Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Vânzări sub aşteptări în perioada sărbătorilor de iarnă pentru majoritatea hotelurilor şi pensiunilor din Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Economic » Vânzări sub aşteptări în perioada sărbătorilor de iarnă pentru majoritatea hotelurilor şi pensiunilor din Harghita
Vânzări sub aşteptări în perioada sărbătorilor de iarnă pentru majoritatea hotelurilor şi pensiunilor din Harghita

Vânzări sub aşteptări în perioada sărbătorilor de iarnă pentru majoritatea hotelurilor şi pensiunilor din Harghita

  • Minivacanţele de 1 Decembrie, de Crăciun şi Revelion, dar şi vacanţa preşcolarilor şi elevilor din ciclul primar i-au ajutat pe hotelieri să nu iasă în pierdere. După ce au tras linia la final, încasările realizate sunt cu aproximativ 20% mai mici decât într-un an bun. Şi totuşi mai bine ca în 2020

Restricţiile impuse de criza sanitară, pe alocuri şi preţurile uşor mai ridicate decât anul trecut, nu i-au mai ţinut departe de rezervări pe turişti. Cei cu certificat COVID şi-au reţinut camere la hoteluri, iar grupurile au rezervat pensiuni întregi în staţiunile din Harghita încă de la jumătatea lunii noiembrie a anului trecut.

Dacă nu ar fi fost limitate la valorificarea a 50% din capacitatea de cazare, cu siguranţă hotelurile ar fi vândut mai mult.

„Am vândut tot ce s-a putut, în condiţiile în care restricţiile ne-au permis să valorificăm doar 50% din capacitatea hotelului. Pot să spun că luna decembrie a fost una bună, mult mai bună decât noiembrie şi decât alte luni ale anului; în decembrie nu am mai ieşit în pierdere. Chiar şi faţă de anul trecut, luna decembrie 2021 a fost mai bună decât cea a anului 2020. Pentru minivacanţele de 1 Decembrie, de Crăciun şi Revelion am vândut maximum valorificabil, dar am avut mulţi clienţi şi în săptămâna dintre Crăciun şi Anul Nou”, ne spune Leila Székely, directoarea de Marketing şi Vânzări a Companiei şi a Hotelului O3zone din Băile Tuşnad.

Potrivit acesteia, prima săptămână a noului an a fost de bun augur. S-au făcut foarte multe rezervări pentru perioada 1-9 ianuarie, când părinţii preşcolarilor şi elevilor din ciclul primar au profitat de vacanţa de iarnă a acestora, optând pentru un sejur prelungit.

„Am avut recenzii foarte bune şi frumoase, unii dintre turiştii noştri şi-au postat impresiile pe pagina de socializare a Hotelului chiar în timpul sejurului de Crăciun, mulţumindu-ne pentru felul în care au fost primiţi şi trataţi”, a menţionat Leila Székely.

La Hotelul Ciucaş din aceeaşi staţiune, pachetele de Anul Nou au fost rezervate în totalitate încă de la începutul lunii decembrie a anului trecut; la fel şi cele de Crăciun.

„A fost mult mai bine decât în decembrie 2020, atât pachetele de Crăciun, cât şi cele de Revelion s-au vândut cu mult timp înainte. Am avut un flux foarte mare de turişti şi în perioada dintre Crăciun şi Revelion, cum nu s-a mai întâmplat până acum, fiindcă acea perioadă era de obicei liberă. Şi anul acesta am avut foarte mulţi turişti în hotelul nostru până duminică (9 ianuarie – n.a.) şi ne-am bucurat împreună – şi ei, şi noi – de vacanţa copiilor mici. Părinţii au făcut rezervări imediat după Revelion, de pe azi-pe mâine şi foarte multe. De exemplu dacă în 26 decembrie aveam în jur de 50 de rezervări pentru zilele de 3-4 ianuarie, am ajuns în următoarele două zile să avem 100 pentru restul vacanţei celor mici”, ne povesteşte Ileana Colcer, directoarea Hotelului Ciucaş din staţiunea Băile Tuşnad.

