Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Victor Ponta, în Harghita: „Putem să facem mult mai multe când suntem împreună decât când ne certăm sau ne luptăm între noi” | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Politic » Victor Ponta, în Harghita: „Putem să facem mult mai multe când suntem împreună decât când ne certăm sau ne luptăm între noi”
Victor Ponta, în Harghita: „Putem să facem mult mai multe când suntem împreună decât când ne certăm sau ne luptăm între noi”

Victor Ponta, în Harghita: „Putem să facem mult mai multe când suntem împreună decât când ne certăm sau ne luptăm între noi”

 Primul-ministru al României a predat, în municipiul Topliţa şi Cozmeni, mai multe microbuze şcolare pentru şcoli din Harghita şi Covasna 

  De asemenea, a înmânat câteva zeci de contracte semnate în cadrul PNDL

 Problemele vizând autonomia şi predarea limbii române elevilor de etnie maghiară

 Prim-ministrul României, Victor Ponta, a predat ieri, în comuna Cozmeni, un număr de şapte microbuze pentru transportul elevilor pentru şcoli din Harghita şi Covasna. În cazul judeţului Harghita e vorba despre şcoli din comunele Cozmeni, Mădăraş, Lunca de Sus şi Sânmartin. De asemenea, în aceeaşi comună, premierul a predat primarilor şi viceprimarilor din aproximativ 60 de localităţi din cele două judeţe contracte de finanţare semnate, ieri, în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL). Pe lângă primari, viceprimari, preşedinţii consiliilor judeţene din Harghita şi Covasna, au participat la eveniment vicepremierii Liviu Dragnea şi Kelemen Hunor, precum şi ministrul Mediului, Korodi Attila.

Cu această ocazie, premierul Victor Ponta a spus că, după vizita simbolică de la Pasul Nyerges, a venit timpul să facă pasul următor, „pasul pragmatic”. „Am vrut să dăm un mesaj foarte clar că toate proiectele care se desfăşoară în România sunt pentru absolut toţi cetăţenii României. Nu sunt mai multe pentru cei din Oltenia sau din Moldova sau din altă parte şi cred că toţi copiii din zonă au nevoie de microbuze şcolare, de şcoli mai bine întreţinute. Este nevoie de proiecte de dezvoltare locală. Iar d-l Dragnea, la fel ca în fiecare judeţ al ţării, are obligaţia din partea Guvernului de a lucra cu preşedinţii de consilii judeţene, cu primarii pentru a dezvolta aceste proiecte. Eu vreau să spun că putem să facem mult mai multe când suntem împreună decât atunci când ne certăm sau ne luptăm între noi. Fiind împreună şi punând umărul la dezvoltarea comunităţilor, şi eu, şi noi, cei din Guvern, şi dvs., cei din autorităţile locale vă faceţi datoria faţă de cei care v-au ales şi au atâtea aşteptări. (…) Vreau să ne întâlnim de cât mai multe ori ca să ne facem datoria faţă de comunităţile pe care le servim şi care ne sprijină”, a spus primul-ministru.

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Liviu Dragnea, a declarat, la rândul său, faptul că microbuzele sunt necesare nu numai în sud, sau în Moldova, ci sunt necesare şi aici, unde există copii de etnie maghiară. Vicepremierul a spus că din totalul solicitărilor transmise din judeţ, pentru zonele rurale, o parte au fost date deja în faţa Guvernului, o parte ieri, „iar următoarele sunt pe linia de fabricaţie”. În ceea ce priveşte oraşele, Liviu Dragnea a precizat că nu se puteau da microbuze deoarece nu prevedea legislaţia, însă „primul-ministru a decis să completăm legislaţia în aşa fel încât şi oraşele care au nevoie de microbuze să primească aşa cum au fost solicitate”.

În legătură cu finanţarea proiectelor în cadrul PNDL, Liviu Dragnea a spus că „fiecare cetăţean român, indiferent că este de etnie maghiară sau altă etnie are dreptul ca atunci când iese din curte să nu intre până la genunchi în noroi, ci să meargă pe un drum asfaltat. Fiecare cetăţean are dreptul să aibă acces la apă şi vorbim de un serviciu vital. Are dreptul să aibă acces la un sistem de canalizare, are dreptul ca în localitatea lui să existe o şcoală modernizată unde copiii să meargă cu drag, unde dascălii să aibă toate condiţiile pentru a-i educa şi a creşte copiii. Fiecare cetăţean din orice sat din această ţară are dreptul să aibă acces la un nivel minim de civilizaţie”.

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a spus că în momentul în care s-a decis intrarea Uniunii la guvernare „ne-am gândit la interesul local, la dezvoltarea societăţii româneşti şi cred că am luat o decizie corectă. Dacă buna guvernare înseamnă îmbunătăţirea serviciilor locale, atunci astăzi facem un gest firesc, un pas absolut normal, prezenţi cu două programe guvernamentale importante”. Acesta e de părere că dacă nu se investeşte în educaţie, pe termen lung consecinţele vor fi dezastruoase. „Aceste microbuze sunt absolut necesare pentru a asigura un sistem bun, copiii să ajungă în siguranţă la şcoală, şi de la şcoală acasă. Mai ales în zonele rurale, unde distanţa până la şcoală este mare, aceste microbuze sunt foarte importante”. În ceea ce priveşte celălalt program, vicepremierul a spus că dezvoltarea comunităţilor locale au avut de suferit mai ales în perioada crizei economice. Iar acum sunt foarte multe proiecte începute, investiţii importante în ceea ce priveşte creşterea calităţii vieţii.

