Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Viaţa de după… | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 18 aprilie 2024
Home » Opinii » Viaţa de după…
Viaţa de după…

Viaţa de după…

Au trecut iată mai bine de două săptămâni de la alegerile prezidenţiale şi parcă nu s-a întâmplat nimic. Guvernul, după ce UDMR şi-a părăsit aliaţii, încearcă să rămână în zona de echilibru, iar şeful lui vrea o remaniere, un număr mai mic de miniştri şi un buget care, acum, în faza de proiect, să treacă cu bine proba de foc susţinută în faţa partenerilor internaţionali, al căror acord este mai mult decât necesar pentru ca promisiunile făcute cu privire la pensii, salarii, TVA, taxe şi mai ştiu eu câte altele să prindă viaţă.

De aceea, pentru a nu tulbura negocierile în curs, trec de la Palatul Victoria la Palatul Cotroceni, unde, cu ocazia Zilei Naţionale a României, preşedintele în exerciţiu, domnul Traian Băsescu, a fost pentru ultima oară în mandatul său gazda recepţiei organizate cu acest prilej, la care au participat după cum se spune vreo 2.000 de invitaţi…

Fără să vreau m-am întrebat atunci ce înseamnă decenţă în astfel de situaţii şi la cât se ridică cheltuielile unei reuniuni de o asemenea amploare, încercând în acelaşi timp să înţeleg cum o femeie de 70 de ani, dintr-o comună aflată undeva pe harta ţării, poate trăi cu doar 7 lei pe lună. Şi pentru că nu am găsit răspunsul m-am gândit la un miracol şi la ceea ce domnul Klaus Iohannis a promis că va face dacă va fi ales preşedinte al României. Şi a fost ales, numai că recursul făcut de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) în dosarul de incompatibilitate a fost admis de Curtea Supremă, care, în 14 ianuarie 2015, urmează să se pronunţe dacă primarul Sibiului era în incompatibilitate în perioada în care a reprezentat municipiul în adunările generale ale acţionarilor Societăţilor de Apă, Canal şi Pieţe sau dacă raportul ANI va fi anulat. Până atunci, unii, în măsură să exprime prin profesia lor un punct de vedere credibil, sunt de părere că procesul domnului Iohannis ar putea fi suspendat, pentru că judecătorii vor fi obligaţi să ia în calcul imunitatea constituţională a preşedintelui, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul domnului Băsescu, care avea pe rol dosarul „Flota”, iar alţii sunt de părere că, dacă judecătorii vor decide să nu suspende cauza, atunci lucrurile se vor complica deoarece în legislaţia noastră nu e de găsit nici o soluţie care să rezolve situaţia.

În aşteptarea verdictului, eu vă readuc în memorie o promisiune a candidatului ACL la funcţia supremă în stat: „Primul lucru la care vreau să renunţ este imunitatea preşedintelui”, a afirmat clar şi răspicat domnul Iohannis la întâlnirea sa cu electoratul din Cluj-Napoca, admiţând totuşi că pentru asta este nevoie de discuţii cu partidele politice.

Oricum, până în 14 ianuarie 2015, intră în discuţie momentul în care preşedintele ales va depune jurământul de învestitură în funcţie, respectiv ziua de 21 decembrie, în care expiră şi mandatul domnului Traian Băsescu.

Între timp, domnul Klaus Iohannis a avut grijă să demareze procesul de selecţie a consilierilor cu care va lucra imediat ce se va instala la Cotroceni şi a demisionat din funcţia de primar al Sibiului. Dar, ghinion! Primul ales din echipa cu care şi-a propus să pornească la drum a avut neşansa de a-şi ridica în cap o parte din elita intelectualităţii româneşti. Drept urmare, preşedintele ales s-a trezit cu o scrisoare deschisă, prin care semnatarii ei, în frunte cu domnii Andrei Pleşu şi Gabriel Liiceanu, îşi exprimau îngrijorarea în legătură cu calitatea celor de care s-a înconjurat.

Elegant şi concis, viitorul şef al statului, cum le place să creadă celor ce l-au votat, dar şi celor ce nu l-au votat, dar aşteaptă să se schimbe în ţara asta ceva, le-a răspuns printr-un mesaj postat pe facebook: „Îi asigur pe semnatarii scrisorii că rămân credincios promisiunilor şi angajamentelor pe care le-am luat faţă de românii din ţară şi din străinătate. Acest lucru se va reflecta în toate deciziile mele, inclusiv în privinţa echipei de consilieri”.

Nu ştiu ce înţelegeţi dumneavoastră din acest răspuns, dar eu înţeleg că va face pasul înapoi şi va renunţa la cel mai puţin simpatic dintre consilieri, ceea ce mi se pare de-a dreptul aiurea…

În aşteptarea revenirii domnului Klaus Iohannis pe meleagurile patriei, aflat până în 11 decembrie pe pământ american într-o scurtă vizită privată combinată cu un scurt concediu, noi, oamenii obişnuiţi, ne vedem de ale noastre, ne pregătim de sărbători şi îndrăznim să sperăm că va veni şi ziua în care Dumnezeu îşi va apleca privirea şi asupra României. Dar până atunci să ne rugăm Lui să le dea minte politicienilor să se înhame la treabă şi să scoată, odată pentru totdeauna, ţara asta din impas…

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.