Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Veşti bune de la Casă: Bugetul CAS Harghita a fost suplimentat cu aproape 16.500 mii lei | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Sănătate » Veşti bune de la Casă: Bugetul CAS Harghita a fost suplimentat cu aproape 16.500 mii lei
Veşti bune de la Casă: Bugetul CAS Harghita a fost suplimentat cu aproape 16.500 mii lei

Veşti bune de la Casă: Bugetul CAS Harghita a fost suplimentat cu aproape 16.500 mii lei

În cadrul rectificării bugetare pe anul în curs, îmi spunea ec. Duda Tihamér Attila, Guvernul României a aprobat suplimentarea bugetului CNAS cu 1,139 miliarde lei. Din aceste fonduri, mai arăta preşedintele instituţiei judeţene, 868,422 milioane sunt credite de angajament, care vor avea o destinaţie precisă: 705,106 milioane lei pentru asigurarea serviciilor medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de sănătate şi 163,316 milioane pentru programele naţionale de sănătate curative, restul de 271,00 milioane fiind transferuri de fonduri ce vor acoperi creşterile salariale din unităţile cu paturi, reglementate prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 20/2016.

Bugetul aprobat, împreună cu redistribuirile de fonduri operate între capitolele bugetului Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, va permite, în opinia şefului CAS Harghita, extinderea tratamentului fără interferon la pacienţii cu hepatită cronică C, în alte stadii de fibroză decât cele tratate în prezent, reînnoirea contractelor pentru oncologie în anul 2015 (melanom malign, cancer de prostată, cancer pulmonar) şi demararea unui proces de negociere pentru alte molecule incluse condiţionat în lista medicamentelor compensate ce vizează o serie de arii terapeutice: oncologie, cardio-vascular, diabet zaharat etc.

Fără a mai intra în alte detalii ce ţin de suplimentările creditelor de angajament, voi reţine doar că cea mai mare parte din sumă a fost alocată pentru prestaţia medicală acordată în baza documentaţiilor internaţionale (180 milioane lei), asistenţa medicală spitalicească (172,060 milioane), medicamente şi alte domenii de asistenţă medicală (129,698 milioane) şi asistenţa medicală clinică de specialitate din ambulatoriu (89,334 milioane).

Cât priveşte finanţarea programelor naţionale de sănătate curative cu credite de angajament, se suplimentează programul de hemodializă şi dializă peritoneală (41,518 milioane lei), programul de diabet zaharat (37,645 milioane), programul de boli cardio-vasculare (26,720 milioane), programul de hemofilie şi talasemie, programul de boli neurologice, programul de ortopedie, programul de boli rare şi programul de diagnostic/tratament cu ajutorul aparaturii de înaltă performanţă, cu sume ce coboară treptat, pentru a ajunge la 3,387 milioane lei în cazul celui ce încheie lista.

Desprinzând din tabloul general imaginea Casei de Asigurări de Sănătate Harghita, preşedintele-director general al ei, d-l Duda Tihamér Attila, a afirmat că „cu aceste suplimentări de buget, pe toate segmentele de asistenţă medicală, finanţarea este asigurată până la sfârşitul anului!”.

Suplimentări care înseamnă 15,917 milioane lei pentru asigurarea serviciilor medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de sănătate şi 530,77 mii lei pentru programele naţionale de sănătate curative.

Cu gândul că loc pentru mai bine privind finanţarea sănătăţii totdeauna este, dar şi cu mulţumirea că nevoile financiare sunt acoperite în judeţ până în ultima zi a anului, iată şi cum a fost repartizată prima sumă: medicamente cu şi fără contribuţie personală – 3,182 milioane lei; dispozitive medicale – 61 mii; asistenţa medicală primară – 2,385 milioane; asistenţa medicală pentru specialităţi clinice – 669 mii; asistenţa medicală stomatologică – 25 mii; asistenţa medicală pentru specialităţi paraclinice – 802 mii; asistenţa medicală în centre multifuncţionale (recuperare) – 73 mii; spitale generale – 8,695 milioane şi îngrijiri medicale la domiciliu – 25 mii lei.

Celelalte fonduri destinate programelor naţionale de sănătate curative merg către medicamentele pentru boli cronice cu risc crescut (180,18 mii lei), programul naţional de diabet zaharat (331,45 mii lei) şi programul naţional ortopedic (19,14 mii lei).

Cu mulţumirile adresate d-lui preşedinte Duda, pentru promptitudinea cu care şi acum, ca şi în alte dăţi, ne ancorează la realitatea zilei, mie nu-mi rămâne decât să vă urez multă sănătate, că-i mai bună decât toate!

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.