Din fericire, turiştii au înţeles că există restricţii pe care trebuie să le respecte şi că doar cei vaccinaţi au acces în hoteluri şi pensiuni, astfel încât în Harghita nu s-au exercitat presiuni din acest punct de vedere asupra conducătorilor unităţilor de cazare.

Deşi staţiunea Borsec, situată la 850-950 de metri altitudine, la frontiera cu Munţii Giurgeului, Bistriţei şi Călimani şi-a etalat întreaga frumuseţe hibernală după mijlocul ultimei luni a anului, a fost văduvită de turişti, cu excepţia Crăciunului şi Revelionului.

„A fost o lună acceptabilă, să spunem. Ne-am fi aşteptat la mai multă lume în decembrie. Dacă privim în urmă, au fost mai puţini turişti decât în perioada similară a anilor trecuţi şi doar în minivacanţele de Crăciun şi de Anul Nou. E drept că între 1 Decembrie şi de Crăciun nu a fost nimic care să îi atragă, nu am avut zăpadă. Au venit de sărbători, când a nins frumos, abundent şi pârtiile au devenit funcţionale. De asemenea, cred că şi preţurile le-au influenţat alegerile: s-au mărit câte un pic peste tot. Poate nu au mai avut bani. Mai ales că nimeni nu ştie ce vine, nimic nu este sigur şi oamenii sunt mai chibzuiţi. La noi, în Borsec, abia pe la începutul celei de-a doua decade a lunii decembrie s-au vândut Crăciunul şi Revelionul, mai erau bilete şi locuri libere şi după 10 decembrie. În alţi ani nu mai găseai loc de la începutul lunii şi chiar mai devreme. Să sperăm că noul an va fi mai bun; se spune că anii cu soţ sunt mai buni”, arată Sárpátki Melánia, preşedinta Asociaţiei Turistice Borsec.

Înaintea apariţiei pandemiei COVID-19, cele peste 400 de locuri de cazare în hotelurile şi pensiunile din staţiunea Băile Harghita erau insuficiente pentru sutele de turişti care îşi doreau să rezerve locurile de cazare cu cel puţin două luni înaintea sărbătorilor. Pandemia, încălzirea vremii şi lipsa zăpezii care acoperea în urmă cu 4-5 ani pârtiile de schi cu un stat generos de omăt încă din noiembrie, au împuţinat considerabil numărul înnoptărilor în staţiunea situată la o altitudine medie de 1.350 de metri.

„Acum totul s-a lăsat, nu am avut suficientă zăpadă, au funcţionat doar două pârtii (din trei – n.a.), iar Gogoaşei pe zăpadă am reuşit să-i dăm drumul abia în 8 ianuarie 2022. De Crăciun am avut puţini turişti, cât să acopere cam 20% din capacitatea fiecărei unităţi de cazare din staţiune şi puţin mai mulţi turişti de Anul Nou. Ne-au lipsit în ultimii doi ani firmele din ţară, care obişnuiau să organizeze la noi team building-uri, petreceri de Crăciun, de Revelion sau de închidere de an. Au venit la noi mai mulţi orăşenii din zonă, ca să vadă zăpadă, pentru că jos nu era, dar ei nu au dormit aici, nu au mâncat, au venit, s-au bătut cu bulgări de zăpadă şi au plecat. Ar fi trebuit să funcţionăm non-stop iarna, dar avem rezervări doar pentru vineri şi sâmbătă, că duminică pleacă toată lumea acasă. Weekendurile sunt rezervate până în martie de turişti din toate părţile ţării: Cluj, Bucureşti, Timişoara, Péter, şeful Asociaţiei proprietarilor de pensiuni din staţiunea Băile Harghita şi administratorul Balu Resort.

Parte din elita spotului românesc şi-a petrecut Revelionul la Complexul Sportiv Naţional Izvoru Mureşului, în urmă cu 10-15 ani o staţiune în care se organizau olimpiade ale sporturilor de iarnă.

