Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Vara din noiembrie: temperaturi record înregistrate la staţiile meteo din Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » Vara din noiembrie: temperaturi record înregistrate la staţiile meteo din Harghita
Vara din noiembrie: temperaturi record înregistrate la staţiile meteo din Harghita

Vara din noiembrie: temperaturi record înregistrate la staţiile meteo din Harghita

Sfârşitul şi începutul de săptămână au fost neobişnuit de calde în Harghita, temperaturile consemnate la staţiile meteo din judeţ depăşind maximele termice înregistrate până acum, la toate staţiile meteorologice din judeţ. Vremea va rămâne frumoasă încă cel puţin o săptămână de acum încolo, potrivit meteorologilor

Duminică a fost cea mai caldă zi de noiembrie înregistrată vreodată în Harghita. Noul record de temperatură al lunii curente este, începând din acest an, de 26,9 grade Celsius, faţă de maxima absolută consemnată până atunci, de 23,6 grade Celsius, măsurată tot la Staţia Meteo Odorheiu Secuiesc, în urmă cu 50 de ani.

Şeful Serviciului Regional de Prognoza Vremii din cadrul Centrului Meteorologic Regional Transilvania Sud Sibiu, Narcisa Milian, a declarat, marţi, că nu numai maxima absolută a lunii în curs a fost depăşită, valorile înregistrate duminică şi luni reprezentând noi recorduri de temperatură, unele chiar şi cu zece grade Celsius mai mari decât vechile recorduri ale zilelor de 4 şi 5 noiembrie, măsurate până ieri.

Potrivit datelor furnizate de Narcisa Milian, duminică, 4 noiembrie 2018, la Odorheiu Secuiesc a fost măsurată maxima termică record de 26,9 grade Celsius, faţă de 23,6 grade Celsius în aceeaşi zi a anului 1968, la Miercurea Ciuc a fost măsurată o maximă termică de 25,2 grade Celsius, faţă de 18,2 grade Celsius în 2013, iar la Topliţa, temperaturile diurne au urcat până la 24,5 de grade Celsius, faţă de maxima zilei de până atunci, de 16,4 de grade Celsius, măsurată în 1968. La Joseni au fost duminică, 4 noiembrie, 24 de grade Celsius, faţă de temperatura record de 16,4 grade Celsius măsurată în 1989, iar la Bucin, termometrele au indicat o maximă de 18,7 grade Celsius, faţă de 16,2 în anul 2008.

Luni, deşi temperaturile maxime au mai scăzut, pe alocuri cu 1-2 grade Celsius, faţă de ziua precedentă, se constituie, de asemenea, în noi recorduri ale zilei de 5 noiembrie: la Odorheiu Secuiesc au fost 25 de grade Celsius, faţă de maxima zilei, 23,2 grade, înregistrată în 2013; la Topliţa, temperatura maximă măsurată, de 23,1 grade Celsius, a depăşit-o cu un grad Celsius pe cea din 2013; maxima de 23 de grade Celsius consemnată la Miercurea Ciuc a detronat-o pe cea din 2013, de 21,9 grade; la Joseni, mercurul a urcat, ieri, în termometre până la 22,3 grade Celsius, cu aproape două grade mai mult decât în 2013, iar la Bucin au fost 18,3 grade Celsius, faţă de 16,6 grade în 2008.

„Este o vreme neobişnuit de caldă pentru Harghita, mult mai caldă decât în mod normal, la fel ca şi în restul ţării. Recorduri au fost înregistrate în aceste două zile la aproape toate staţiile Centrului Meteo Regional. Temperaturile ridicate se datorează unei mase de aer foarte cald, saharian, care stăruie deasupra Europei Centrale şi de Sud-Est”, a precizat şefa Serviciului Regional de Prognoza Vremii Sibiu.

Narcisa Milian a adăugat că vremea „rămâne frumoasă încă o săptămână, cel puţin de acum încolo”. Chiar dacă se va răcori puţin, „temperaturile în Transilvania vor ajunge până la maxime situate între 14 şi 18 grade Celsius, iar minimele vor coborî la temperaturi uşor negative”, cum s-a întâmplat şi marţi dimineaţă, când la Miercurea Ciuc au fost minus 3 grade Celsius.

Dacă ne uităm la variaţiile meteorologice înregistrate în ultimele zile putem constata o diferenţă de până la 28 de grade Celsius între minima şi maxima aceleiaşi zile. Sunt variaţii drastice, spun medicii, care pricinuiesc dezechilibre ale sistemului imunitar. Iar atunci când organismul este slăbit, urmările pot fi destul de grave, atenţionează aceştia. Mişcarea, consumul de lichide, de legume şi fructe sunt esenţiale pentru menţinerea stării de sănătate a organismului în această perioadă.

Studiile realizate de specialişti evidenţiază că pentru a se adapta la o diferenţă de temperatură de 4 grade Celsius, organismul are nevoie de două săptămâni, iar la o diferenţă de 10 grade, corpul uman resimte un stres foarte puternic, punând în pericol vieţile bolnavilor cronici.

Şi, dacă de acum încolo, maxima absolută a lunii noiembrie în Harghita este cea stabilită duminică, de 26,9 grade Celsius, minima absolută a lui Brumar rămâne temperatura de minus 28,3 grade Celsius, măsurată în data de 27 noiembrie 1993, când la Joseni gerul broda flori de gheaţă pe ferestre, zăpada scârţâia sub picioare, nările se lipeau şi respiraţia se transforma instantaneu în promoroacă.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.