Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Vijeliile din ultimele săptămâni au doborât peste 130.000 metri cubi de lemn din pădurile harghitene | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Vijeliile din ultimele săptămâni au doborât peste 130.000 metri cubi de lemn din pădurile harghitene
Vijeliile din ultimele săptămâni au doborât peste 130.000 metri cubi de lemn din pădurile harghitene

Vijeliile din ultimele săptămâni au doborât peste 130.000 metri cubi de lemn din pădurile harghitene

Cea mai mare cantitate de lemn a fost doborâtă de pe suprafeţele administrate de Direcţia Silvică Harghita

Peste 130.000 metri cubi de material lemnos au fost doborâţi din fondul forestier al judeţului Harghita în ultimele săptămâni, şi inventariat până în prezent, în urma condiţiilor meteo extreme.

Înainte de furtuna de miercurea trecută, potrivit şefului Gărzii Forestiere Harghita, Szikszai Béla, la nivelul judeţului au fost estimaţi a fi doborâţi de vânt aproximativ 110.000 mc de lemn, fiind afectate, în total, o suprafaţă de circa 15.000 hectare (atât doborâturi masive, cât şi dispersate).

Cea mai mare cantitate de lemn doborâtă de vânt s-a înregistrat pe suprafeţele forestiere administrate de Direcţia Silvică (DS) Harghita. Conform directorului DS Harghita, ing. Cătălin Mutică, au fost estimaţi aproximativ 90.000 de metri cubi material lemnos. „Datorită capriciilor vremii din ultima perioadă, fondul forestier administrat de Direcţia Silvică Harghita a avut un pic de suferit, în sensul în care s-au produs destul de multe doborâturi de vânt, în parte masive, în parte dispersate. În momentul de faţă (…) am identificat toate doborâturile pe cantoane silvice, pe parcele silvice şi personalul silvic e implicat deja în punerea în valoare a acestei mase lemnoase. Această activitate este de fapt prima dintre activităţile care se desfăşoară în vederea întocmirii documentelor necesare pentru licitarea materialului lemnos şi autorizarea spre exploatare”, a spus directorul DS Harghita.

Ing. Cătălin Mutică a explicat că, deocamdată, cantităţile sunt evaluate estimativ. Astfel, din cantitatea estimată până în prezent, de aproape 90.000 metri cubi, aproximativ 35.000 mc sunt doborâturi masive, pe 105 hectare. Pe această suprafaţă forestieră întreaga masă lemnoasă va fi extrasă, după care vor urma împăduririle. Peste 53.000 metri cubi sunt rezultaţi în urma doborâturilor dispersate, cantitate ce va fi pusă în valoare fir cu fir „şi, sperăm noi, exploatată destul de repede”. Au fost afectate zone ale ocoalelor silvice (OS) Borsec, Topliţa şi Miercurea-Ciuc.

Cele mai multe doborâturi sunt în fondul forestier administrat, al unităţilor administrativ-teritoriale sau al persoanelor private.

În fondul forestier de stat sunt afectate 16 hectare de doborâturi masive, cu aproximativ 4.470 mc estimaţi şi s-a estimat că 9.216 metri cubi reprezintă doborâturi dispersate. În total, pe terenurile statului, administrate de DS, a fost estimată o cantitate de aproximativ 14.000 metri cubi de lemn culcaţi la pământ de vânt.

Potrivit datelor furnizate de şeful Direcţiei Silvice, cel mai afectat ocol silvic este cel de la Miercurea-Ciuc, care are peste 34.000 mc de lemn estimaţi ca fiind doborâturi de vânt, urmează OS Borsec, cu 30.400 mc şi Topliţa, cu 24.000 mc.

În ceea ce priveşte localităţile mai afectate, acestea sunt: Bilbor, Topliţa, Voşlăbeni (pădurile din comună au fost afectate mai puternic în urma furtunii de miercurea trecută), Composesoratele Mihăileni şi Văcăreşti, zona Bălan, Lunca de Jos.

Aproximativ un milion de metri cubi sunt exploataţi în fiecare an în judeţul Harghita

Directorul DS Harghita a declarat că în judeţul Harghita, în fiecare an, se exploatează aproximativ un milion de metri cubi de lemn, ceea ce face ca doborâturile de vânt din ultima perioadă să însemne aproximativ a zecea parte din această cantitate, ceea ce nu poate fi numit, totuşi, un „dezastru ecologic din punct de vedere al despăduririlor terenurilor”.

Acesta a explicat că se poate spune că dezastru a fost în 1995 şi 1998, când în judeţul Harghita au fost doborâţi de vânt 12-13 milioane metri cubi de lemn „şi atunci tot Direcţia Silvică a reîmpădurit toate suprafeţele”. „În momentul de faţă nu mai sunt terenuri unde au fost doborâturi de vânt în anii trecuţi şi neîmpădurite”.

Conform sursei citate, în zonele montane cu răşinoase, nu numai la noi, doborâturile sunt ciclice. „Răşinoasele şi în special molidul are o înrădăcinare foarte superficială şi e afectat de vânturile concentrate şi intensive. Practic, acesta e călcâiul lui Ahile la molid. (…) În general, statistic, o dată la 10 ani tot se întâmplă un asemenea fenomen mai intensiv. Altfel, în fiecare an există doborâturi de vânt”.

După exploatarea doborâturilor de vânt din 1995 şi 1998 a început agresiunea asupra pădurii

Vorbind despre doborâturile de vânt din 1995 şi 1998, ing. Cătălin Mutică a spus că judeţul Harghita şi în momentul de faţă, din punct de vedere economic, e tributar unor deschizători de drumuri din acea perioadă. „Au fost peste 12-13 milioane mc lemn doborâţi în acei ani. Şi atunci orice întreprinzător local cu asta începea: cu o echipă de exploatare şi o instalaţie de debitat. Existau sute de instalaţii de debitat într-o localitate”, a declarat directorul DS, precizând însă că după ce s-au terminat doborâturile de vânt micii întreprinzători au rămas cu utilajele, cu gaterele, cu personal angajat şi instruit „şi din acel moment a început agresiunea asupra pădurii, fiindcă exista o cerere foarte mare de lemn pe piaţă”. Astfel, agresiunea pădurii din anii 2000 a pornit odată cu această întâmplare, dar şi cu retrocedările terenurilor forestiere către persoanele fizice în special.

Direcţia Silvică Harghita are în administrare o suprafaţă totală de 88.474 hectare fond forestier sau vegetaţie forestieră în afara fondului forestier (2.646 ha). Din acest total, 22.977 hectare sunt proprietate publică a statului, iar 65.497 hectare aparţin altor proprietari, dar este administrată de Direcţia Silvică.

Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Nu stiiu cit a doborit vijelia dar pe muntele Batrina si inpprejurimi sau marcat 10000 de brazi,Despre asta ce spuneti?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.