„Am avut oaspeţi de la Ministerul Tineretului şi Sportului, de la Federaţia Română de Kaiac-Canoe, Federaţia Română de Canotaj, de la Clubul Turistic Montan Hăşmaş, de la Federaţia de Bob şi Sanie şi de la Şcoala de dans argentinian Tango Braşov. Complexul nostru a fost plin”, precizează Gavril Chindea, directorul Complexului Sportiv Naţional. Toţi oaspeţii au petrecut trecerea dintre ani la Revelionul organizat de Primăria comunei Voşlăbeni şi de Căminul Cultural din localitate.

Şi pensiunile din zonă s-au bucurat de clienţi, în general turişti care apreciază muntele, liniştea şi peisajul, oameni care revin an de an în preajma sărbătorilor de iarnă şi, mulţumiţi de serviciile oferite, le recomandă şi cunoştinţelor.

„Au venit turişti în staţiune din toată ţara. La mine au fost din Bucureşti, din Maramureş, am avut chiar şi un grup de sportivi de la Asociaţia Naţională de Arte Marţiale, care a venit pentru sesiunea de pregătire ce urma să înceapă în 3 ianuarie şi care a ales să vină mai devreme, ca să-şi petreacă Revelionul la Izvoru Mureşului. Şi la celelalte pensiuni au fost cereri pentru Revelion, nu aşa cum era în urmă cu mai mulţi ani, mult mai puţini în condiţiile actuale de pandemie, când nu toată lumea are curaj să plece de acasă. Ca să nu mai spun că nici iarna nu mai este cum a fost odată, nici nu se poate spune că este iarnă, poate doar în calendar. Dar s-a văzut mişcare, sunt oameni care au mai fost pe la noi, le-au plăcut mâncarea, cazarea, staţiunea şi se reîntorc. Efectele pandemiei se resimt foarte mult în turism, din septembrie nu am mai avut deloc turişti până de sărbători”, afirmă Fórika István, preşedintele Asociaţiei „PRO Izvoru Mureşului”.

Şi dacă la Izvoru Mureşului nu au găsit zăpadă, au pornit în căutarea ei la Topliţa şi Ciumani.

Vremea mult prea caldă pentru luna decembrie la munte a dat emoţii şi deţinătorilor de pensiuni din zona Topliţei. Eforturile de a acoperi pârtiile cu zăpadă au adus în zonă până şi turiştii care iniţial renunţaseră la rezervările făcute.

„În ceea ce priveşte ocuparea, am început cu trei săptămâni mai târziu decât anul trecut, din cauza temperaturilor ridicate. Am avut dificultăţi cu înzăpezirea, dar cu eforturi foarte mari am reuşit să facem toate pârtiile funcţionale, atât cea roşie pentru schiorii intermediari şi avansaţi, cât şi cele două albastre, plus bob-ul, care este funcţional şi iarna. Până la urmă, am avut mulţi clienţi, de la an la an creşte cererea la noi, iar sărbătorile de iarnă au trecut cu bine şi gradul de ocupare a fost bun. Au fost rezervări anulate înainte să deschidem, dar după aceea turiştii au revenit asupra deciziei. Şi celelalte pensiuni din zonă au lucrat la capacitatea admisă”, ne-a spus Cristian Baciu, de la Pensiunea care poartă numele familiei.

Cum în următoarele zile sunt prognozate temperaturi cu multe grade sub zero, patronii de pensiuni vor avea destui clienţi dornici de schi la înălţime.

Turiştii din Republica Moldova, Ucraina şi Federaţia Rusă care obişnuiau să îşi petreacă sărbătorile de iarnă pe rit vechi (Crăciunul şi Revelionul) în staţiunile montane din România, nu au mai ajuns în acest an în Harghita. Cel mai probabil din cauza crizei financiare şi a obligativităţii vaccinării anti-COVID, sunt de părere hotelierii.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.