În ceea ce priveşte vizita premierul la Pasul Nyerges, Kelemen Hunor a declarat că este un gest de normalitate şi are un mesaj important: „premierul Victor Ponta este primul premier care a venit la Pasul Nyerges”.

Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, a spus că dotările primite „vor contribui pentru un început de an şcolar mai bun pentru mai mulţi elevi”. „Consider că semnarea contractelor din cadrul PNDL e o mare realizare a acestei zile. Mai ales că nu doar s-a consemnat finanţarea unor obiective în judeţul Harghita, ci am înţeles că avem promisiunea alocării unor sume noi. Sume care sunt necesare pentru dezvoltarea judeţului Harghita”.

 

n Victor Ponta consideră că sistemul de predare al limbii române elevilor de etnie maghiară trebuie îmbunătăţit

Borboly Csaba a ridicat în cadrul discursului său şi problema predării limbii române elevilor de etnie maghiară, fiind cunoscut că aceşti copii au probleme în cunoaşterea limbii oficiale a statului. „Sistemul din Harghita necesită o finanţare în plus, pentru că nu vrem să închidem şcoli şi grădiniţe, nu vrem să desfiinţăm clase. În ceea ce priveşte sistemul de educaţie, cu toţii suntem conştienţi de lipsurile în cunoaşterea limbii române în rândul elevilor maghiari. Lipsuri care erau de obicei interpretate în mod negativ, dar despre care ştim că în majoritatea cazurilor este rezultatul unei metodologii de predare inadecvată”. De asemenea, preşedintele CJ Harghita i-a prezentat şi predat premierului Victor Ponta un manual de predare a limbii române pentru elevii de etnie maghiară din clasele I şi a II-a elaborat la iniţiativa unor pedagogi din judeţ, spunând că autorul este de naţionalitate română.

Victor Ponta a spus, referitor la acest subiect, că într-adevăr este o problemă cu care se confruntă copiii de aici, din zonă, de etnie maghiară. „Şi anume, modul în care se elaborează manualele, în care se predă limba română. Cred că cel mai important lucru este să-i facem pe copii să înveţe limba maternă – limba maghiară, să înveţe şi limba română, să înveţe limba engleză, pentru că suntem cetăţeni ai României, dar şi ai Europei. Cred că lucrurile mai puţin vizibile, mai puţin politice, mai puţin administrative au o importanţă foarte mare. Am discutat deja şi voi discuta cu ministrul Educaţiei şi cred că este spre binele dezvoltării sistemului de educaţie din această zonă să avem un sistem îmbunătăţit de predare”.

 

n Despre autonomie: Nu cred că cineva trebuie să se supere doar pentru că cineva propune ceva

În cadrul vizitei, primul-ministru a fost întrebat dacă există şanse ca propunerile de autonomie a Ţinutului Secuiesc să fie acceptate în Parlament. „Eu sunt pentru dialog, pentru orice fel de discuţie. În acelaşi timp, eu cred foarte mult în descentralizare şi dacă reuşim împreună acest lucru, după aceea discutăm de celelalte”, a răspuns premierul. Iar apoi a adăugat că e important ca toţi din această ţară să trăim în pace şi dialog. „Am mai spus-o şi o mai zic: UDMR este singurul reprezentant politic legitim al comunităţii maghiare. Cred că este foarte important să trăim toţi în această ţară în dialog şi pace. Şi aici rolul şi al meu ca lider de partid, şi al domnului Kelemen este extrem de important în a găsi soluţii de dialog. Dar dincolo de partea de politică contează viaţa de zi cu zi a oamenilor. Şi eu am vrut să transmit un mesaj că nu este nici o comunitate în România care să fie defavorizată. (…) Nu primeşte cineva mai mult sau mai puţin. (…) Noi, oamenii politici, avem şi proiecte politice, pe care însă le discutăm prin dialog. Şi nu cred că cineva trebuie să se supere doar pentru că cineva propune ceva”. Răspunzând la o altă întrebare, dacă descentralizarea înseamnă autonomie, Victor Ponta a răspuns: „dacă descentralizare înseamnă autonomie, atunci ne înţelegem perfect”.

xxx

După evenimentul de la Cozmeni, premierul Victor Ponta a predat, în municipiul Topliţa, o nouă tranşă de 3 microbuze şcolare, achiziţionate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice pentru elevii din mediul rural. De asemenea, a participat la semnarea de contracte de finanţare prin PNDL. Iar apoi a participat la inaugurarea drumului judeţean 174 A, între localităţile Secu – comuna Bilbor – DN 15, finanţat prin PNDL.

Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.