reabilitarea, modernizarea şi asfaltarea DC 212 Voşlăbeni-Bălan (cu o valoare de 1.816.161 lei) şi DC 210 Izvoru Mureşului-Sândominic (1.754.630,00 lei); reabilitarea şi modernizarea Şcolii Primare „Ebner Jenő” (381.246 lei) şi a Şcolii Primare „Ion Creangă” (746.339,00 lei), ambele din satul Izvoru Mureş. De asemenea, tot din fonduri guvernamentale, dar prin CNI, a fost reabilitat şi modernizat Căminul cultural din Voşlăbeni, printr-o investiţie de aproximativ 1.785.000 lei.

Dacă e să facem un calcul, investiţiile din ultimii ani, finanţate din diferite surse (guvernamentale, europene ori proprii), se ridică la aproximativ 26.500.000 lei.

Mihail Tinca a spus că lucrările la investiţiile începute şi finalizate s-au desfăşurat conform graficelor, plăţile au fost efectuate de Guvernul României şi în momentul de faţă nu sunt nici un fel de restanţe.

Acesta a mai amintit că a mai fost depusă o cerere de finanţare prin Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, în valoare de peste 24.000.000 lei, care vizează modernizarea drumurilor aflate în intravilanul comunei Voşlăbeni, satele Voşlăbeni şi Izvoru Mureşului. (Şt. Pătrîntaş)

(Dacă am vorbit mai sus despre investiţii şi datele lor tehnice, într-un număr viitor vom vedea şi care sunt o parte din problemele cu care se confruntă comuna, dar şi cum mai merge turismul în staţiunea Izvoru Mureşului)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.