Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Virusul gripal a omorât o femeie din zona Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Sănătate » Virusul gripal a omorât o femeie din zona Ciuc
Virusul gripal a omorât o femeie din zona Ciuc

Virusul gripal a omorât o femeie din zona Ciuc

Gripa sezonieră face prima victimă în Harghita: o femeie în vârstă de 65 de ani, din zona Ciuc, suferindă de cardiopatie ischemică, a decedat.

„Pacienta, bolnavă cronic, avea cu siguranţă şi sistemul imunitar slăbit, când a contractat virusul gripal, care a răpus-o. Probabil s-a prezentat prea târziu la spital”, a declarat dr. Cornelia Miron, epidemiolog în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Harghita.

Potrivit acesteia, în Harghita a fost înregistrat, zilele trecute, al doilea caz de gripă sezonieră, însă starea pacientei este bună.

Numărul virozelor şi pneumoniilor în creştere

Datele furnizate de DSP Harghita arată că săptămâna trecută 1.168 de persoane sufereau de viroze, faţă de 834 înregistrate în săptămâna 22-28 ianuarie, iar numărul persoanelor diagnosticate cu pneumonii aproape s-a dublat, fiind de 52, faţă de 28 în săptămâna anterioară.

Pentru protejarea pacienţilor internaţi, conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea-Ciuc a luat măsuri de reducere a numărului de vizitatori şi a duratei vizitelor.

„Zece minute poate sta un vizitator, nu mai mult de un vizitator per pacient şi pe cât posibil să se evite vizitarea pacienţilor, doar în cazul în care este neapărată nevoie; (vizitatorii – n.r.) să nu vină cu copii la pacienţi, să nu vină în stare de suspiciune de viroză şi alte măsuri de bun simţ, practic. (…) Pericolul mai mare este la bolnavii cu boli cronice grave. Pentru un bolnav cu un sistem imunitar slăbit, contactarea unei viroze hiperactive, greu tratabilă, poate fi fatală”, a declarat managerul SJU, dr. Demeter Ferenc.

Schimbările bruşte ale vremii, responsabile de scăderea imunităţii

Variaţiile meteorologice drastice, pe care le trăim în ultima vreme, pricinuiesc dezechilibre ale sistemului imunitar, iar atunci când organismul este slăbit, urmările pot fi destul de grave, atenţionează medicii.

„Atunci când organismul este forţat să treacă brusc de la o temperatură foarte scăzută la una ridicată sau invers, îşi pierde capacitatea de adaptare, este istovit şi sistemul imunitar slăbeşte”, explică dr. Demeter Ferenc.

Imunitatea scăzută favorizează riscul declanşării unor afecţiuni care influenţează în mod negativ un număr mare de persoane, în special copiii, vârstnicii şi bolnavii cronici.

„În această perioadă, medicii sunt asaltaţi de pacienţi cronici cu salturi hipertensive, cu crize de angină pectorală, cu infarcte miocardice, cu hemoragii cerebrale determinate de salturile de tensiune, chiar psihozele, nevrozele se decompensează din cauza schimbărilor bruşte de front atmosferic, exacerbându-le afecţiunile de care suferă”, precizează dr. Demeter.

Paza bună trece primejdia rea

Mişcarea, consumul de lichide, de legume şi fructe sunt esenţiale pentru menţinerea stării de sănătate a organismului.

„Să facem sport, exerciţiu fizic, este foarte important să avem în permanenţă un bun echilibru hidric al organismului, pentru că astfel sistemul imunitar face faţă agresiunilor virale şi bacteriene”, ne sfătuieşte managerul SJU.

De importanţă majoră este asigurarea aportului corespunzător de minerale şi vitamine, pe care le găsim din abundenţă în fructele şi legumele de sezon autohtone.

„Soluţia este să consumăm legume şi fructe de sezon crescute natural. (…) Decât o salată verde în extrasezon, mai bine să mâncăm ceapă sau ridichi negre care au crescut în zonă, ori  varză, care poate fi ţinută toată iarna în beciuri. Sunt de evitat alimentele prelucrate industrial şi cele care conţin aditivi de tip potenţiatori de gust, conservanţi sau alte substanţe chimice”, recomandă dr. Demeter Ferenc.

Studiile realizate de specialişti evidenţiază că pentru a se adapta la o diferenţă de temperatură de 4 grade Celsius, organismul are nevoie de două săptămâni, iar la o diferenţă de 10 grade, corpul uman resimte un stres foarte puternic, punând în pericol vieţile bolnavilor cronici.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.