Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Vânătoarea la urşi, lupi şi pisici sălbatice: prioritare sunt exemplarele care pun în pericol siguranţa oamenilor | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Vânătoarea la urşi, lupi şi pisici sălbatice: prioritare sunt exemplarele care pun în pericol siguranţa oamenilor
Vânătoarea la urşi, lupi şi pisici sălbatice: prioritare sunt exemplarele care pun în pericol siguranţa oamenilor

Vânătoarea la urşi, lupi şi pisici sălbatice: prioritare sunt exemplarele care pun în pericol siguranţa oamenilor

53 de urşi, 47 de lupi şi 44 de pisici sălbatice pot fi vânate pe teritoriul judeţului Harghita în actualul sezon de vânătoare. Printr-un Ordin al Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice (MMSC), intrat în vigoare pe 17 septembrie, s-a reglementat atât recoltarea sau capturarea exemplarelor din speciile menţionate, cât şi perioadele în care se pot realiza aceste acţiuni. Astfel, speciile de lup şi pisică sălbatică pot fi recoltate până la 31 martie 2015, iar ursul până la 31 decembrie 2014 şi între 15 martie şi 14 mai 2015. Prin excepţie, exemplarele de carnivore mari ce pun în pericol sănătatea şi siguranţa publică, dar şi cele care se află în intravilanul localităţilor, punând în pericol siguranţa animalelor domestice şi a personalului de îngrijire, pot fi recoltate sau capturate şi în afara perioadelor stabilite pentru derogare.

Printr-o adresă a ministrului MMSC, Korodi Attila, înaintată către Agenţia pentru Protecţia Mediului Harghita şi Instituţiei Prefectului, se arată că cele două instituţii au obligaţia să se asigure că numărul maxim de intervenţie alocat gestionarilor de fonduri cinegetice este utilizat în primul rând pentru situaţiile amintite. În acest sens, li se solicită conducătorilor acestor instituţii să informeze fiecare primărie din judeţ, care se confruntă cu o situaţie în care siguranţa cetăţenilor este în pericol din cauza acestor animale, să cunoască exact cărui gestionar de fond de vânătoare trebuie să se adreseze, în vederea capturării sau a recoltării exemplarului periculos. De asemenea, fiecare primărie din judeţ va fi informată de numărul maxim de exemplare din speciile de urşi, lupi şi pisici sălbatice ce pot fi vânate pe raza lor administrativ-teritorială.

De altfel, prin adresa menţionată se menţionează că prin implicarea şefilor celor două instituţii amintite în procesul de informare a autorităţilor responsabile se va întări colaborarea acestora cu gestionarii fondurilor cinegetice şi va diminua numărul cazurilor în care animale-problemă pun în pericol siguranţa cetăţenilor.

La nivel naţional s-a aprobat recoltarea unui număr de 550 de urşi, 520 de lupi şi 440 de pisici sălbatice. Judeţelor li s-au repartizat 473 de urşi, 513 lupi şi 433 de pisici sălbatice. Restul exemplarelor vor rămâne la dispoziţia autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, pentru situaţiile animalelor care pun în pericol siguranţa sau bunurile cetăţenilor. Din acest număr, 39 de exemplare de urs, patru de lup şi patru de pisică sălbatică pot fi acordate gestionarilor fondurilor cinegetice care au epuizat numărul maxim de intervenţie. Iar 38 de exemplare de urs, trei de lup şi trei de pisică sălbatică pot fi acordate gestionarilor fondurilor de vânătoare în perioada 15 mai 2015 – 14 septembrie 2015, de asemenea, tot pentru situaţiile speciale amintite.

În judeţul Harghita sunt 18 gestionari de fonduri cinegetice, cărora li s-au repartizat exemplarele ce pot fi vânate în actualul sezon de vânătoare. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.